Wijn uit Baden, de moeite waard

Wijn uit Baden weissburgunderWijn uit Baden is de moeite waard. Baden is een van de belangrijkste wijngebieden in Duitsland met bijna 2000 zonuren per jaar.

Wijn uit Baden is zeker de moeite waard. De diverse druivenrassen maken van deze deelstaat in Duitsland een belangrijke wijnprovincie. Baden is ook een van de warmste en langste wijngebieden in Duitsland. Met de 400 kilometer lange Rijn die de wijngaarden vergezeld en met de bijna 2000 zonuren is Baden een belangrijke speler op de Duitse wijnmarkt.
De druivenrassen maken Baden, de druivenrassen en het mooie weer. Ook al hebben die druivenrassen soms moeilijke namen als Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder, de wijnen mogen er zijn. Toch zijn de Weissburgunder, de Grauburgunder en de Spätburgunder internationale druivenrassen die je wellicht wel kent. De druivenrassen zijn op de Franse markt beter bekend als Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir en geven de mooiste wijnen.

Wijn uit Baden, land van de zon

Baden is het land van de zon. Het wijngebied ligt in het zuidwesten van Duitsland en heeft ook de meeste zonuren. De wijngaarden liggen aan de oostkant van de rivier de Rijn en de wijngaarden liggen ingeklemd tussen de Rijn en het Zwarte Woud.
Wijn uit Baden vakwerkhuizen worden nog met de hand beschilderdOok dankt de deelstaat Baden zijn klimaat aan de Vogezen. De Vogezen houdt in de Elzas het slechte weer tegen en daar profiteert Baden ook van.
Met de 400 kilometer lange Rijn is Baden dan ook onderverdeeld in 9 wijnregio’s.
Baden staat op de derde plaats in Duitsland qua oppervlakte. Met dik 15.000 hectare aan wijngaarden is dit wijngebied populair bij de wijnliefhebbers.
Baden barst ook van de cultuur, de historische bezienswaardigheden, de natuur en het weer.
Door deze vier belangrijke aspecten en door de wijn is de deelstaat Baden dan ook populair bij de Duitsers. De cultuur is op te snuiven in tal van kleine dorpjes en stadjes. Wil je een meer actieve vakantie met natuurschoon dan kun je terecht in het Zwarte Woud en wil je een meer rustige vakantie dan kun je ook heerlijk ontspannen in Baden.

De Badische Weinstraße

De Badische Weinstraße moet je dan ook een keer gaan rijden als je in Baden bent. Vooral op de fiets is het een hele mooie route al moet je op sommige beklimmingen wel even een tandje terug schakelen. De rust die de kleine wijndorpjes uitstralen kun je hier opsnuiven en je kunt de hectische wereld in Nederland helemaal achter je laten.
Onderweg geniet je van de gastvrijheid van de wijnboeren genieten en ook kun je genieten van hun wijnen.
De prachtige wijnen van de Weissburgunder, de Grauburgunder en de Spätburgunder omlijsten de wijndorpjes. Maar Baden is meer dan deze drie druivenrassen. Andere belangrijke druivenrassen kan je dan ook vinden langs deze wijnroute. Vooral Müller-Thurgau, Pinot Meunier en Silvaner zijn ruim aangeplant in Baden, maar ook Riesling en Chardonnay kun je tegenkomen langs deze wijnroute.

Wijn uit Baden, 9 wijnregio’s

De wijn uit Baden kun je onderverdelen in de 9 wijnregio’s. In het noorden liggen de koelere wijngaarden en in het zuiden van Baden is het warmer.

Het meest noordelijke wijngebied in Baden is de Tauber Valley.

Tauber Valley

Wijn uit Baden. Kleine Pinot Noir druifjes, maar een grote toekomst.
Wijn uit Baden. Kleine Pinot Noir druifjes, maar een grote toekomst.

Tauber Valley is een klein wijngebied met wijngaarden tussen de 150 en 340 meter, het is ook een wijngebied dat je eenvoudig met de fiets kunt ontdekken. Langs de rivier de Tauber liggen dan ook veel van de wijngaarden en kleine schattige dorpjes waar je heerlijk van de wijnen uit Tauber Valley kunt genieten.

Badische Bergstraße
Ligt Tauber Valley meer naar het oosten, ten zuidwesten ervan ligt de Badische Bergstraße. Dit is ook een klein wijngebied dat langs de rivier de Rijn ligt. Het wijngebied begin direct onder de Pfalz en het ligt in de buurt van stad Heidelberg. De Badische Bergstraße is bekend om zijn Pinot Noir en om zijn Riesling. Dit nog relatief koele wijngebied is maar 390 hectare groot en wordt beschermt door het Odenwald in het westen. Vooral in het voorjaar is het hier een oase aan bloeiende planten en bomen. Je vindt hier pruimen, abrikoos, magnolia’s en amandelbomen.
De wijngaarden liggen hier op een glooiend bed en de wijngaarden liggen tussen de 120 en 250 meter. De meeste wijngaarden hebben dan ook een positie naar het zuidwesten gericht en de bodem bestaat hier grotendeels uit loss, graniet en gneis.

Kraichgau
Het volgende wijngebied is Kraichgau en ligt direct onder de Badische Bergstraße. Kraichgau is ook bekend om zijn Pinot Noir en zijn Riesling, maar ook maken ze hier mondjesmaat wijnen van de Pinot Gris en Pinot Blanc. De heuvels in Kraichgau strekken zich uit tot de stad Karlsruhe. Kraichgau wordt ook ook beschermd door het Odenwald in het westen en het Zwarte Woud in het oosten. Het wijngebied ligt dan ook heel goed beschut. De zonuren nemen hier flink toe en dat zie je dan ook aan het gebruik van de druivenrassen.
Wijn uit Baden schnapsbrunnenweg De Romeinen hadden in Kraichgau ook al wijnranken. Het klimaat is hier dan ook uitermate geschikt voor wijnbouw.

