Saperavi van Vazisubani Estate, het beste van het beste

Vazisubani Estate, een rode wijn en het beste van het beste

De Saperavi van Vazisubani Estate is het beste wat je in een rode wijn kunt vinden. Deze wijn is nu nog een krachtpatser en moet nog wat afronden, maar dat wachten gaat zeker beloond worden.


Lees verder na de advertentie exaro

Vazisubani Estate produceert twee typen wijnen, dat zijn de Qvevri wijnen van Vazisubani Estate en de Georgian Sun, dat is een nieuwe en meer een instapwijn van dit mooie wijn estate in Georgië.

De Qvevri wijnen van Vazisubani Estate zijn traditioneel gemaakt in vaten van klei (de Qvevri). De druiven gaan onbehandeld de Qvevri in en na de vergisting wordt de wijn niet gefilterd. Met deze manier van wijn maken krijg je diepe en geconcentreerde wijnen die (naar mijn idee) vaak nog niet opdronk zijn. Zo is het ook met de Saperavi van Vazisubani. 8000 jaar geleden is deze manier van wijn maken ontwikkeld en heden tendage maakt men deze Saperavi nog steeds bij Vazisubani.

De wijnen in de serie Georgian Sun zijn traditioneel gevinifieerde wijnen. Deze wijnen zijn meer toegankelijk en meer bedoeld voor de westerse markt.

Deze prachtige rode wijn is te koop voor € 15,95 bij Ghvino in Purmerend of op https://ghvino.nl/product/vazisubanni-estate-saperavi/

Geproefd:
Vazisubani Estate, Saperavi uit 2018. Het beste van het beste voor rode wijnen

Kleur: de kleur van deze Saperavi is heel diep donker en een jonge Vintage Port gelijkend. De kleur op de tong is ondoorzichtig en purperrood. In de rand is de kleur diep donkerrood purper met een heel klein roze randje / 3,0

Neus: de neus is in het begin wat gereserveerd en gesloten, maar opent zich snel in het grote wijnglas. Deze rode wijn van Vazisubani Estate heeft veel lucht nodig. Saperavi heeft überhaupt lucht nodig, maar in deze wijn is het extreem, dus beluchten (karafferen is een must). In de neus vind ik diverse tonen van zwart fruit met pepermunt, tijm, boomschors, ijzer mineraal en een vleugje vanille(?). De neus is daarnaast ook nog eens verleidelijk met zwoel, geconcentreerd en homogeen fruit. De diepte is zeer goed en de neus is heel vol en komt zeer goed los in het glas / 4,4

Smaak: ook de smaak heeft een enorme diepgang. Prachtige zwoele tannines vermengen zich met het robuuste zwarte fruit. Tannines zijn zeer aanwezig, maar mooi verweven. Ik schat het tanninegehalte met een 8 op de schaal van 10. Het zwarte fruit heeft ook hier de ondersteuning van munt, tijm, boomschors en een vleugje vanille(?). De body is enorm vol en intens met een prachtige lange afdronk / 8,2

gouden medaille voor wijn

Mijn eindoordeel over de Saperavi van Vazisubani Estate uit Georgië:
De gelijkenis die ik hierboven maakte met Vintage Port is voor de hele wijn van toepassing. Je mist alleen de zoetheid van de Port, maar kracht, intensiteit en complexiteit zijn in ruime mate aanwezig. Wat een wijn en wat mooi. De homogeniteit is bijzonder. Niets, maar dan ook niets stoort of valt tegen in deze wijn van Vazisubani Estate / 2,5

Dus geef ik deze prachtige rode wijn bijna een maximale score en dan kom ik op 18,1 punten. Een prachtige score en een Gouden WijnGekkenMedaille

PS geef deze mooie wijn nog even een paar jaren. Koop een aantal flessen en drink elk jaar een flesje leeg. Dan kun je de hele ontwikkeling van deze wijn nauwgezet volgen. Het drink advies is dan ook: drinken 2025 tot 2035. En een geheimpje: ik koop er ook een doosje van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *