Grillo, een van de mooiste druiven van het eiland Sicilië

Palazzo Grillo, biologische witte wijn van Sicilië

Palazzo Grillo, een biologische witte wijn van het mooie eiland Sicilië

Een biologische witte wijn van Sicilië, dat is de Palazzo Grillo en het het eerste wat opvalt is het mooie etiket.

Biologische witte wijnen zijn tegenwoordig heel ‘in’. Op Sicilië telen ze al lang biologische druiven. Ook al staat het lang niet altijd op het etiket.

Wat is de Grillo druif en wat doet het op Sicilië

De Grillo is een aromatische witte druif uit Italië. Vooral in het zuiden van Italië doet deze Grillo het heel goed. De druif lijkt zijn oorsprong te hebben op Sicilië. Het is ook daar dat de Grillo heel mooie wijnen voortbrengt. Sommige zeggen dat de druif uit Puglia kom. Puglia ligt op dezelfde hoogte in de hak van Italië.

De Grillo druif doet het heel goed op Sicilië en zorgt daar voor heel mooie wijnen. De druif Grillo is een afgeleide druif (kloon) van de Muscat of Alexandria en de Catarratto. Er bestaan droge en zoete varianten van wijnen die gemaakt zijn van de Grillo druif.

Marsala en Grillo

Marsala en Grillo hebben zeker met elkaar te maken.
Marsala wijn is de oudste en bekendste versterkte wijn die geproduceerd wordt in de omgeving van Marsala, in het westen van Sicilië. De Engelsman John Woodhouse ontdekte deze wijn in 1773 toen hij op Sicilië terugkeerde. In deze periode waren verstrekte wijnen (en vooral Port) enorm populair in Engeland.

Marsala wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven, dus niet van de Grillo alleen. De Grillo heeft wel een belangrijke rol in de Marsala wijn, de andere druivenrassen zijn Catarratto, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola. De alcoholische vergisting wordt gestopt met wijnalcohol. Hierdoor krijgt de laag alcoholwijn zijn alcoholgehalte en er blijft een behoorlijk restzoet over. Deze manier van wijn maken wordt ook toegepast in de portstreek bij de Douro.

Deze droge Grillo wijn is te koop bij Wijnservice.nl op https://www.wijnservice.nl/palazzo-mio-grillo voor maar € 8,95.

Geproefd:
Palazzo Grillo 2018. Een biologische witte wijn van Sicilië

Kleur: de kleur van de Palazzo Grillo is medium vol en strogeel. In de rand is deze witte wijn licht goud / 2,6

Neus: deze Grillo blinkt gelijk uit met zijn krachtige en aromatische fruit. Zoet aromatisch met gele appel, wit fruit en zwarte peper. De neus is vol en krachtig en komt aardig los in het glas / 3,5

Smaak: ook in de smaak is het aromatische overheersend. Aromatisch met lichtzoet steenfruit, ananas, citrus, peer en gele appel. Ook in de smaak komt het pepertje naar voren, maar veel minder als in de neus. De smaak is vol, mondvulllend en rond. De afdronk is goed en medium vol / 6,2

Mijn eindoordeel over deze Palazzo Grillo van Sicilië:
Een rijpe Grillo stelt nooit teleur. Deze Grillo ook niet en hij is heerlijk doordrinkend. De wijn is medium vol met mooie citrus tonen, dus ook lekker op het terras of als aperitief. Als eetwijn is deze Grillo heerlijk bij pittige gerechten. Vooral het zoet/zure doet het heel goed bij dit soort gerechten. Maar vergeet ook andere wijn/spijs combinaties niet als zuurkool / 2,0

Dus geef ik deze mooie witte wijn die gemaakt is van de Grillo druif een totaal van 14,3 punten, een zeer mooie score