Wijnland Macedonië, wat heeft het te bieden

wines of macedonië

Macedonië als wijnland is nog niet zo bekend in Nederland. Het heeft zeker potentie. Goedkope en ook goede wijnen, wat wil je nog meer.

De republiek Macedonië is een voormalige Joegoslavische provincie en ligt ten noorden van Griekenland en geklemd tussen Albanië in het westen en Bulgarije in het oosten. De hoofdstad is Skopje en het land Macedonië heeft iets meer dan 2.000.000 inwoners waarvan er 700.000 in de hoofdstad Skopje wonen.

 

Wijnland Macedonië

In 1993 werd Macedonië lid van de Verenigde Naties – waar het land alleen onder een voorlopige benaming toe mocht treden – als gevolg van een geschil met Griekenland over de naam Macedonia. Het geschil is er nog steeds en dat is ook de voornaamste reden waarom Macedonië nog een lid is van de EU.

boeren met paard en wagen in macedonië
Boeren met paard en wagen in kom je veel tegen in het binnenland van Macedonië

Als bovenbuur heeft Macedonië het land Servië, dat ook tot de EU wilt toetreden. Het land en zeker de bevolking van Macedonië wil ook graag toetreden tot de Europese Gemeenschap, maar tot nu toe heeft Griekenland het nog tegen weten te houden.

Macedonië is bijna 26.000 km² groot en het land is ook rijk aan water. In de herfst en winter valt er genoeg regen om de druivenranken in de zomer van water te voorzien. Macedonië heeft drie grote meren, het Dorianmeer, het Prespameer en het meer van Ohid. Ook heeft het land drie grote rivieren die het hele land van water voorzien. De rivier de Vardar is het grootst en het langst. Ook is het land rijk aan bergen waar in de winter veel sneeuw ligt en je heerlijk kan skiën. De bergen geven de wijngaarden en andere akkers veel smeltwater.

Macedonië heeft een rijke historie en cultuur, maar ook een rijke wijncultuur. Het totaal aan wijngaarden in Macedonië is 33.500 hectare, waarvan 50% voor de wijnbouw is en 50% zijn tafeldruiven. De meeste wijn wordt uitgevoerd, want de bevolking consumeert niet veel wijn, namelijk maar 10 liter per hoofd van de bevolking. Dis is een officieel cijfer, veel bewoners hebben zelf een wijngaard of de wijngaard is in familiebezit. Hierin voorzien ze in hun eigen behoefte.

groene valleien in centraal macedonië

 

De belangrijkste druivenrassen

wijngaarden langs de weg in macedoniëEr worden 28 druivenrassen gebruikt in Macedonië, waarvan Vranec de belangrijkste is. 50% blauwe druivenrassen en 50% witte druivenrassen. Macedonië is ook een land voor blauwe rassen ook al gedijen de witte inheemse rassen uitstekend.

Vranec

De Vranec is een lokaal druivenras dat in heel het Balkangebied verbouwd wordt, de Vranec presenteert warmbloedige en stevige wijnen met veel tannine, die getemd moeten worden voor de Europese markt. Het woord Vranec betekent ‘sterk, zwart en krachtig als een paard’. De naam stamt ook af van het woord Vran, dat ongeveer hetzelfde betekent als ‘raaf of zwart’. De Vranec geeft middelgrote bessen en is rond half september rijp.

Omdat ze in Macedonië de Vranec een internationaal karakter te geven, wordt de druif geblend met andere Europese druivenrassen. Vooral druivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah zijn hiervoor geschikt. Soms maakt men van de Vranec een karakteristieke wijn van 100% Vranec.

Kratoshija

Kratoshija is een lokale druif in het Balkangebied en komt oorspronkelijk uit Macedonië en Montenegro. De Kratoshija is hetzelfde druivenras als de Zinfandel en de Primitivo en geeft donkergekleurde wijnen. Het druivenras Kratoshija heeft minder suiker dan de Vranec, dit resulteert in een lager alcoholpercentage en de wijn komt minder zwaar over.

Stanushina

privé wijngaarden voor eigen gebruik ik macedonië
In Macedonië ook veel privé wijngaarden voor eigen gebruik

Stanushina is ook een autochtoon druivenras en is ook bekend onder de naam Gradesh of de Zwarte Stanushina. Stanushina komt oorspronkelijk uit het Tikvesh wijngebied en daarvandaan is de druif over een breed gebied verspreid.

De bessen van de Stanushina zijn middelgroot en de druif wordt pas in oktober geoogst. Het is een zeer oud ras en de wijn is fris en harmonieus en plezierig om te drinken zonder een overdadig percentage aan tannine.

Syrah

De Syrah geeft in Macedonië heel rijke, volle en tanninerijke wijnen. Alcoholrijk met veel kleur, neus en smaak. De druif wordt hoofdzakelijk aangeplant in Skopje, Tikvesh, Strumica-Radovish en Gevgelija-Valandovo districten.

Merlot

Een internationale bekendheid is Merlot, deze kennen wij natuurlijk allemaal. Aangeplant over de hele wereld, maar in Macedonië geeft de Merlot door het hete klimaat zeer alcoholrijke wijnen. Merlot is van oorsprong een Frans ras en is een voorvader van de Cabernet Franc. Merlot heeft ook een nauwe band met Cabernet Sauvignon en Carmenère.

De bessen van de merlot zijn medium groot en de schil is medium dik en heeft een donkerblauwe kleur. In Tikvesh wordt de druif rond half september geoogst.

Pinot Noir

De Pinot Noir is een oud Frans ras en komt oorspronkelijk uit de Bourgogne, waar het verfijnde wijnen voortbrengt. In Macedonië wordt de druif veel aangeplant in Veles, Kumanovo, Ovchepole, Bitola en nog wat andere wijndistricten.

Temjanika

De Temjanika heeft muskaattonen die niet iedereen lekker vind. De kruidigheid wordt minder als men er droge wijnen van maakt. De droge Temjanika is populair in Macedonië. De druif geeft wijnen met een relatief hoog alcoholpercentage en wordt eind augustus geoogst.

Smederevka

De Smederevka komt hoogstwaarschijnlijk uit Servië, de meningen zijn verdeeld waar deze druif écht vandaan komt. De druif is rijp in begin oktober.

Zilavka

De Zilavka komt uit Mostar in Herzegovina en is rijp in het begin van oktober.

Rkaciteli

De Rkaciteli komt uit Georgië, maar ook vindt je deze druif in Oekraïne, Rusland, Roemenië en Bulgarije. In Macedonië wordt de druif aangeplant in Skopje, Kumanovo, Ohrid en wat andere districten.

De bessen zijn medium groot en zijn cilindervormig. De druif wordt geoogst in het midden van september. Het druivenras kan zeer goed tegen droogte en lage winterse temperaturen. De wijnen zijn fris en harmonieus.

Welschriesling

De Welschriesling komt hoogstwaarschijnlijk uit het champagnegebied in Frankrijk. Vandaar ging de druif naar het noorden van Italië en heeft daar de naam Italian Riesling gekregen. Ook is de druif aangeplant in Duitsland, Oostenrijk, Rusland, Bulgarije en Kroatië.

[get_posts tag=”macedonie-2″ numberposts=10]

Martin