Chateau Lacapelle Cabanac, biologische Malbec uit de Cahors in een BIB

Chateau Lacapelle Cabanac, biologische Malbec uit de Cahors in een BIB

Chateau Lacapelle Cabanac is een biologische Malbec uit de Cahors en heeft een dikke medaille verdient. Een prachtige robuuste Cahors uit Frankrijk.

Cahors is dé streek waar de Malbec druif vandaan komt. Later heeft deze druif furore gemaakt in Argentinië, maar Cahors is de bakermat van de Malbec.

In Cahors weten ze hoe ze met de Malbec druif om moeten gaan. Het wijngebied hoort oorspronkelijk bij de Sud Ouest in Frankrijk, maar het wijngebied Cahors heeft toch een heel eigen klimaat.
Het klimaat is uitermate geschikt voor de Malbec druif. Het is ook het enige AOP gebied waar de Malbec zich 100% thuis voelt. De wijnmakers weten dat en weten dan ook alles uit deze wijndruif te persen.

Deze mooie rode wijn uit de Cahors is te koop op https://www.lebonbib.nl/shop/château-lacapelle-cabenac-bag-in-box/ voor € 23,00. Voor dit bedrag krijg je wel 3 liter rode wijn.

Geproefd:
Chateau Lacapelle Cabanac, biologische Malbec uit de Cahors in Frankrijk

Kleur: de kleur van deze biologische Malbec is zeer diep en vol. De kleur op de tong is donkerrood met purper en een vleugje paars. In de rand is de kleur vol met rosé en een paarse gloed / 3,0

Neus: wat een intense neus en wat een kracht. Een jonge en donker fruitige neus met veel zwart fruit. Ik ruik zwarte bes, kersen, een vleugje braam en daarbij zwarte peper en groene kruiden. De neus is jeugdig en ik bespeur geen houttonen in de neus / 3,6

Smaak: ook de smaak wordt gedragen door zijn jeugdigheid. Als fruittonen en secundaire tonen hetzelfde als in de neus. Daarbij komt de kracht van de jeugdige, en veel tannines, stevige maar ronde zuren en zeer veel zwarte bessen en een vleugje van rozen en frambozen. Ook bespeur ik hier wat (groot) hout opvoeding. De smaak is intens en krachtig en de afdronk is zeer goed en lang / 6,8

Mijn eindoordeel over deze prachtige biologische Malbec uit de Cahors streek:
Wat een kracht en concentratie. Van dit vinificatieproces kunnen veel wijnmakers in Argentinië nog iets leren. En dat alles in een bag-in-box, wie had dat (ik niet) kunnen verwachten. Buiten de concentratie vind ik zeer zuiver en krachtig fruit, een échte biologische rakker kan je deze Cahors wijn noemen. Complexiteit in een wijnzak. Als deze wijn de Nederlandse wijnconsument nog niet kan overtuigen om bag-in-box wijnen te drinken dan weet ik het niet meer … / 2,1

gouden medaille voor wijn

Dus geef ik deze prachtige biologische Malbec uit de Cahors een totaal van 15,5 punten en een Gouden WijnGekkenMedaille

Chateau Lacapelle Cabanac, biologische Malbec uit de Cahors in een BIB

Bag-in-box wijnen en het milieu

In Scandinavië is het gebruik van bag-in-box verpakkingen voor wijn (een kartonnen doos voorzien van een kunststof zak met een tapkraantje) al heel normaal, net als in Frankrijk, Zuid-Afrika en Australië zie je de Bag in Box wijnen overal in de supermarkt staan. In Nederland kampt de bag-in-box nog met een negatief imago. Nederlanders verwachten dat de wijn in zo’n verpakking van inferieure kwaliteit is. Volgens Jean-Paul Roosendaal, sales- en marketing director van bag-in-box maker Rapak, een onderdeel van DS Smith Plastics, kan het tij nu keren.

Er is een nieuw logo voor de verpakking op de markt gebracht, Bag-in-Box is Green. De consument kan daarmee bewuster kiezen voor een verpakking die beter is voor het milieu. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan.

De voordelen van een bag-in-box wijn

  • Zo is een drie liter bag-in-box verpakking 38 procent lichter dan de vier flessen die er tegenover staan
  • Het karton en de kunststof zijn voor 100% recyclebaar, dan kun je van wijnflessen niet altijd zeggen
  • Glas is duur. Daarom betaal je voor een BIB van 3 liter veel minder dan voor 4 flessen van diezelfde wijn
  • De wijn in de de bag-in-box verpakking is na opening nog zeker zes tot acht weken goed blijft
  • De BIB bevat een kraantje, lekker handig. En een BIB is zeer geschikt voor feestjes of picknicks…