Wijn en kaas en we weten er niets van

Witte wijn en kaas is een fantastische combinatie Wijn en kaas horen bij elkaar. Waar wijn eindigt begint de kaas. Waar de wijn begint, begint ook de kaas. Kaas en wijn zijn verweven met elkaar.

Waar de Fransman van wijn verstand heeft, zou de Nederlander alles moeten weten van de kaas. We zijn er immers dol op en er worden veel kazen gemaakt in Nederland.
Driekwart van de bevolking eet minstens drie tot vier keer in de week Hollandse kaas en dan het liefst op de boterham. We tikken hiermee een keurig gemiddelde aan van 17 kilo kaas per persoon per jaar. Tel daarbij de 22 liter aan wijn die een Nederlander consumeert in een jaar, dan krijg je een mooie verdeling. Kaas en wijn vallen dus goed in de smaak, maar de Nederlander weet bijna niets van wijn en kaas.

Kennis over wijn en kaas bijschaven is broodnodig

De helft (50%) van de Nederlanders vindt kaas een belangrijk onderdeel van de maaltijd en tijdens een buitenlandverblijf wordt er gesmacht naar een simpel broodje kaas (55%). Je zou dus denken dat het wel snor zit met de algemene kennis over ons nummer één exportproduct. Het is niet anders met wijn. De gemiddelde Nederlander kent misschien een wijnland en een druivensoort, maar met een verdere interesse in dit mooie produkt is het maar summier gesteld.

Wijn en kaas. De gemiddelde Nederlander is dol op kaas

Welke soorten kaas zijn er:

Het grootste mysterie is de betekenis van de +-aanduiding van kaas (30+, 48+, 50+, etc.). Slechts 1 op de 5 Nederlanders (17%) weet wat dit betekent. Het grote misverstand is dat men denkt dat een 30+ kaas voor minstens 30 procent uit vet bestaat, een 50+ kaas voor 50 procent, et cetera. Ook de rijpingstijden van kazen is Nederlanders onbekend. Want hoe lang een belegen kaas nu op de plank ligt, is voor 66 procent van de Nederlanders een raadsel. Waarom deze planken van hout zijn, weet men dan weer wel (66%). Volgens 1 op de 3 (36%) is graskaas kaas van koeien die alleen maar gras eten. 3 procent van de respondenten denkt zelfs dat deze kaas een lichtgroene tint heeft. Daarentegen weet men wél wat niet-afgeroomde melk (66%) en weidemelk (72%) is.

Kaas uit Frankrijk is heel anders als Nederlandse kaas

Welke soorten wijnen zijn er:

Wijn bestaat er in diverse soorten. Je hebt mousserende wijn of schuimwijn zoals de Belgen zeggen. Er bestaat een rode wijn, een witte wijn en ook een rosé wijn.
Rode wijnen worden van blauwe druiven gemaakt. Rosé wijnen worden ook van blauwe druiven gemaakt en zelfs dat weet een gemiddelde wijn en kaas liefhebber niet. Witte wijn wordt van witte druiven gemaakt en mousserende wijnen vaak van blauwe en witte druiven. Daarnaast heb je natuurlijk nog de blauwe wijn. Dit is een chemisch goedje dat je beter links kunt laten liggen. Meer weten over blauwe wijn kun je HIER.

Wijn en kaas. Kaas op de pizza samen met een heerlijke Italiaanse wijn

Waar koopt de Nederlander zijn wijn:

De Hollandse kaaskoppen zijn dol op Franse wijnen, maar ze moeten wel goedkoop zijn. De prijs van de wijn is het belangrijkst voor de gemiddelde Nederlander, maar ook hoe makkelijk het is om deze wijn te kopen. Wij kopen onze wijn het liefst in de supermarkt en dat is nu de plek waar je de grootste rommel onder de wijnen vindt.
Zijn de Franse wijnen te duur dan kopen we massaal de wijnen uit Chili (lekker goedkope wijnen ondanks de hoge transportkosten). Het deert ons niet dat het vervoer van deze wijnen slecht zijn voor het milieu, als de wijnen maar goedkoop zijn.

wijn en kaas. Kaas en een broodje met heerlijke olijven
Nederlanders zijn ook dol op dieren. Katten, honden, kanaries en andersoortige huisdieren, we zijn er dol op. Ook is de Nederlander dol op etiketten op de wijnflessen met dieren. Hier gaat het dan om meer exotische dieren die dan ook helemaal niets met de wijn te maken hebben. Een leuke schildpad op het etiket van de wijnfles of een lieve kleine giraf op het wijnetiket? We krijgen er geen genoeg van. De wijn is slecht, maar het etiket is in ieder geval leuk en de supermarkt springt hierop in. Vaak ook met een fictieve naam op het etiket wat ook met dat dier te maken heeft. Jammer genoeg heeft het niets met de wijn te maken.

wijn en kaas. Kaas hoort te rijpen en wordt hierdoor ouder. Ouderen doet een kaas op houten plankenHollandse kaaskoppen weten niets van wijn en kaas

Nederlanders zijn kaaskoppen, maar waar die bijnaam vandaan komt lijkt niemand te weten (81%). 1 op de 5 (27%) meent dat Nederlanders deze naam danken hebben aan de tijd dat er handel werd gedreven met Azië en de Aziaten de bolle, ronde hoofden van de Hollanders op de kaaswielen vonden lijken. Een leuke verklaring, maar volledig onjuist. Ook de herkomst van het woord ‘kaas’ is iets wat niet met de paplepel wordt ingegoten. 33 procent verkeert in de veronderstelling dat het een afgeleide is van het Nederlandse werkwoord ‘kazen’, wat ‘het dik worden (stollen) van melk’ betekent. Op de vraag waar ‘Goudse kaas’ haar naam aan dankt, tast 48 procent van de Nederlanders in het duister. 1 op de 3 (31%) denkt dat deze kaas gemaakt wordt volgens een geheim recept uit Gouda en daar zijn naam aan dankt.

Wat weet jij over kaas

-Kaas bestaat voor zo’n 40% uit water en 60% uit droge stof. Als een kaas 50+ is, betekent dit dat 50% van de droge stof van de kaas uit vet bestaat. Bijv. Maaslander Jong Belegen bevat 33,3% vet in het eindproduct.
-Graskaas is kaas van de melk van koeien die na een winter in de stal voor het eerst in het jaar weer gras hebben gegeten. Deze hele jonge kaas is mild en romig van smaak.
-Goudse kaas dankt haar naam aan het feit dat het al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld.
-Het woord kaas komt van het Latijnse woord ‘caseus’.
-De geuzennaam ‘kaaskoppen’ stamt uit de tijd van Napoleon. Franse soldaten wilden Goudse kazen stelen, maar de kaasboeren lieten dit niet zomaar gebeuren. Om zich te verdedigen, maakten zij helmen van de vaten waarin de kazen rijpten en zo ontstond de scheldnaam ‘kaaskoppen’.

Wat weet jij over wijn

-Zoals ik hiervoor al vertelde, rode wijn komt van blauwe druiven en zo ook de rosé wijnen. Witte wijn komt van witte druiven.
-Rode wijn en witte wijn mag je niet mengen (behalve Champagne)
-Wijn en kaas horen bij elkaar, maar witte wijn combineert beter bij kaas als rode wijn
-Rode en witte wijn uit een warm tot heet land heeft vaak meer alcohol dan uit een koel land (Spaanse wijn heeft een gemiddeld alcoholpercentage van 14% en Duitsland heeft een gemiddeld alcoholpercentage van rond de 11%).


-Kwaliteitswijnen of bewaarwijnen hebben bijna altijd een kurk
-Wijnen die je niet hoeft te bewaren en gelijk kunt consumeren hebben vaak een schroefdop
-Traditionele wijnlanden werken meer met kurken als met schroefdoppen op de wijnfles
-Hoe langer de kurk, hoe beter de wijn
-Kleine opbrengsten van wijnen, dus wijnboeren met een kleiner bezit, brengen betere wijnen op de markt

wijn en kaas. Port en kaas is een favoriet desser van de Nederlanders

Met dank aan Maaslander voor de info over de kaas