Chateau des Tourtes Rouge, een grote verrassing uit de Blaye Côtes de Bordeaux

Chateau des Tourtes Rouge lijkt op het oog een gewone wijn, maar je wordt misleid. Deze rode wijn uit Côtes de Bordeaux heeft gewoon heel mooi fruit en stijgt hierdoor boven zijn schaduw uit.

Chateau des Tourtes Rouge lijkt op het oog een gewone wijn, maar je wordt misleid. Deze rode wijn uit Côtes de Bordeaux heeft gewoon heel mooi fruit en stijgt hierdoor boven zijn schaduw uit.


Lees verder na de advertentie exaro

Chateau des Tourtes Rouge heeft een gewone Bordeaux blend van de rechteroever. De druivenrassen die gebruikt zijn Merlot (70%) en Cabernet Sauvignon (30%). Dit is ook een gewone verhouding van druivenrassen uit dit deel van de Bordeaux-streek.

Wat is een appellatie

De term appellatie komt van appellation en is afkomstig van het Franse begrip Appellation d’Origine Protégée (AOP), wat een beschermde herkomstbenaming is.
Vroeger was de aanduiding hiervoor AOC, Appellation d’Origine Contrôlée, en ook deze formulering mag nog gebruikt worden.

Appellatie? AOC? AOP? DOC? DOCG?
Wijnen met beschermde herkomstbenaming komen niet alleen in Frankrijk voor: veel landen hebben zo hun eigen systeem.
Italië: In Italië gebruiken ze de term DOC(G). DOC of DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata (e Garantita).
Spanje: In Spanje gebruiken ze de kwalificatie of appellatie DO(Ca). DO of DOCA staan voor Denominación de Origen (Calificada).
Portugal: Portugal heeft weer een andere benaming. Portugal heeft de Denominaçao de Origem Controlada (DOC).
In Nederland wordt de term BOB gebruikt. Dit betekent Beschermde OorsprongsBenaming.

Je kunt de wijn bestellen op https://www.lebonbib.nl/shop/chateau-des-tourtes-rode-bordeaux-in-bag-in-box/ voor de prijs van € 25,–. Voor deze prijs krijg je een 3 liter bib wijn, dus per fles van 0,75 liter komt de prijs dan op € 6,25, een koopje in mijn ogen.

Geproefd:
Chateau des Tourtes Rouge, een grote verrassing uit de Blaye Côtes de Bordeaux

Kleur: de kleur van de Chateau des Tourtes Rouge is diepdonker en purperrood op de tong. In de rand is de kleur roze / purperrood met een vleugje paars / 2,9

Neus: de neus heeft kwalitatief en fijn Bordeauxfruit en ik haal er Merlot, Cabernet Franc (de druivenrassen wist ik niet tijdens het beoordelen) en de Cabernet Sauvignon uit. Als fruittonen vind ik pruim, zwarte bes en zelfs een vleugje hout uit. De neus is medium vol en diep / 3,7

Smaak: de smaak stijgt ook boven zijn appellatie uit. Er zit gewoon mooi, medium complex, best geraffineerd en homogeen fruit in de smaak. Ook in de smaak haal ik er zwarte bes, pruim, cassis, gerookte kruiden en een vleugje aardbei uit. De smaak is wel iets aan de lichtere kant en met een medium volle body. Het tanninegehalte schat ik op een 6/10 en de tannine is rond. Ook vind ik wat houttoon(?) in de wijn. De afdronk is goed en medium vol / 7,0

zilveren medaille van wijngekken.nl

Mijn eindoordeel over de Chateau des Tourtes Rouge uit Blaye Côtes de Bordeaux:

De Chateau des Tourtes is een wijn die mij zeer positief verrast. Deze ogenschijnlijk gewone Bordeaux (in een bag-in-box) stijgt ver boven zijn schaduw uit. Deze rode Bordeauxwijn heeft mooi fruit dat je eerder zou classificeren als een Saint-Emilion Grand Cru. Door dit smaakpalet krijgt deze rode wijn hierdoor een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Wel heeft de neus en de body niet de diepgang die ik zou wensen, maar de smaak is mondvullend en rond, en dat maakt heel veel goed. Kortom: een mooi glas wijn dat mondvullend is met mooie rijpe fruittonen, een goede afdronk en (door de bag-in-box) heel lang houdbaar. Bag-in-box wijnen zijn doorgaans 4 tot 6 weken houdbaar zonder dat de neus of de smaak achteruitgaat. Gewoon mooi… / 2,1

Dus geef ik deze grote verrassing uit de Blaye Côtes de Bordeaux een totaal van 15,7 en een Zilveren WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *