Welke wineries maken de mooiste wijn in Macedonië

 

 

Een barrique met 225 liter aan wijn ligt te wachten op de botteling

Macedonië heeft een klimaat dat ligt tussen mediterraan en continentaal. Het westen en oosten scheid het land door een grote bergketen.

In het oosten heb je een continentaal klimaat met in de zomer nog duidelijk neerslag. In het westen is het droger en heerst er een middellandse zeeklimaat.

 

Kamnik

Kamnik is een verhaal apart. Een kleine wijngaard in het Skopje wijn district. De wijngaard is maar 15 hectare groot, maar men koopt wel druiven in bij omliggende wijnboeren.

Druiven bij Chateau Kamnik in MacedoniëDe kwaliteit die ze bij Kamnik nastreven ligt erg hoog. Er wordt niets aan het toeval overgelaten en het is een ultramodern bedrijf. Kamnik bestaat pas sinds 2004 en er wordt nog geëxperimenteerd met druivenrassen als Montepulciano en Pinot Grigio. Verder vind je er alle druivenrassen die bekend zijn in modern Macedonië.

Het kasteel van Kamnik deed mij gelijk denken aan Chateau Palmer in de Margaux, weliswaar in een moderner jasje, maar toch. De kelder is vrij klein en ligt onder het kasteel. Je hebt uitzicht over de stad Skopje en de wijngaard ligt 330 meter boven zeespiegel.

De plantdichtheid ligt op 5500 stokken per hectare, meer is ook niet aan te raden door het gebrek aan water. Irrigatie is toegestaan.

Voordat je de weg oprijd naar Kamnik door de grote ijzeren poort, kom je langs het prachtige Hunter’s Lodge, het restaurant van Kamnik. Een modern, maar klassiek ingericht hotel en je bent ook in een jagersomgeving. Diverse trofeeën hangen er aan de muur en jagen kan je er ook.

 

De wijnen die ik proefde bij Kamnik

Chardonnay single vineyard 2014. subtiel fruit, zeer fris met verfijnde zuren, mooi.

Temjanika 2014 (muscat de frontignan) mooi droog gevinifieerd, lichte muskaattonen

 De charmante Anita Jovanovska doet de marketing bij Chateau Kamnik De wijngaard van Chateau Kamnik in Madeconië. De netten zijn gespannen tegen de vogels

Chardonnay Barrel Fermented 2011. Klassiek mooi en zuiver fruit, lichte houttonen en subtiliteit

Chardonnay Barrel fermented 2016. Super complexiteit, veel groene kruiden (w.o. tijm). Prachtig fruit met een super afdronk. Meerlaags en mineraal.

Winemakers selection 2014, Merlot, Vranec en Carmenère. Beetje makkelijk, alcoholrijk, fruitig en iets drogend.

Montepulciano 2013. Kersenfruit en medium diep, wat mineraal, goed.

Cabernet Sauvignon 2009. mooi complex en medium vol. Fris en elegant. Veel zwarte bessen fruit en komt mooi los

 Het mooie Hunter´s Lodge, weelderig en authentiek jachtparadijs Mousserende wijn bij Chateau Kamnik in Macedonië. De flessen moeten nog een kurk krijgen

Ten Barrels Syrah 2012. Evenwichtig, zwaar syrah fruit en kruidigheid. Veel specerijen en toch elegant.

Signature Merlot 2012. Wat alcoholisch, drogend fruit. Niet voor mij.

Signature Merlot 2011. Stevig, tannine en alcohol. Pruimen en tabak en in onbalans.

 

Een prachtig bedrijf die een uitstekende toekomst in het verschiet heeft. Prachtige wijnen die mooi gevinifieerd zijn, modern en toch klassiek.

 

Wijnvat bij Popova Kula in Macedonië

Popova Kula

White label wijnen bij Popova Kula in Macedonië

Ook weer een vrij jong wijnbedrijf waar het nodige geld in is gestopt en nog steeds wordt doorontwikkeld. Prachtig gelegen is de Popova Kula wijnbedrijf. Samen met hotel en restaurant biedt het bedrijf veel werkgelegenheid in dit prachtige stukje van Macedonië. De vallei ligt op een scheiding van het continentale en het middellandse zeeklimaat en hierdoor staat er in de avond een heerlijke bries die de druiven af doet koelen en eventueel het vocht van de druiven af te blazen.

 

Een prachtig hotel met 11 kamers waar je een fantastisch uitzicht hebt over de wijngaarden. Je voelt je als een god in Macedonië en je wilt hier gelijk blijven. Gelijk kreeg ik visioenen van het televisieprogramma ‘Ik vertrek’, wat is het daar mooi. Samen met het grote grasveld en de mooie omgeving moet je je hier kunnen vermaken met de kinderen.

Popova Kula bezit 17,5 hectare die 10 druivenrassen moeten onderbrengen waar ze 33 soorten wijn van maken. Tijdens oogsttijd is het er druk. Het kleine team begint dan heel vroeg in de ochtend om de druiven binnen te halen. De plukkers slapen daar tussen de middag om in de vooravond en avond het werk nog voort te zetten. Ook wordt er met de hand geoogst voor de premium wijnen (black label wijnen).

 

Uitzicht over de wijngaarden bij Popova Kula in Macedonië

Het druivenras Stanushia is bijna uitgestorven en men heeft hier nog wat stokken staan. Ook proberen ze de Stanushia weer terug te zetten om de Macedonische kaart, een nobel streven. Stanushia is een blauw ras waar ze op Popova Kula er witte wijn, een rosé en een rode wijn van maken.

 

De wijnen die ik proefde bij Popva Kula

Vranec bij Popova Kula in Macedonië
Vranec bij Popova Kula in Macedonië

Stanushina blanc 2013. Fijn zacht fruitig met weinig zuren. Lekkere instap met citroen en wit – licht kruidig fruit. Heerlijk fris.

Zilavka 2014. Strak en zuiver fruit. Citroen met citrus. Mooi.

Sauvignon Blanc 2014. Gereserveerd citrus met wat gras. Beetje dik, maar met een goede balans en smaak. Mooie zuren en lekker fris.

Chardonnay 2014. Lekker fris en tropisch fruit. Mooie balans met mineraal. Zeer mooi

Altan 2013 (sauvignon blanc, chardonnay en muscat ottonel). Mooie zuren en zeer fris. Heerlijk aperitief met veel smaak.

Stanushina rosé. Droog en gastronomisch. Goede rosé kleur voor Nederlandse begrippen.

Chardonnay Barrique 2013. Wat een karakter. Zeer goed, misschien iets teveel aan hout. Wat noten en dik pitfruit en mooie complex.

Stanushina rood. Kersenfruit met veel tannine en erg drogend. Niet voor mij.

Procupec 2013. Veel zuren met kersenfruit. Structuur en kracht met tannine. Mooi en met stijl.

Vranec, white label 2011, Classic. Zeer fruitig met structuur. Veel tannine en kersenfruit. Goed vol

Cabernet Sauvignon 2013. Drogende tannine met makkelijk fruit en een zoetje.

Kalesh 2013. Vranec, cabernet Sauvignon. Mooie structuur.

Prachtige hotelkamers met mooi uitzicht bij Popova Kula in Macedonië
Prachtige hotelkamers met mooi uitzicht bij Popova Kula in Macedonië

Vranec reserve. Mooi droog fruitig. Structuur en complexiteit. Wel iets drogend en iets te weinig lengte en met een prachtige neus.

Cabernet Sauvignon Perfect Choice. Wat een fruitigheid. Goede structuur, body en lengte. Complexiteit en meerlaags.

Vranec Perfect Choice 2011. Prachtige en complexe neus. Veel zuren en tannine die duidelijk nog af moeten ronden in de smaak. Iets droog en iets gebrek aan fruitigheid.

 

 

De dames bij Dalvina Winery staan al klaar

Dalvina

Dalvina Winery, groot en modern in Macedonië

De wijngaarden van Dalvina liggen in het Strumca-Radovish wijndistrict. Een groene vallei in het oosten van Macedonië. Het bedrijf bestaat als wijnproducent nog maar zeer kort. Sinds 2008 zijn ze actief in Strumca-Radovish als een privé-onderneming en vroeger was het een staatsbedrijf. Jaarlijks produceren ze bij Dalvina 5 miljoen liter wijn en druiven worden ook ingekocht uit omliggende wijnregio’s waar ze bij Dalvina er wijn van maken, dit is voor de instapwijnen. 340 Hectare zijn er beplant met druivenranken en het is nog mogelijk om uit te breiden.

De instapwijnen worden machinaal geoogst en ook komen die in grote vrachtauto’s aan. De druiven voor de premium wijnen worden met de hand geplukt en in kleine kratjes gedaan zodat de druiven niet gekneusd of beschadigd raken. Witte en rode wijn worden allebei temperatuurgestuurd gefermenteerd. Het bedrijf heeft een goede uitstraling, moderne apparatuur en alles wordt geregeld in één centrale en temperatuurgeregelde hal.

Voor de rijping en soms de fermentatie worden eikenhouten vaten ingekocht van Amerikaans, Frans, Macedonisch en Sloveens eikenhout.

Werk bij de eerste sorteertafel bij Dalvina Winery in Macedonië

 

De wijnen die ik proefde bij Dalvina

Zupjanka (chasselas) 2014. Lekkere frisse instapper, zuiver wit fruit, wat vettigheid.

Temjanika. Fris en fruitig muscat. Lekker licht met toch stevige smaak, iets vreemde neus

Chardonnay Barrique. Mooi fruitig en ook veel fruitigheid. Lichte houttonen en veel smaak.

Muscat Hamburg rosé. Makkelijk.

Vranec Tiver 2011. Veel kersenfruit, zacht en vol. Mooie wijn.

Een houten wijnvat bij Dalvina Winery in Macedonië

Synthesis barrique (Macedonisch eiken). Prachtig fruit, balans, lengte en complexiteit. Een enorme rondheid met mooie zuren.

Portwijn (zonder etiket en nog zonder naam, van de Vranec). WOW, prachtige finesse, complexiteit en een enorm potentieel. Kippenvel, fantastisch.

 

Wederom een prachtig bedrijf die het zeker gaat maken op het internationale toneel. Ik voorzie een grote toekomst.

 

De marketingmanager van Imako Vino

Imako Vino

De wijnen van Imako Vino worden gemaakt ik het Ovchepole wijndistrict. 10 Miljoen liter wijn wordt er geproduceerd en het bedrijf bestaat sinds 1989. Sinds 2003 wordt er wijn gemaakt.

imako vino logo imako vino winery in macedonia imako vino art on a wall

De druiven worden, in verband met de hitte, in de nacht geoogst om de zuren te behouden. Gecontroleerde gisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks, soms in Frans eikenhout. De wijngaarden hebben een oppervlakte van 650 hectare en er wordt jaarlijks nog extra druiven ingekocht van de wijnboeren in de omgeving. Imako Vino is op 2 na, het grootste wijnbedrijf van Macedonië. Van oorsprong is het een familiebedrijf en de zoon van de eigenaar heeft nu de leiding.

 

De wijnen die ik proefde bij Imako Vino

Grasevina 2014. Fris wit fruit. Een echte instapwijn met medium zuren

Chardonnay. Restzoet met tropisch fruit, aardig.

Imako Vino Winery, de fermentatieTremjanika. Muskaattonen, aardige wijn. Wel een bronzen medaille van Decanter.

Vranec. Semi dry rood. Zoetig kersenfruit met een medium body. Aardige afdronk en bijna een dessertwijn.

Astibo (vranec). Mooie neus. Complex kersenfruit in de neus en zacht in de mond. Geen moeilijke wijn.

Vranec dessert (14%) Gronderig, aards, zuur/zoet mooie aanwezig.

Kagor Gold. Chocoladetonen, interessant zoet/zur. Mooi.

Ranec met kruiden (gearomatiseerd). Zoetig met droge abrikozentonen, complex smaakpalet.

Muscat wine. Complexe neus, fijne zoete dessert wijn met net genoeg zuren.

 

Jammer genoeg te weinig geproefd bij Imako Vino. De wijnen die wij kregen te proeven waren zeker niet slecht. De gearomatiseerde wijnen zijn een verhaal apart en je ziet ze in Nederland ook wel. Ik betwijfel of die wijnen in Nederland goed gaan verkopen. Ik denk dat ze bij Imako Vino nog veel meer mooie wijnen maken.

 

Ezimit Vino

Houten barriques van Amerikaans eiken bij Ezimit Vino in MacedoniëBij Ezimit Vino wordt 5.000.000 liter wijn jaarlijks geproduceerd. Ezimit Vino is daarom één van de grootste wijnbedrijven van Macedonië. 400 Hectare aan wijngaard zijn in eigen bezit en bijna alle wijn wordt geëxporteerd. Veel wijnen gaan naar de Kroatische markt. Het bedrijf Ezimit Vino bestaat sinds 1994 en er worden 30 verschillende soorten wijn gemaakt.

Veel barriques worden gemaakt door Sequin Moreau in Frankrijk en de kwaliteit staat hoog in het vaandel. Alle populaire druivenrassen zijn aangeplant, maar ook Muscat Ottonel, Smederevka, Pinot Grigio,Viognier en uiteraard Vranec.

Wijngaarden liggen op een hoogte van 350 tot 600 meter. De druiven worden voor de premium wijnen met de hand geoogst en temperatuur gecontroleerd vergist.

De exportmarkt ligt in de EU, de Verenigde Staten, Australië en recentelijk ook China.

Premium serie wijnen bij Ezimit Vino

 

 

De wijnen die ik proefde bij Ezimit Vino.

 

Wijnen uit de classic serie bij Ezimit Vino in MacedoniëViognier 2014 (12,5%). Beetje eentonig, medium zuren en iets branderig.

Pinot Gris 2014. Niet zuivere neus, droog en iets kruidigheid

Muscat Frontignan. Fijne muskaattonen, mooi droog gevinifieerd, zeer fijn.

Chardonnay Barrique. Mooi fruitig, ietsje bitter en medium complex. Droog met mooie zuren.

Vranec barrique. Mooie gevinifieerd. Fraai kersen met heel lichte houttonen.

Plavac Mali. Fijn fruitig, beste tannine en daarom iets drogend. Veel fruit en een fijne wijn.

 

Terra Makodonika. Drogend, maar mooi fruit. Mooie balans, complexiteit, lengte en body. Een juweel.

 

Visie hebben ze zeker bij Ezimit Vino. Modern gemaakte wijnen met structuur. Vooral de Terra Makodonika was klassiek. Verder een duidelijke range wijnen die herkenbaar zijn voor hun fruit of klassieke gezicht.

 

Wijn bottelen en in kratten doen bij Ezimit Vino

Wat is mijn indruk van Macedonische wijnen

Macedonië heeft mij als wijnland zeker overtuigd. Veel wijnmakers zijn modern bezig met internationaal onderlegde keldermeesters of wijnmakers en soms zelfs flying winemakers. Duidelijk onderscheiden ze in Macedonië de laaggeklasseerde wijnen van de premium wijnen. Ook liggen de prijzen voor de Nederlandse inkoop lager dan de prijzen uit andere landen of continenten terwijl de kwaliteit er niet voor onder doet.

Authentieke druivenrassen zijn kenmerkend voor Macedonië en geven het land karakter en stijl. Uiteraard zijn er uitschieters naar boven en naar beneden, maar die heb je in elk land. Een kanttekening vind ik de sauvignon blanc, ik heb één redelijke sauvignon blanc kunnen vinden, dus in mijn ogen moet sauvignon blanc van de Macedonische kaart. Wel zijn er mooie (ook koel klimaat) wijnen van pinot noir te vinden, dus het wil niet zeggen dat Macedonië alleen geschikt is voor warme klimaat druiven.

Macedonië verdient een plek op de internationale wijnkaart met diverse mooie wijnen. Gezien de medailleregens gaat het de Macedonische wijnmakers zeker lukken. Ze hebben in ieder geval mijn hart gestolen.

[get_posts tag=”macedonie-2″ numberposts=10]

Martin