Vigna Rocca Albana Secco 2018, een revolutionaire BIO-wijn

Wist u dat deze Vigna Rocca Albana Secco 2018 uit een appellation komt die als eerste de DOCG status verkreeg voor witte wijn?

DOCG is de hoogste appellation in Italië en deze witte wijn uit Romagna verkreeg in 1987 deze status. 

Thea en Sergio Navacchia gingen in de vroege jaren zeventig op weg naar dit avontuur. Sergio en Thea waren, op hun eigen manier, revolutionairen. Een revolutie die begon in de wijngaard (zij waren één van de eersten met een grote plantdichtheid per hectare en experimenten met niet-traditionele wijnstokken). De revolutie zette zich voort in de kelders. 

Vittorio en David, hun zonen, zette het levenswerk voort na het overlijden van hun moeder in 1989. Er ontstonden belangrijke samenwerkingen met de beste Italiaanse oenologen: een jonge Francesco Spagnolli in de vroege jaren tachtig, daarna Vittorio Fiore en Donato Lanati. 

Bio producenten uit Italië dus; een wijn met een alcoholpercentage van maar liefst 14%. 

Voor de handel te koop bij DGS/Coenecoop.

Laat de wijn spreken!

Vigna Rocca Albana Secco 2018

Een volle geel/donkergeel/donkergeelgouden kleur over de tong. Mooi donkergeelgouden fonkeling in de rand. Intens en vol. Helder en zuiver. Mooie kleur. (2,9)
In de neus laat deze Albanawijn tonen van abrikoos en sinaasappel(schil) vrij. Ook wat citrus en honing. Diepgang en breedte genoeg. De neus komt redelijk tot redelijk goed los. (3,5)
Op de tong is de eerste aanzet een mooie volle brede en intense witte stille droge wijn met diverse fruittonen. Abrikoos, het frisse van de sinaasappel, maar ook de bitters van de schil spelen een duidelijke rol. Wat citrus en iets honing. Goede (zachte) zuren houden de wijn fris genoeg. Redelijk goed op de mid-palate, breedte is redelijk en de diepte is redelijk goed. Een licht bittere (sinaasappelschil) afdronk die goed tot breed is. (6,5)

Vigna Rocca Albana Secco 2018 is niet zo maar een wijntje. Nee, dit is meer een aperitiefwijn of een eetwijn, want de structuur is voldoende en intens genoeg om er andere smaakindrukken tegenover te stellen. Echter, het is wel een wijn die je moet aanspreken, want het heeft ook een wat uitgesproken neus en tong. Genoeg facetten om het complex te noemen, met voldoende diepgang en breedte. Ja, best leuke kwaliteitswijn die je echter wel moet aanspreken (en het spreekt mij wel aan!) Een mooie aanvulling op de wijnkaart voor de horeca! (2,3)

Vigna Rocca Albana Secco 2018 verdient een totaal van 15,2 punten

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl neem dan  contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *