Selection Chanssaud, lekkere witte Côtes du Rhône Blanc in een bag in box

Selection Chanssaud, lekkere witte Côtes du Rhône Blanc in een bag in box

Côtes du Rhône Blanc wijnen hebben stijl en dat komt door de druivenrassen Grenache en Clairette. Deze bag in box zorgt ervoor dat deze wijn niet zo snel op is.

Bag in box wijnen zijn populair. Meestal niet omdat de kwaliteit zo hoog is, maar omdat de prijs zo laag is. Bij deze lekkere witte Côtes du Rhône Blanc is de kwaliteit wel hoog, maar dat zie je toch niet zo terug in de prijs. Voor 3 liter bag in box wijn krijg je een hoge kwaliteit wijn die maar € 25,– kost. Per fles van 0,75 liter komt dit maar op € 6,25 en dat is niet duur voor een kwaliteitswijn.

Een lekkere witte Côtes du Rhône Blanc in een bag in box

De Nederlandse consument is kritisch, kritisch op zijn uitgaven en kritisch in zijn keuze en daarom zijn de bag in box wijnen populair in Nederland.

Het is een goed idee voor ‘wijn uit een doos’ ofwel de Engelse titel ‘bag-in-box’ maar er zijn nog veel meer benamingen in omloop voor een wijn in een plastic zak. Het is alleen zo dat een plastic zak zo ordinair is en het ziet er ook niet uit. Een mooi natuurlijk product als wijn in een plastic zak? Wie wil dat hebben en nog erger: wie wil dat drinken en als je eindelijk de moed hebt gehad om dit product aan te schaffen, dan moet je je gasten nog overtuigen om die plastic zakken wijn op te drinken en geloof me, dat is geen makkelijke taak.

Dit soort wijnen zijn ook vaak een zomerproduct, maar dat geldt niet voor deze lekkere witte Côtes du Rhône. Deze Côtes du Rhône heeft stijl en klasse.

Druivenranken in het noorden van de Cotes du Rhone

Clairette uit het Rhônedal

De Côtes du Rhône bestaat uit twee wijngebieden in het uitgestrekte Rhônedal. In het noordelijke deel vinden we appellaties als Crozes Hermitage, St-Joseph en Condrieu. Het zuidelijk gebied is meer bekend. Hier maakt men iets toegankelijker wijnen waarvan de Châteauneuf-du-Pape de beroemdste is. Omdat Côtes du Rhône wijnen meestal rood zijn is deze witte wijn best bijzonder. Toch is de Clairette wel weer typerend voor de streek. Soms wordt hij zelfs toegevoegd aan de rode Rhône wijnen. Ook is de druif bekend van de mousserende Clairette de Die of Crémant de Die. De Clairette doet het vooral goed op droge en arme bodems met kalk, en is daarom zo geschikt voor het Rhônedal.

Domaine des Chanssaud

Domaine des Chanssaud ligt in het zuidelijke deel van de Rhônevallei, vlakbij Orange. Hier maakt de familie van eigenaar Patrick Jaume al wijn vanaf het jaar 1826! Het totale wijngoed beslaat 46 hectare. Daarvan behoort 20 hectare tot de AOP Châteauneuf-du-Pape. Op de resterende 26 hectare wordt Côtes du Rhône gemaakt.

Het zuidelijke deel van de Vallée du Rhône is bekend om zijn grond. Naast rode klei is die bezaaid met kiezelstenen. De wijngaarden van Chanssaud zijn werkelijk één groot grindveld. Het bijzondere van deze bodembedekking is dat de kiezels de hitte van de zon overdag in zich opnemen. Vervolgens geven ze die warmte gedurende de nacht weer af. Dit proces heeft een bijzonder positieve invloed op de wijnstokken.

Domaine des Chanssaud hanteert de doelstelling “vignoble au respect du mode de production biologique”. Daarmee voldoet hun biologische wijn in bag in box aan de voorwaarden voor biologische productie.

Deze mooie Selection Chanssaud is te koop bij LeBon Bag in Box op https://www.lebonbib.nl/shop/domaine-des-chanssaud-blanc-aop-cotes-du-rhone/ voor de prijs van maar € 25,–

Geproefd:
Selection Chanssaud, lekkere Côtes du Rhône Blanc in een bag in box

Kleur: de kleur van deze Côtes du Rhône blanc is medium donkergeel op de tong. In de rand is de kleur donkergeel / 2,8

Neus: de neus heeft veel droog wit fruit met kalk tonen in zich. In de neus vind ik een mengeling van gele appel, gedroogde perzik en wat peer. De neus is gul, komt iets aromatisch over en is vol en diep / 3,5

Smaak: in de smaak vind ik een échte witte Rhône met mooi en zuiver fruit. Ook hier vind ik een mengeling van kalk tonen, aromatische gele appel, perzik, peer en een vleugje groene appel. In de smaak vind ik geen restzoet en komt hierdoor ook mooi strak en droog over. De smaak is mooi vol en de afdronk is goed / 5,8

Mijn eindoordeel over deze lekkere Côtes du Rhône Blanc in een bag in box:
Deze bag in box wijn is heel gul met een mooie volle neus en smaak. Je hebt hiermee een mooi glas wijn in handen die je als bag in box ook nog eens heel makkelijk kunt koelen in de koelkast. Het zijn 4 flessen wijn die je (als pak) in één keer kunt koelen, dus is deze Côtes du Rhône Blanc een goed idee bij een feestje. Als je deze bag in box openmaak hoef je het niet gelijk op te drinken, een bag in box wijn blijft zeker 4 weken goed in de originele verpakking / 1,9

Dus geef ik deze lekkere Côtes du Rhône Blanc een totaal van 14 punten, een zeer mooie score.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *