Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd de stad Tours Er zijn zoveel mooie wijnen in de wereld, maar welke wijn moet je nu combineren met welke gerecht? Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd en die wijnen zijn van alle markten thuis.

De Loirevallei is met zijn wijnen enorm divers. Maar liefst meer dan 1000 kilometer aan wijngaarden worden door de rivier de Loire doorkruist. Niet alleen de wijnen zijn zeer divers, maar ook de Loirestreek is een is een divers en mooi gebied met bij elke rivierbocht weer een ander fotomoment.

De kastelen die stammen uit de Renaissancetijd laten zien dat de koningen de Loirestreek ook al prachtig vonden. De koningen kwamen uit het drukke Parijs en gingen stroomafwaarts waar ze de serene rust vonden in de Loirevallei.

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd, of je nu een witte droge wijn schenkt of een zoete witte wijn. Bij elke maaltijd staat de Loirewijn zijn mannetje. Ook worden er rode wijnen gemaakt in de Loirevallei. De rode wijnen zijn vaak fruitige wijnen zonder de harde tannines, maar mocht je de tanninerijke willen hebben dan zijn ze er wel.

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd kabeljauw, peer, postelein

De witte wijnen in de Loirevallei worden gemaakt van o.a. de Melon de Bourgogne, Sauvignon Blanc en de bekendste druif is toch wel de Chenin Blanc.
De Chenin Blanc is van alle markten thuis. Dit druivenras kun je gebruiken voor droge en fruitige witte wijn, maar ook voor een complexe halfzoete of zoete witte wijn.

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd Crémant TouraineToch zijn dat soort wijnen niet mierzoet, er zitten genoeg zuren in om te strijden met de zoete tonen. Door de zoete tonen te combineren met net genoeg zuur, worden de wijnen niet eentonig en krijgen ze een enorme complexiteit en is elke slok weer anders.

Welke wijnen uit de Loire vallei kun je combineren met welke maaltijd

Als aperitief kun je een crémant nemen uit de Loirevallei. Een crémant is een mousserende wijn dat op dezelfde manier gemaakt wordt als Champagne. Champagne is alleen drie keer zo duur, maar niet drie keer zo lekker. Dus kies volgende keer een crémant uit de Loirevallei.

Welke wijn bij zeevruchten, gevogelte en lichte kazen

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd Muscadet sèvre et Maine sur lieHeb je een gerecht met oesters, schaal- of schelpdieren, dan kun je niet om een Muscadet Sèvre et Maine heen. Deze Muscadet is een ideale partner voor deze gerechten. De verfrissing, de opwekkende geur en smaak en de zoute mineralen sluiten prachtig aan bij deze gerechten.

De Muscadet is ook geschikt om te combineren met gegrilde vis, gevogelte en lichte kazen.

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd gamba, boemboe salase, bisque, kokosschuimWelke wijn drink je bij vis met saus, romige sauzen en geitenkaas

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijdTouraine AmboiseHeb je op het menu vis met saus, een gerecht met een romige saus of een gerecht met geitenkaas staan? Dan is een witte Touraine of Savennières een verstandige keuze.
Deze wijnen zijn een prachtige aanvulling hierop en vullen de maaltijd helemaal aan.

De Touraine heeft vaak veel citrus-tonen met soms wat gele appel. Heb je een goede Touraine dan heeft die ook vaak nog wat mineraal met een prachtige volle smaak en afdronk.

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd lam, asperges doperwten en lamsjus

Varkensvlees, gevogelte of een gerecht met paddestoelen

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd Touraine RougeVoor een gerecht met varkensvlees, kip of ander gevogelte of een saus met paddenstoelen dan moet je toch kiezen voor een rode wijn. Een lichte rode wijn, bijvoorbeeld een rode Touraine die gemaakt is van Malbec en/of Cabernet Franc.
De smaak die je krijgt van deze wijn sluit nauw aan bij deze gerechten. De wijn heeft vaak tonen van bramen, framboos en kers.

Vaak zijn de duurdere wijnen vol en krachtig zonder dat ze veel tannines hebben. De rode Touraine is vaak heel fruitig met frisse zuren en zijn een ideale partner voor varkensvlees, gevogelte of een gerecht met paddenstoelen.

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd dessertZoete witte wijn uit de Loire bij veel nagerechten

De zoete witte wijnen uit de Loire vallei zijn uitstekend te combineren met veel nagerechten. Desserts, kaas, foie gras en Aziatische gerechten? De zoete witte wijn van de Chenin Blanc is dan jouw ideale keuze in de winkel. Wijnen van de Chenin Blanc zijn niet te evenaren. Bijvoorbeeld een Bonnezeaux, die is fantastisch en kom je nergens anders op de wereld tegen. Gewoon doen… en je gasten vergeten je niet meer.

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd Bonnezeaux

Wil je meer lezen over de prachtige Loirevallei, bezoek dan http://loirevalleywine.com/

Tags: #loirevalleywines #sauvignonblanc #cheninblanc #vinsdeloire #wijnuitdeloire

Wijn uit de Loire past bij elke maaltijd oude stokken chenin blanc
Oude stokken Chenin Blanc