Welke wijnbedrijven zijn er in Macedonië

Buizen met koelvloeistof bij Stobi Winery in Macedonië voor vergisting

 

 

Macedonië heeft een klimaat dat uitstekend is voor wijnbouw, er is zelfs mogelijkheid tot biologisch of biodynamisch werken. De wijnbedrijven hebben een rijke historie die teruggaat tot de Joegoslavische tijd.

De wijnbedrijven die ik bezocht heb gaan van grote multinationals tot kleine coöperaties.

 

Welke wijnbedrijven zijn er in Macedonië

Er zijn in Macedonië 81 officiële wijnbedrijven die een totaal van 2.100.000 hectoliter aan wijn produceren. Ook zie je langs de weg veel kleine wijngaarden, maar die zijn vaak van particulieren die hier hun eigen druiven verbouwen en daar hun eigen wijn van maken.

wines of macedoniëDe 4 grootste wijnbedrijven produceren tussen de 150.000 tot 500.000 hectoliter aan wijn. Daaronder komen 5 wijnbedrijven die een productie hebben tussen de 50.000 tot 150.000 liter wijn en 90% van de wijnbedrijven produceert een capaciteit van maximaal 50.000 hectoliter aan wijn. 60% van de wijn wordt geëxporteerd in bulk en 40% wordt geëxporteerd in fles.

De associatie van Wines of Macedonia is het overkoepelende orgaan voor veel van die bedrijven en zorgt voor een stabiele markt die de exportmarkt controleert en voor de marketing zorgt.

Tikves

Het wijnbedrijf Tikveš is in 1885 opgericht en heeft een capaciteit van 35 miljoen liter wijn. Veel wijnen worden geëxporteerd naar Kroatië en Servië, maar ook naar de USA en naar China. Het grootste gedeelte wordt in beslag genomen door de wijnen in de onderste kwaliteitsklasse. Die wijnen komen van de vlakke delen van de wijngaarden en hebben niet de beste terroirs. De beste wijnen, de premium wijnen, hebben meerdere bekroningen gekregen in vakbladen en bijvoorbeeld door Robert Parker. De hoogste genoteerde wijn heeft 94 Parker Punten gekregen.

De oude betonnen kuipen doen geen dienst meer bij Tikves in Macedonië

Tikveš produceert meer dan 50 verschillende wijnen. De premium wijnen worden in de vroege ochtend of late nacht geoogst en hebben een kurk als afsluiting voor de rode wijnen. Voor witte wijnen is de moderne schroefdop de afsluiting.

 

De wijnen die ik proefde bij Tikveš

De wijnen die mij opvielen waren:

Wachten tot de druiven arriveren en daarna met de hand sorteren bij Tikves in MacedoniëDe Rkaciteli: bloemig, vol en met kruiden.

De Grenache Blanc Special S.: mooi rond en vettig fruit met houttonen (blend tussen grenache blanc en grenache gris) Lengte structuur en body.

De Bela Voda white van 2013 had complexiteit, structuur met body en lengte terwijl de Bela Voda 2014 meer zuur, een veel jongere structuur had en mineraal bevatte.

De Barovo wit van 2013 was dik fruitig met hout, lengte en structuur en noteerde ik als ‘zeer mooi’. De 2014 had meer fruit en was zeer fris. Over het algemeen was 2014 een moeilijker jaar, veel meer regen en koelere temperaturen.

De chardonnay van Domaine Lepovo (een onderliggend, maar premium merk en wijngaard) had complex chardonnay fruit, heel fruitig karakter. Dik en toch subtiel met zoute mineralen en veel lagen, een aanrader.

Koel vergisten voor rode en witte wijnen, moderne vinificatie bij Tikves in MacedoniëBij de rode wijnen vond ik de Cabernet Sauvignon Special S zeer mooi, tikje hard (jong), rond en dik, concentratie en kracht terwijl de Alexandria rood met 50% Vranec, 25% merlot en 25% cabernet sauvignon rond en zwoel overkwam met lengte en body.

De Vranec Special Selection van 100% Vranec had veel tannine, kracht, lengte met structuur en was gewoon subliem. Het enige wat de Vranec nodig heeft, is tijd. De Pinot Noir van Domaine Lepovo met 14,5% alcohol was zeer vol, zoetig van het alcohol en had enorme kracht.

