Welke wijndistricten zijn er in Macedonië

privé wijngaarden voor eigen gebruik ik macedonië

Macedonië is een heel divers land. Van droge wijngaarden met irrigatie tot groene akkers.

Macedonië is een land met verschillende gezichten. Ook al lijkt het een erg droog land, er zijn wel degelijk groene valleien. Het klimaat gaat van mediterraans tot continentaal.

 

De wijndistricten

groene valleien in macedonië
Macedonië heeft drie grote rivieren die het land van veel water voorzien. Buiten een droog klimaat is het er soms ook heel groen.

Het land is verdeeld in 16 districten voor wijn. In het noorden liggen de wijndistricten Skopje, Tetovo, Kumanovo en Kratova. In het zuiden zijn de wijndistricten Ohrid, Prilep, Bitola, Tikvesh en Gevgelija-Valandovao het belangrijkst. Het grootste wijndistrict in oppervlakte is Prilep en het ligt in het midden van Macedonië.
Het grootste wijndistrict in capaciteit is Tikvesh en dit district neemt 30% van de wijnproductie voor zijn rekening. De rivier de Vardar stroomt door de wijndistricten Skopje, Veles, Tikvesh en Gevgelija-Valandovo heen en mede door deze rivier nemen deze provincies 83% van de wijnproductie voor hun rekening.

 

Tikvesh wijn district

Het belangrijkste en grootste wijndistrict is Tikvesh. Deze provincie heeft een mediterraan klimaat met lange en hete zomers, milde en regenachtige winters met temperaturen waardoor de wijnranken goed tot rust kunnen komen en de grond zich kan verzadigen met de neerslag. In de maanden juni, juli en augustus is het er droog en dan moet er soms ook geïrrigeerd worden.

Tikvesh heeft een oude wijncultuur dat kan terugkijken op een historie van 2.000 jaar aan wijnmaken. Het land is aan drie kanten omringt door bergen en die voorzien deze provincie ook aan genoeg smeltwater. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 110 en 650 meter. Het is er redelijk groen voor middellandse zee begrippen. De gemiddelde jaartemperatuur is 13,3 graden Celsius.

Skopje wijn district

Het Skopje wijndistrict heeft een mengeling tussen een continentaal klimaat en een sub mediterraan klimaat. De gemiddelde temperatuur is als gevolg hiervan ook maar 12,5 graden Celsius en in de winter is de gemiddelde temperatuur ongeveer 2 graden Celsius. Er valt weinig regen en gemiddeld is dat maar 460 mm per jaar.

Veles wijn district

Het Veles wijndistrict kan je vergelijken met het Skopje wijndistrict. Een gemiddelde temperatuur van 13,3 graden Celsius en zomers is het er droog en heet. Temperaturen van 40 graden Celsius zijn hier niet ongewoon. Wel waait hier in grote delen van dit district altijd een stevige wind dat de druiven verkoeling geeft en zorgt dat ze goed droog waaien. Als gevolg hiervan hoeft er hier weinig pesticiden gebruikt te worden.

[get_posts tag=”macedonie-2″ numberposts=10]

Martin