De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro, een review van dit wijnboek

De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro

Iedereen heeft het erover. Iedereen heeft het over het nieuwe boek van Cees van Casteren MW. De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro die hij gemaakt heeft met Frank Smulders en Job de Swart. Drie Masters of Wine in één boek, dat kan alleen maar goed zijn… of toch niet. Een review.

Een nieuw wijnboek van de drie Nederlandse Masters of Wine. Het nieuwe boek van Cees van Casteren is eerlijk beschreven en alle wijnen zijn blind geproefd en beoordeeld. Dat staat in ieder geval geschreven in het – nu al – legendarische boek.

Wie is Cees van Casteren MW

Cees van Casteren is geboren in 1962 en hij is Master of Wine. Master of Wine is een Engelse titel en het hoogst haalbare in de wereld op het gebied van wijn. De opleiding is zwaar en je wordt voor de opleiding uitgenodigd. Dus niet iedereen kan die opleiding gaan beginnen. Van Casteren heeft al tien boeken geschreven over wijn en wijn gerelateerde en hij schrijft ook in diverse kranten en tijdschriften.

Een review van De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro

Dit boek, de Wijngids van 2020, is een ander wijnboek als andere wijnboeken. Er staan geen mooie wijndistricten, wijnlanden en de manier van wijnmaken in beschreven.
Nee, dit is een boek met wijn recensies. Wijnen worden blind gerecenseerd en alle wijnen worden eerlijk besproken. Dat is in ieder geval de intentie van van Casteren. Helaas was ik er niet bij dus ik kan niet verifiëren of alles eerlijk is gegaan, maar ik geloof hem op zijn woord.

Voor dit boek zijn 2211 wijnen blind geproefd en beoordeeld. Alle wijnen konden later nogmaals worden geproefd. De wijnen werden bewaard d.m.v. het Coravin systeem, dus zonder verlies van kwaliteit. Dit wijn systeem maakt de wijnen lang houdbaar.

Een voorbeeld hoe het binnenwerk van het boek De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro eruit ziet.

Hoe werden de 400 wijnen door de Masters of Wine geproefd

Er staan maar 400 wijnen in deze gids beschreven (de 1811 andere wijnen zijn afgekeurd of komen misschien in een volgende uitgave) en dat lijkt mij genoeg voor dit wijnboek. Het is een dik boek geworden en nu blijft het handzaam en ook nog eens betaalbaar.

Van Casteren heeft de Wijngids geschreven samen met Frank Smulders en Job de Swart. Alledrie deze wijnliefhebbers zijn Master of Wine.
Alle wijnen die voor dit boek in aanmerking kwamen hebben minimaal een 9- gekregen (volgens het oude schoolsysteem van 10 punten). De wijnen die in de categorie van 9- tot 10 punten viel beduidend tegen. Daarom hebben de heren nog een selectie gemaakt. Dat zijn de wijnen die een 8,5 of meer verdiend hebben. Die wijnen moesten dan ook nog een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben en daarna werden ze ook gepubliceerd in de Wijngids.

Hoe werkt De Wijngids – 400 beste wijnen onder 25 euro, een citaat van de website
Kosmos, de grootste uitgever van Nederland en Cees van Casteren MW hebben besloten een nieuwe wijngids te publiceren onder de naam: De Wijngids (400 beste wijnen onder 25 euro).

De Wijngids (400 beste wijnen onder 25 euro) is een selectie van de allerbeste wijnen in Nederland. In vergelijking met de bestaande gidsen Omfietswijnen en Grote Hamersma zal De Wijngids zich op de volgende punten onderscheiden:

– Deskundige proevers: de drie Nederlandse Masters of Wine
– De wijnen worden ‘blind’ geproefd
– De focus ligt op kwaliteit
– De wijnen krijgen een score EN een waarde! Dit is vernieuwend in de wereld!

Indien de consumentenprijs onder de geschatte waarde van de proevers ligt, krijgt de wijn een extra onderscheiding!

Alléén de 400 beste wijnen worden opgenomen. Die wijnen krijgen ieder een halve pagina. Voor alle wijnen die niet opgenomen worden in de gids biedt De Wijngids het volgende alternatief:
Feedback is beschikbaar voor alle wijnen die niet in de gids komen. Voor een kleine premium krijgen inzenders het proefformulier, score en waarde en een korte uitleg daarover retour van de MW die de wijn proefde. Ook die feedback kan promotioneel gebruikt worden door de inzender.

Wat is er zo leuk aan het boek De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro

Wat ik er zo leuk aan vind is, dat de heren de wijnen ook (blind) een prijs toe bedeelden. Het is leuk om te zien dat veel wijnen duurder worden ingeschat.
Iets minder leuk is als een wijn meer kost dan het ingeschatte bedrag. Laat ik een voorbeeld geven. De proever proeft een wijn en die kost € 20,–, maar hij weet niet dat de wijn € 20,– kost. De proever schat in dat de wijn € 14,– kost. Dat is toch maar een verschil van € 6,–. Leuk om te zien welke wijnen je dan zeker niet moet kopen.

Klopt het wat de wijnschrijvers zeggen in hun De Wijngids 2020

Klopt het eigenlijk wel wat er in de Wijngids staat. Er staan 400 wijnen in de wijngids en ik heb een aantal wijnen vergeleken die wijngekken.nl ook geproefd heeft. (Meer kan ik niet doen, ik geloof in onze werkwijze en wij staan hierachter).
Het verbaasde mij eigenlijk niet dat er veel overeenstemming was in de proefnotitie of het puntenaantal dat de heren MW gaven. Er was veel overeenstemming tussen de puntenreeks uit de Wijngids 2020 en wijngekken.nl.

Een voorbeeld hoe het binnenwerk van het boek De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro eruit ziet.
Een voorbeeld hoe het binnenwerk van het boek De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro eruit ziet.

Moet je het boek De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro nu kopen of niet.

Heb je niet zoveel verstand van wijn, wil je een uitgebreid verslag van de wijn of wil je gewoon de beste prijs/kwaliteit? Dan kun je beter op wijngekken.nl surfen en zoeken naar de beste koop. Alle wijnen zijn bij ons eerlijk beschreven (daar kan ik voor instaan), maar je moet je wel even in de punten opbouw verdiepen.
Ben je dol op boeken, daarnaast ook op wijnen en je neemt genoegen met een (summiere) proefnotitie en een rapportcijfer van 1 tot 10? Koop dan het boek boek De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro. Voor dit boek moet je wel € 24,99 neerleggen, maar kan je wel heerlijk op de bank liggend het boek doornemen en je verlekkeren aan de geproefde wijnen.

Meer weten over deze auteur of het boek De Wijngids, 400 beste wijnen onder de 25 euro kun je op https://www.instagram.com/dewijngids/ en https://www.facebook.com/De-Wijngids-117200563011534/