Coyam Los Robles Estate 2014, Valle de Colchagua, Chili

Coyam Emiliana
Uit Chili komt deze Coyam. Een indrukwekkende wijn in alle opzichten.

Coyam is afkomstig van het huis Emiliana. De wijngaarden waar Coyam vandaan komt zijn gelegen bij het Los Robles Estate. De naam Coyam staat voor een Chileense eikenboom, die rondom de wijngaarden staan.

Deze blend bestaat voor een groot deel uit de druivenrassen Syrah (45 procent) en Carmenere (35 procent. Daarnaast zijn de rassen Cabernet Sauvignon (8 procent), Mourvedre (5 procent), Malbec (4 procent) en Petit Verdot (3 procent) vertegenwoordigd.

Even iets over de vinificatie. Volgens het “factsheet” is de (eerste) vergisting in roestvrijstalen tanks. De daarop volgende malolactische vergisting vindt spontaan plaats in frans eiken vaten.
Daarna heeft Coyam een houtrijping ondergaan van 13 maanden, waarvan 80 procent in frans eiken en 20 procent in amerikaans eiken vaten. De wijn heeft 14,5 procent alcohol.
Er staan verschillende “certificaten” op het rugetiket afgedrukt. Om er enkele te noemen: Vegan, Biodynamic, Organic Agriculture. Indrukwekkend, maar het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van de wijn.

Mijn interesse in deze wijn is gewekt door een enthousiast verhaal van een collega-blogger. Maar eens een flesje aanschaffen, dacht ik na het lezen van de recensie.
Coyam is te koop bij AH, meestal in de XL-winkels of verkrijgbaar via de webshop. Deze geweldenaar (laat ik dat maar alvast verklappen) heeft een prijs € 15,99 en dat is de wijn meer dan waard.

Coyam Emiliana

Coyam Los Robles Estate 2014

Een intens diepe, donkerrode kleur. Intensiteit 4.5 uit 5 voor rode wijn. Die volle kleur loopt ook helemaal door tot in de rand.
Na wat walsen opent de neus zich goed in het glas. Veel aardse geuren, bosgrond, leer en kruiden. Iets menthol en een tikje alcoholische warmte. Donker rijp fruit van bramen en zwarte bessen.
Een iets romig mondgevoel. Vol en robuust in de eerste aanzet. Mooie bitters die doen denken aan cacao, chocolade en gebrande koffiebonen. Veel kruidigheid, zelfs iets vurig. Cassis, drop, laurier en vanille. Zoet rijp zwart fruit wat “port-achtig” en gekonfijt aandoet. Een lichte stroefheid op de tong. Fraaie zuren zorgen voor frisheid en bieden een goed tegenwicht aan al dat massieve fruitgeweld. Een heerlijk lange afdronk maakt het af.

Coyam is een intense, zeer rijke wijn met veel kracht. Goed in balans. Toch komt de wijn relatief soepel over en dat maakt dit “dikke sap” juist zo verleidelijk. Deze wijn toont maar weer eens aan dat er in Chili wijnen van hoog niveau worden gemaakt, tegen een relatief lage prijs.
De eerste gouden medaille die ik dit jaar uitdeel is dan ook een feit!

Score: 17,7 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2026.
Coyam Emiliana
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #AH #emiliana #chili #coyam