De wijnen van Ribera del Duero

wijngebied Ribera del Duero - uitzicht de DueroDe wijnen van Ribera del Duero behoren tot de mooiste wijnen van Spanje. Het zijn de robuuste wijnen van het wijngebied Ribera del Duero, maar toch komen er ook lieflijke wijnen vandaan.

Welke wijnen van Ribera del Duero zijn er eigenlijk?

Joven wijn

De wijnen van het type Joven hebben fruitige eigenschappen. Soms iets houtopvoeding en de wijnen komen binnen een jaar op de markt. De wijnen van Joven zijn fruitig, fris en moeten koel worden gedronken.

Roble wijn

De Roble wijnen hebben 4 tot 12 maanden houtopvoeding gehad. Fruitigheid gecombineerd met een lichte structuur. Een medium complexe wijn die je bij het eten goed kunt combineren.

Crianza wijn

De Crianza heeft minimaal 12 maanden houtopvoeding gekregen. Na 2 jaar mogen deze wijnen verkocht worden. De wijnen zijn dan goed opdronk, maar kunnen nog bewaard worden. Crianza wijnen zijn mateloos populair. Steeds vaker vind je wijnen die minder opgevoed zijn op hout en de fruitigheid blijft behouden.

Reserva wijn

De Reserva heeft minimaal 12 maanden houtopvoeding gehad. Een lage opbrengst gecombineerd met een hoge kwaliteit druivensap is voor dit soort wijnen geschikt. Het fruit is nog steeds aanwezig en de wijnen barsten van de complexiteit.

Gran Reserva wijn

De Gran Reserva heeft 24 maanden eikenhout opvoeding gekregen. Alleen het meest hoogstaande sap is voor de Gran Reserva geschikt. Vaak alleen in topjaren gemaakt met concentratie, complexiteit en veel houttonen. Na 5 jaar mogen deze wijnen pas op de markt worden gebracht.

wijnen van Ribera del Duero - uitzicht over de hoogvlakte met wijngaarden
Het wijngebied Ribera del Duero ligt aan de Spaanse Douro

Het wijngebied Ribera del Duero dankt zijn naam aan de rivier de Duero. Het betekent iets van ‘aan de oevers van de Duero’. Door de populariteit van de wijnen is het wijngebied nu wel iets uitgebreid, maar aan die uitbreiding is nu wel een stop gezet.

de wijnen van Ribera del Duero - de tempranillo of de tinto fino
Tempranillo

De duurste wijn uit de wijnen van Ribera del Duero

wijngebied Ribera del Duero - vega siciliaDe duurste wijn van de wijnen van Ribera del Duero is ongetwijfeld Vega Sicilia. Vooral in topjaren scoort deze wijn heel hoog bij wijncritici. Het is een wonderbaarlijke wijn die de stoere mannelijkheid combineert met een vrouwelijke charme. Jammer genoeg is deze wijn tegenwoordig onbetaalbaar met prijzen die beginnen vanaf € 100,–.

Vega Sicilia is een wonderlijke wijn. De naam is ontstaan uit ‘Vega’, dat betekent ‘het groene gedeelte van een rivierbank en Sicilia komt van St. Cecilia. Sommige denken dat het van Sicilië komt, maar dat is bijna uitgesloten.

wijngebied Ribera del Duero - een ribera del duero met kaas
Ribera wijn is goed te combineren met kaas.

 

 

Wil je meer lezen? Kijk op de robuuste wijnen van Ribera del Duero