De Bela Voda red en de Barovo rood staan ook nog in mijn hoofd. Geconcentreerd was de Barovo, ijzerig, kracht, kruiden en WOW, wat een wijn.

De vrachtauto´s zijn oud, maar de vinificatie is modern bij Tikves in Macedonië Oog voor detail, ook bij de wijnkelder bij Tikves in Macedonië

De Bela Voda white had mooie zuren en kracht, concentratie en complexiteit.

De mooiste wijn in mijn ogen was de Grand Cuvee Domaine Lepovo uit 2013 met 15% alcohol (waar je totaal geen last van had). Fruit gedreven met supermooi geconcentreerd Pomerolachtig fruit.

Tikveš heeft een jaaromzet van € 21 miljoen en het bedrijf exporteert 50% van zijn wijnen. Ze bezitten 1000 hectare aan eigen wijngaarden en de rest van de druiven kopen ze in. Er is in de afgelopen 10 jaar meer dan € 30 miljoen geïnvesteerd en ze willen de beste Macedonische wijnen maken.

Ik vond dat ze bij Tikveš milieubewust bezig waren met respect voor de natuur. Vooruitstrevend en met een duidelijke visie. Een voorrecht om deze wijnen te mogen proeven.

 

Wijngaarden in de avondzon bij Stobi Winery in Macedonië
Wijngaarden in de avondzon bij Stobi Winery in Macedonië

Stobi

De keldermeester van bij Stobi Winery in MacedoniëHet wijnbedrijf Stobi ligt in het Tikvesh wijngebied en produceert 4,5 miljoen liter aan wijn. Er is veel geld geïnvesteerd in het wijnbedrijf Stobi en de wijnen liegen er niet om. Diverse internationale medailles zijn al gewonnen met hun wijnen. Het bedrijf bestaat pas sinds 2009 en ze produceren 25 verschillende wijnen. De wijngaarden van Stobi liggen op dezelfde breedtegraad als de wijngaarden van Bordeaux, ook al kan je de klimaten niet vergelijken.

Stobi is een modern bedrijf die vaak wijnen laat vergisten in roestvrij staal. In de wijngaard worden zo weinig mogelijk pesticiden gebruikt en er wordt CO2 neutraal gewerkt, zeer modern dus. Er is voor de toeristen ook een scala aan vermaak, waaronder een wijntour, een wine and dine tour en een kultuurtour. Zelfs een wijndag ontbreekt niet bij Stobi.

 

De wijnen die ik proefde bij Stobi

R’kaciteli 2014, mousserend: kleine mousse en bleek strogeel. Een aromatische wijn met een amandelbittertje, vrij pittig met een goede volle afdronk

Zilavka 2014, Een breed palet van dik fruit met een bittertje. Goed vol met een medium afdronk, tikje aromatisch en medium diep strogeel.

Chardonnay 2014: pitfruit met veel fruitigheid. Goed vol en in balans met een droog einde.

Chardonnay Barrique 2013: een mooie donkere gele kleur en een neus van rond en dik pitfruit, ook een tikje vanille. De smaak is een beetje ‘overdone’ voor Europese begrippen, erg veel hout. Wel een lichte frisheid met veel secundaire tonen. Goed vol en dito afdronk. De wijn heeft 7 maanden houtvergisting gehad op medium getoaste barriques.

 De winery bij Stobi Winery in Macedonië Achterkant van wijnfles Rkaciteli, Zhupljanka en Zhilavka bij Stobi Winery in Macedonië

Muscat Ottonel 2014. Muskaattonen, droog met een goede volle smaak. Kruidige suikertonen met muskaat in de neus.

Rosé 2014: aardig met fruit van framboos, is gemaakt volgens de saignée methode.

Temperatuurgecontroleerd vergisten bij Stobi Winery in Macedonië
Temperatuurgecontroleerd vergisten bij Stobi Winery in Macedonië

Vranec: in de neus een zachte kruidigheid en kersen. De smaak heeft goede zuren en is fris met mooi vol en kruidig zwart fruit, 14% alcohol. 50% van de wijn heeft houtlagering gekregen.

