Le Genie Orange, Oranje wijn van Domaine des Grandes Esperances 2015

Le Genie Orange, Oranje wijn van Domaine des Grandes Esperances 2015Een oranje wijn in het glas. Dat betekent natuurlijk ook schilweking, maar deze wijn heeft nog meer. Deze oranje wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven en zonder toegevoegd sulfiet. Domaine des Grandes Esperances gaat er helemaal voor.

Oranje wijnen zie je steeds meer. Consumenten stellen steeds hogere eisen aan wijnen. Door de goede economische situatie kan en wil men meer betalen voor een goede wijn en daar speelt de oranje wijn ook op in.
Oranje wijn maken kost veel geld en je bent er een lange tijd mee bezig. De druiven moeten van een onberispelijke kwaliteit zijn. Oranje wijn maken en maar wat aanklooien is totaal uitgesloten. Voeg je – zoals de Le Genie Orange – ook geen sulfiet toe, dan is het nog meer uitgesloten. De druiven mogen en moeten totaal niets mankeren.

Hoe wordt een oranje wijn gemaakt

Dat betekent ook dat het oogsten met de hand gebeurt. Er is ook een strenge selectie bij de druiven die gebruikt worden en in sommige gevallen is er ook een 2e selectie. Die selectie gebeurt ook met de hand en er vallen veel druiven af. Er blijven dan ook niet veel druiven over om een topwijn te maken. Bij menige Grand Cru uit de Bordeaux zijn de eisen lang niet zo streng bij de druiven selectie.
Ja, zo lastig is het om een goede oranje wijn te maken, maar er zijn wijnmakers die het wel doen en oranje wijnen maken zoals het hoort.

Deze biologische oranje wijn is te koop in een kleinere fles van 0,5 liter. De prijs is € 16,90 en hij is te koop bij Zwarts wijnen. Je kunt de wijn bestellen in de webshop op https://www.zwartswijnen.nl/product/saget-la-perriere-le-genie-orange/. De homepage is https://www.zwartswijnen.nl. Je kunt de wijnen ook proeven (en kopen met 10% korting) in het restaurant Lemongrass (https://lemongrass.nu) in Oosterbeek. De wijn is eigen import en komt rechtstreeks vanaf de wijnboer. Op deze manier kun je messcherpe prijzen neerzetten voor kwaliteitswijnen.

Le Genie Orange, Oranje wijn van Domaine des Grandes Esperances 2015

Geproefd:
Le Génie Orange, Oranje wijn van Domaine des Grandes Espérances 2015

Kleur: de kleur van deze Franse oranje wijn is donkergeel op de tong en medium oranje in de rand / 2,9

Neus: de neus van deze oranje wijn heeft tonen van hazelnoot, sinaasappel, gekonfijt fruit, lichte schil tannines en nog veel meer. Een zeer complexe neus die eerder subtiel is als krachtig. De neus is diep en medium vol / 4,3

Smaak: Wow, wat een smaak. Sinaasappel, appelschilletjes en wat appelpitjes, hazelnoot en overrijpe perzik en druivenextract. De smaak is nog complexer dan de neus. Ook lijkt de smaak wat houtopvoeding te hebben gekregen, dan wel oud en groot hout. De smaak is droog en de suikers zijn totaal vergist. Toch bespeur ik een klein zoetje. De body van deze oranje wijn uit Frankrijk is vol, complex en mondvullend. De afdronk is superlang / 8,4

Mijn eindoordeel over de Le Génie Orange, de wijn van Domaine des Grandes Espérances
Wow, wow en nog eens wow. Ik heb al een aantal oranje wijnen mogen proeven en beoordelen uit verschillende delen van de wereld. De Le Génie Orange hoort zeker thuis in het rijtje van prachtige oranje wijnen. De wijn is zuiver en met een prachtige brede complexiteit. Een minuscuul zoetje met een perfecte match met de zuren. Een oranje wijn zoals een oranje wijn hoort te zijn / 2,7

Dus geef ik deze prachtige Domaine des Grandes Espérances 18,1 punten, een superscore en een Gouden WijnGekkenMedaille.