Wijn van Plaimont is meer dan Côtes de Gascogne

Wijn van Plaimont is meer dan Côtes de Gascogne, het is Saint Mont, Madiran en Pacherenc du Vic Bilh Plaimont is een moderne wijncoöperatie in het zuidwesten van Frankrijk. Het is ook meest innovatieve wijnbedrijf in het zuidwesten van Frankrijk en wijndruiven met een eigen gezicht. De wijn van Plaimont is dan ook meer dan gewoon wijn.
Plaimont producteurs is een belangrijke wijncoöperatie in het zuidwesten van Frankrijk. Veel wijnboeren werken samen met Plaimont. Hierdoor heeft Plaimont producteurs 98% van de AOC Saint Mont, 55% van de AOC Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh en 30% van de IGP Côtes de Gascogne onder zijn beheer. Dit maakt Plaimont de belangrijkste wijncoöperatie in het zuidwesten van Frankrijk.

De wijn van Plaimont Producteurs is een kwestie van samenwerking

Buiten wijn is eend een traditie in het zuidwesten van FrankrijkDe naam Plaimont bestaat uit 3 samenvoegingen. PL is voor plezier, AI voor Aignan en Mont komt voort uit Saint Mont. Plaimont is ook meer dan alleen maar Côtes de Gascogne. Wijn van Plaimont is meer, buiten de AOC wijnen van Saint Mont, Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh zijn er 8 chateaux die her-en-der verspreid liggen. Dit zijn de voortrekkers voor de rest van de streek. Het zijn chateaux die topwijnen maken met een hoge kwaliteit. Ook wordt er geëxperimenteerd met andere druivenrassen voor de wijn van Plaimont. Het klimaat wordt grilliger en de smaak van de consument verandert ook..

Een deel van de wijnen van PlaimontVooral Domaine de Cassaigne en Château Sabazan (Saint Mont) hebben indruk op mij gemaakt.

Onderzoek wordt er ook veel gedaan bij Plaimont. Natuurlijke bestrijding tegen rupsen wordt al op beperkte schaal toegepast, hierdoor worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat vind je weer terug in de bodem (terroir) en in de wijnen.
Chateau Sabazan, een must voor de wijnliefhebberOok worden er nieuwe druivenrassen onderzocht. Druivenrassen met een eigen gezicht en meer bij de streek passen als de internationale druivenrassen.

37 Nieuwe druivenrassen zijn in aantocht
37 Druivenrassen worden nu onderzocht. Druivenrassen die beter bestand zijn tegen de opwarming van de aarde, die een lichter alcoholpercentage voort kunnen brengen en druivenrassen die beter bestand zijn tegen ziektes. Het idee is om met minder (of geen) bestrijdingsmiddelen te gaan werken en met het oog op milieu en gezondheid (lager alcoholpercentage).

Wijn van Plaimont past bij het heerlijke eten met paté van eend
Wijn van Plaimont past bij het heerlijke eten met paté van eend

Eendenpaté past goed bij witte wijn

Plaimont heeft ook een wijngaard met heel veel oude druivenstokken (pre Phylloxera) en hier wordt er geëxperimenteerd met scheuten en klonen hiervan. De oude druivenstokken hebben een leeftijd die op kan lopen tot 200 jaar. De precieze leeftijd is onbekend want het het verhaal ging van oma naar oma en dat voor 4 generaties lang. De wijngaard maakt ook onderdeel uit van het UNESCO werelderfgoed. Op dit moment wordt er met 20 verschillende druivenrassen geëxperimenteerd op laboratorium niveau. We zullen in de toekomst hier nog veel over horen.

De oudste wijngaard van Frankrijk

Plaimont heeft ook andere wijngaarden waar men lokale en oude druivenrassen test voor de toekomst. De grilligheid is ook in het zuidwesten van Frankrijk gaande. Hierdoor moet je uit gaan kijken naar andere druivenrassen. Het testen van druivenrassen vergt een lange tijd. Allereerst duurt het 7 jaar voordat een druivenstok een respectabele wijn op kan leveren. Na die tijd verbetert de wijn alleen nog maar.

Glooiende wijngaarden, prachtige heuvels in het zuidwesten van Frankrijk
Glooiende wijngaarden, prachtige heuvels in het zuidwesten van Frankrijk

Manseng Noir, de belofte voor Gascogne en voor de wijn van Plaimont

Manseng Noir of Black Manseng is belangrijk voor Gascogne en voor de wijn van Plaimont. Het druivenras is dan ook veelbelovend. Veel wijngebieden in Frankrijk (en andere plekken op de wereld) hebben last van de klimaatverandering. Daarbij komt nog dat de consument wijnen eist met minder alcohol en hier springt de Manseng Noir op in.
Eerlijke wijnboeren bij PlaimontManseng Noir is een oud druivenras die 6 jaar geleden herontdekt is. Manseng Noir heeft veel gelijkenissen met de Tannat, maar heeft een lichter alcoholpercentage en een vriendelijker smaakpalet. Het druivenras heeft tonen van kers en komt peperig over (als Syrah). Wel moet je het druivenras goed snoeien want het druivenras groeit uitbundig. Tot 70 hectoliter per hectare wordt aangeraden en dan krijg je karakteristieke, mooie complexe wijnen.
Carpaccio van eend, het proberen waard.

Persoonlijk zie ik een rosé van de Manseng Noir ook wel zitten. Als een soort van laag alcohol wijn (9%) zie ik deze wijn wel op menig terras staan.

De wijnen van Plaimont worden geïmporteerd door DGS wijn in Waddinxveen. Je kunt ze vinden op https://www.dgswijn.nl/Plaimont. Neem contact met ze op voor de verkoopkanalen.

Lees meer over Plaimont en de wijngebieden in het zuidwesten van Frankrijk op  [get_posts tag=”Plaimont” numberposts=50]

 

#plaimont #plaimontproducteurs #saintmont #madiran #cotesdegascogne

Mooier krijg je het bijna niet. Prachtig glooiend en heerlijk om te fietsen
Mooier krijg je het bijna niet. Prachtig glooiend en heerlijk om te fietsen