Cabernet Sauvignon (uit het vat) 2013. Mooi rond fruit met zachte tannine. Nu al goed in balans met mooie zuren en tannine. Goed vol, rond en zeer fruitig.

Syrah 2013: mooie kruidigheid en een zuidfranse kruidigheid. Goede zuren en balans. Mooi fruitig met een medium aan concentratie. Mooi.

Merlot Barrique 2011: dik en rond fruitig, tikje alcoholrijk, maar mooi. Pruim en zwart fruit. WOW, concentratie en kracht, maar ook balans (14,5% alcohol)

Petit Verdot 2011, 12 maanden Frans eikenhout: veel zwart fruit en iets zoetig met tannine en balans. Supervol met mooie zuren.

Amita 2013, mooie neus met complexiteit. In de smaak veel tannine, drogend met fruitigheid. Kracht en concentratie. Bordeaux stijl met balans en lengte.

Veritas 2011, Complex zwart fruitig, rond met krenten. Mooie zuren in de smaak. Complexiteit, balans en zwart fruit.

De investeringen lonen zich bij Stobi. Mooie wijnen en oog voor het klimaat en de natuur. Dit kan je alleen vinden bij een modern wijnbedrijf die oog heeft voor de toekomst en de buitenlandse markt.

 

 

Bovin Sauvignon Blanc uit Macedonië

 

Bovin

bovin dissan barrique uit macedoniëBovin is een relatief klein bedrijf en heeft 66 hectare aan wijngaard. Vroeg in de ochtend wordt er geoogst om de druiven fris en met goede zuren binnen te halen.

Bovin ligt ook in het Tikvesh wijndistrict en het is van oorsprong een familiebedrijf waar wel genoeg kapitaal achter zit om mooie wijnen te maken.

Bij Bovin werken er 42 mensen en het bedrijf produceert 1,27 miljoen flessen. Er wordt geëxporteerd naar 35 landen. Boven heeft veel internationale medailles gehaald met zijn wijnen. Bijvoorbeeld Zilver bij ProWine en Brons bij Decanter

 

De wijnen die ik proefde bij Bovin

Sauvignon Blanc 2014. Dikke en logge sauvignon blanc, wel goede zuren met fijn fruit en lengte.

Chardonnay 2014. Een chardonnay met 15% alcohol. Peperig en zoutig pitfruit, dik en je hebt wat last van het alcoholgehalte

Temjanika (muscat) 2014. Frisse Muskaattonen, aardig

 Een deel van de wijnen die ze maken bij Bovin Winery in Macedonië Bovin Traminec 2013 op de bovin winery in macedonië

Traminec 2013. Frisse kruidigheid, branderig, geen aanrader.

Rosé blend (cabernet Franc en Cabernet Sauvignon) 2013. Vreemde bijsmaak en wat kruidigheid

Cabernet Sauvignon 2013. Alcoholische zwarte bes (15%), mist structuur, wel tannine en boers.

Religieus zijn de mensen in MacedoniëMerlot 2013. Veel tannine, tikje groen, maar wel fris met lengte (14%)

Alexander. Blend van Vranec, Cabernet Sauvignon n Merlot in gelijke delen 2013. Gouden medaille in Kroatië, Praag en Londen. Een wijn die het procentueel het meest gemaakt wordt bij Bovin. Fijne wijn met structuur, tannine maar wel wat boers.

Vranec 2013. Zwart fruit met zuren en kracht (15,5%)

Dissan 2011. Straffe tannine met leertonen en zoetig alcohol. Rood en zwart fruit vind ik met kersen. Veel restzoet en tannine (15.5%)

Cabernet Sauvignon Barrique 2010. Drogende tannine en medium fruitig, veel body en lengte. Veel zuren en zwarte best, maar niet in balans.

My Way, 100% Vranec 2011 (15,8%). Tannine en zoet kersenfruit, kracht en boersigheid.

In mijn ogen zijn sommige wijnen van Bovin niet geschikt voor de Europese markt en speciaal voor de Nederlandse markt. Te streng en te weinig op het fruit gemaakt met in veel gevallen) teveel aan alcohol.

[get_posts tag=”macedonie-2″ numberposts=10]

Martin