Landlust Weisser Burgunder & Rivaner is een biologische vegan wijn uit Duitsland

biologische vegan wijn uit Duitsland

Zoek je een biologische wijn dan is tegenwoordig de keuze heel groot. Maar, zoek je een biologische witte wijn die ook nog eens vegan is en uit Duitsland komt, dan is de keuze stukken moeilijker.

Even iets over deze biologische vegan wijn uit Duitsland
De fles is modern vormgegeven en dat is voor een Duitse wijn heel modern. De kleur van de wijn is heel lichtgroen. De kleur van de fles is ook lichtgroen en daardoor komt de kleur heel fris over.

Wat is een biologische wijn?

Biologische wijn is wijn die is gemaakt van biologisch geteelde druiven en sinds 2012 heet dat biologisch geproduceerd. Dat wil zeggen dat zowel de druiven biologisch zijn, maar ook het proces van wijn maken (vinificatie) in de wijnkelder is op een biologische wijze gedaan. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest in de wijngaard en gentechnologie is ook uitgesloten.

Biologische wijn is een wijn dat met zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen (lees: het bespuiten van de druivenranken met chemicaliën) is behandeld. Er wordt gewerkt met veel zorg en aandacht voor het milieu. Op buitenlandse flessen wordt de term organic gebruikt.

Wat is dan vegan wijn en hoe wordt een vegan wijn gemaakt

Een heel begrijpelijke vraag want veel mensen weten niet dat het overgrote deel van de in de winkel verkrijgbare wijnen niet vegetarisch en/of veganistisch gemaakt zijn.

Wijnhuizen maken gebruik van dierlijke producten als klaringsmiddel (een middel om de wijn helder te maken) voor het verwijderen van eiwitten, gisten en andere organische deeltjes uit de wijn. Dit wordt vooral om optische redenen gedaan, maar ook voor de neutralisering van bitterstoffen en om de wijn beter houdbaar te maken.
Voorbeelden van dierlijke producten die gebruikt worden als klaringsmiddel zijn gelatine, vislijm, chitosan, caseïne, ei-albumine en melk. Van deze soorten zou caseïne, het eiwit uit melkeiwit aanvaardbaar zijn voor vegetariërs, maar niet voor veganisten.
Een alternatief voor deze dierlijke producten is bijvoorbeeld bentoniet (een kleisoort), of het op natuurlijke wijze laten bezinken van het wijn sedimenten (door het koelen van de wijn) maar dat is een tijdrovend proces en dat wordt bij goedkope wijnen niet gedaan.

Deze biologische vegan wijn uit Duitsland van Landlust is te koop bij Wijnservice op https://www.wijnservice.nl/landlust-weisser-burgunder en nu in de aanbieding voor € 6,99 (normaal € 8,95)

Geproefd:
Landlust Weisser Burgunder & Rivaner, een biologische vegan wijn uit Duitsland

Kleur: de kleur van de Landlust Weisser Burgunder & Rivaner is heel licht strogeel met een lichtgroene zweem / 2,7

Neus: de neus is heel fris en fruitig. De neus is medium vol met gele en een vleugje groene appel. De groene appel en een vleugje koolzuur maakt de frisheid in de wijn en de gele appel geeft deze Landlust wijn zijn volle neus. De neus is daarnaast ook nog eens diep / 3,4

Smaak: de smaak overtuigt met zijn krachtige volheid. Een mondvullende en zeer rijpe smaak met gele appel, peer en daarnaast een tintelende frisheid van groene appel. Een charmante smaak die ik niet verwachtte van deze wijn blend. De body is goed vol en mondvullend en de afdronk is goed / 6,0

Mijn eindoordeel over deze biologische vegan wijn, de Landlust Weisser Burgunder & Rivaner uit Duitsland
Deze witte blend heeft mij verrast. De fles doet modern aan met zijn eigentijdse etiket, het lichtgroene glas van de fles en de mooie schroefdop afsluiting met naamgeving. De wijn voldoet ruimschoots aan de verwachtingen. Een mooie frisse en volle wijn en daarnaast ook nog eens biologisch en vegan geproduceerd. Een zeer lekkere (voor een groot publiek door zijn elegante smaak) en goede wijn voor tijdens een feestje, als aperitief of gewoon lekker op de bank / 1,9

Dus geef ik deze biologische vegan Landlust een totaal van 14,0 punten, een mooie score