Sylvaner wijn uit de Elzas van Stoeffler, biologische witte wijn van oude stokken

Sylvaner wijn uit de ElzasSylvaner wijn uit de Elzas behoort tot een van de mooiste wijnen uit dit Franse wijngebied. Deze Sylvaner van Stoeffler is daarnaast een biologisch geproduceerde wijn.

Sylvaner vindt je niet alleen in de Elzas. Dit witte druivenras komt hoogstwaarschijnlijk uit de oude wijnlanden als Georgië en Armenië of uit Oostenrijk. Sylvaner is een wilde kruising. Vooral in Duitsland en in de Franse Elzas komt de Sylvaner tot zijn recht. In een koel klimaat met een mooie nazomer voelt de Sylvaner zich helemaal thuis.
Ook in andere wijnlanden staat Sylvaner aangeplant. Landen als Roemenië, Tsjechië en Hongarije staan vol met dit mooie witte druivenras.
Wijn van de Sylvaner is fris en zeker de Sylvaners uit Duitsland en de Elzas hebben frisse tonen. Dat geeft deze Sylvaner ook een extra dimensie. Daarnaast heeft de Sylvaner wijn milde zuren en is het een witte wijn die iedereen wel ‘lekker’ vindt.

Sylvaner wijn laat zich goed combineren met eten. Mosselen, elke soort vis en alles wat uit zee komt kan je de Sylvaner voor zetten. In Duitsland wordt Sylvaner ook geschonken bij asperges en zelfs braadworst.

Deze biologische witte wijn uit de Elzas is te koop bij Zwarts wijnen voor de prijs van € 12,90. Je kunt de wijn bestellen in de webshop op https://www.zwartswijnen.nl/product/vincent-stoeffler-sylvaner-vieilles-vignes-2017/. De homepage is https://www.zwartswijnen.nl. Je kunt de wijnen ook proeven (en kopen met 10% korting) in het restaurant Lemongrass (https://lemongrass.nu) in Oosterbeek. De wijn is eigen import en komt rechtstreeks vanaf de wijnboer. Op deze manier kun je messcherpe prijzen neerzetten voor kwaliteitswijnen.

Getest:
Sylvaner wijn uit de Elzas van Stoeffler, een biologische witte wijn zonder sulfiet

Kleur: De kleur van deze Sylvaner is medium diep en strogeel. De kleur in de rand van deze Elzasser is donker strogeel / 2,7

Neus: in de neus heeft deze biologische wijn van Stoeffler gele appel met peer en zuiver fruit. De wijn heeft wel wat gisttonen in de neus. De neus is subtiel, best complex, diep en medium vol / 3,7

Smaak: in de smaak is deze Sylvaner vettig en heeft ook wat tintelend koolzuur. De smaak is zacht en mondvullend. Een Elzas wijn waar de oude stokken hun concentratie laten zien. De wijn is krachtig en daarnaast toch subtiel. Als fruit vind ik hier ook gele appel en peer, maar ook milde, complexe en ronde citrus, wat witte bloemen en wat sinaasappel. De smaak is vol, complex en de afdronk is medium lang / 6,7

Mijn eindoordeel over deze biologische Sylvaner wijn uit de Elzas van Stoeffler:
Stoeffler is een man met kennis van het wijn maken, dat heb ik al eerder mogen proeven. De oude stokken en het biologisch wijn maken dragen daarnaast ook een steentje bij. Als eindproduct krijg je dan een prachtige volle Sylvaner wat een voorbeeld is voor de rest van de Elzas / 2,2

Deze mooie witte Sylvaner uit de Elzas krijgt daarom een totaal van 15,5 punten. Een top wijnmaker die Stoeffler