Ortenau
Onder Kraichgau ligt het langgerekte Ortenau. Ortenau is een lang, maar smal wijngebied met een oppervlakte van 2700 hectare. De rivier de Rijn heeft hier duidelijk meer invloed op de wijnbouw, maar ook het Zwarte Woud bepaalt hier het klimaat. Met gemiddeld 1700 zonuren per jaar en een ondergrond van graniet afgewisseld met zandsteen en gneis groeit hier veel Pinot Noir, maar ook de Riesling en de Müller-Thurgau. Historische gezien is Ortenau ook heel belangrijk met zijn kastelen, kloosters en ruïnes en zeker een bezoek waard.

Wijn uit Baden, de Grauburgunder van Alde Gott
De wijnen van Alde Gott zijn zeer goed. Vooral de Sekt (een Duitse ‘Champagne’) mag er zijn. De verfijning en elegantie maken van deze mousserende wijn een must have…

 

Breisgau
In Breisgau is het meer het Zwarte Woud dat het klimaat bepaald. Breisgau ligt wat verder bij de rivier de Rijn vandaan en de wijngaarden liggen hier op grotendeels steile hellingen. De zon geeft op die hellingen een maximaal rendement, maar veel moet hier dan ook in de wijngaard met de hand worden bewerkt. In Breisgau is de Pinot Noir oftewel de Spätburgunder heer en meester en is bijna de helft van de aanplant.

Wijn uit Baden. Vulkanisch gesteente van de Kaiserstuhl.
Vulkanisch gesteente van de Kaiserstuhl.

Ook in Breisgau zijn er veel kastelen en ruïnes. Breisgau was vroeger dan ook een toevluchtsoord voor de welgestelde families en dat zie je hier dan ook terug.

Kaiserstuhl
De Kaiserstuhl is een verhaal apart met zijn eigen microklimaat. De Kaiserstuhl is een klein, maar heel belangrijk wijngebied en de hele Pinot familie voelt zich hier thuis, maar hier is ook veel Gewurztraminer (Klevner) en Moscatel aangeplant. Kaiserstuhl is het meest warme wijngebied van Baden en de bodem is grotendeels vulkanisch. De Kaiserstuhl heeft een perfecte ligging en het wordt dan ook beschermt tegen de koude wind en daarom kunnen de temperaturen in Kaiserstuhl flink oplopen. De wijngaarden liggen hier op terrassen om erosie tegen te gaan en het werk eenvoudiger te maken. De Kaiserstuhl heeft maar 4200 hectare aan wijngaarden en de wijngaarden liggen tussen de 190 en 400 meter. De wijnen zijn elegant en behoren tot de beste van Baden. Kaiserstuhl moet je eens gezien hebben. Je ziet het al van ver af liggen en het uitzicht vanaf de toppen van de Kaiserstuhl is dan ook enorm mooi. Bij helder weer kun je Strasbourg zien liggen.

Wijn uit Baden. Franz Keller, een van de mooiste wijnbedrijven in Kaiserstuhl
Franz Keller, een van de mooiste wijnbedrijven in Kaiserstuhl

 

Tuniberg
In Tuniberg is Pinot Noir de koning van de wijnbouw. Wijn uit Baden is in Tuniberg de Pinot Noir. Tuniberg is een heel klein wijngebied in Baden met maar 1050 hectare aan wijngaarden. Tuniberg is bekend om zijn kleine dorpjes en idyllische uitzichten Tuniberg ligt tussen de rivier de Rijn en het Zwarte Woud en je kijkt hier uit over de Elzas.

Wijn uit Baden. Munster van Freiburg.
Een prachtig gezicht. De Munster van Freiburg in de avondzon. Baden is ook voor de vakantieganger.

 

Markgräflerland
In Markgräflerland is de Pinot Noir niet meer zo belangrijk, maar ze is wel in opmars. In Markgräflerland is de Chasselas (oftewel de Gutedel) belangrijk. In Markgräflerland is een iets rijkere bodem met löss en klei, maar de betere wijngaarden hebben ook kalkgrond en die vol zit met mineralen.

Wijn uit Baden. Heerlijk eten in Freiburg met een rosé die gemaakt is van de Spätburgunder.
Heerlijk eten in Baden met een rosé die gemaakt is van de Spätburgunder.

Deze mineralen proef je dan ook weer terug in de wijn en geven de wijnen dan ook hun eigen aparte stijl. Markgräflerland ligt helemaal tot aan de Zwitserse grens en in het zuidwesten van Baden.
Markgräflerland is een walhalla voor de fietser en bij elke bocht heb je weer een fotomoment.
De kleine stadjes met veel cultuur maken deze streek tot een geliefd vakantieoord met bijbehorende temperaturen. Veel toeristen komen hier ook op de thermische bronnen af die heilzaam zouden werken.

 

Kortom: Wijn uit Baden is prachtig. Baden is een vakantieland en wijnland ineen. De liefhebber van mooie wijnen komt hier aan zijn trekken met heerlijk weer en veel cultuur. Maar ook kun je in Baden je uitleven op de fiets, het beklimmen van bergen in het Zwarte Woud tot het zwemmen in de heerlijke zwembaden en meertjes die de deelstaat rijk is. Baden heeft dan ook veel gezichten, een uitstekend klimaat maar ook een prachtig gebied voor gezinnen.

Meer info? Kijk op http://www.duitsewijn.nl/

#franzkeller #spatburgunder #grauburgunder #weissburgunder