Mtsvane dry amber wine. Oranje wijn van Tchotiashvili 2016 uit Georgië

Mtsvane dry amber wine

Een qvevri wijn uit Georgië. Een Mtsvane dry amber wine van een uitzonderlijke kwaliteit, een prachtige prijs/kwaliteit en een wijn die je moet hebben.

Stel je voor. Wijn uit de qvevri zonder sulfiet gemaakt. Een en al natuurwijn. Natuurlijke gisten die hun werk doen in de qvevri en hiermee alles uit de druif halen. Om dit goed te maken moet je natuurlijk alleen werken met de allerhoogste kwaliteit druiven. Doe je dat niet dan heb je onherroepelijk schimmels en is de wijn niet meer te drinken.
Alleen bij het bottelen van de Mtsvane dry amber wine is er een klein beetje sulfiet gebruikt. In dit geval moet het ook wel. Deze wijn is nu 3 jaar oud en ook bij natuurwijnen moet je wat sulfiet gebruiken tijdens het bottelen. Doe je het niet dan heb je kans op een instabiele wijn waar niemand de kwaliteit van kan garanderen.

Leer alles over de Mtsvane druif, de druif uit Georgië

Mtsvane is een inheems druivenras met verrassende goede zuren. De Mtsvane is een wit druivenras en wordt vaak droog gevinifieerd. Je kunt er ook heel goede mousserende wijn van maken.

Wat is wijn uit de qvevri

Qvevri is dé methode van het wijn maken in Georgië. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is de klassieke manier van wijn maken.
Qvevri is het Georgische woord voor ‘grote aardewerken vaten’. Die vaten zijn wel 2 tot 2,5 meter hoog en je kan als volwassene in de aardewerken vaten staan.
Druiven worden met schil en al en zonder te kneuzen, in de Qvevri gedaan. Na de oogst gaan de druiven in de Qvevri en blijft daarin tot in het voorjaar. De deksel gaat erop en omdat het aardewerk poreus is, kan het koolzuur tijdens de gisting ontsnappen. De wijn vergist dus op de schillen en daarom heeft de wijn ook een donkerdere kleur. Voor witte wijnen is het een kleur die bijna oranje is en daarom noemen ze dit dan ook een amber wijn.

De Qvevri wijn wordt in het voorjaar uit het aardewerk gehaald en de wijn is op natuurlijke wijze gefilterd. De schillen en pitjes zijn naar beneden gezakt. Hij is helder en de wijn wordt op fles gebracht.
Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je vaak niet koelen. Ook de witte wijnen moet je niet koelen, vaak is het ook nodig om de wijnen te karafferen. Het karafferen is nodig om de wijn meer zuurstof te geven, hierdoor wordt de wijn meer ‘open’ en kan je er meer van genieten.

Wijn volgens de Qvevri methode zijn ook altijd biologisch gemaakt, er is geen tussenkomst van een wijnmaker zolang de wijn in de aardewerken amfora blijft zitten. In Georgië noemen ze deze manier van wijn maken ‘traditie’, in Europa kennen we de term ‘biologisch’.
Wijn die volgens de Qvevri methode zijn gemaakt zijn rijk aan oxidanten. Oxidanten zijn bekend omdat ze bepaalde vormen van kanker tegen kunnen gaan.

Deze prachtige Mtsvane dry amber wine is een Qvevri wijn en van een prachtige kwaliteit. Je kunt deze wijn kopen in de winkel in Purmerend of op de website van Ghvino op https://ghvino.nl/product/tchotiashvili-mtsvane/. Deze dry amber wine kost je € 18,95

Geproefd:
Mtsvane dry amber wine. Een oranje natuurwijn van uit Georgië uit 2016

Kleur: de kleur van deze Mtsvane is donkergeel met een honingachtige tint. De kleur in de rand is bijna oranje / 2,9

Neus: in de neus heeft de Mtsvane dry amber wine gedroogde tropische vruchten met een vleugje honing, een vleugje sigarenas en citrusfruit. De neus is charmant en subtiel maar vervliegt later wel iets. Daarbij is de neus diep en medium vol / 4,1

Smaak: wow, wat een complexiteit. Dat wordt een opgave om alles goed te beschrijven. De smaak van de Mtsvane heeft een basis van oud gedroogd tropisch fruit. Daarnaast gedroogde peer en gedroogde gele appel, prachtige bijpassende citrus tonen met wat droge schil tannines, zwarte peper, zoute mineralen, verse gele appel, groene kruiden en een vleugje salmiak. De body is zeer charmant, medium vol en enorm mondvullend. De afdronk is ellenlang en fantastisch vol (maar wel iets droog van de schil tannines) / 8,4

Mijn eindoordeel over deze Mtsvane dry amber wine van Tchotiashvili Winery uit de qvevri:
Wat een ervaring is deze qvevri orange wijn. Ik heb al eerder qvevri Mtsvane geproefd maar dit is zeer speciaal. Een bijna onbeschrijfelijke wijn is deze Mtsvane, ik zal ook veel smaak indrukken zijn vergeten. Deze Mtsvane is een van de charmantste wijnen uit de qvevri die ik ooit geproefd heb / 2,5

gouden medaille voor wijn

Dus geef ik deze mooie Mtsvane dry ambe wine een totaal van 17,9 punten en een Gouden WijnGekkenMedaille