Weingut Bernhard Huber in Baden

Weingut Bernhard Huber in Baden is een van de beste wijnproducenten in Baden. Wijngut Huber is niet zo groot. Klein, maar fijn, zullen we maar zeggen.

De wijngaard van Weingut Bernhard Huber ligt in het zuid-Duitse Baden, ongeveer 40 kilometer ten noorden van de Basel (http://www.weingut-huber.com/impressum.html). Het Weingut behoort tot de beste wijndomeinen van Baden en misschien wel tot de beste Weingüter in de wereld.
Weingut Bernhard Huber in Baden MuschelkalkHet totale oppervlakte van Weingut Huber is 26 hectare groot met voornamelijk Spätburgunder. Natuurlijk zijn er ook andere druivenrassen aangeplant als Chardonnay, Grauburgunder (Pinot Gris) en Weißburgunder (Pinot Blanc). De Spätburgunder is legendarisch en kan de strijd aan met de beste Pinot Noir wijnen van de Bourgogne.

De ondergrond is ook nagenoeg hetzelfde als in de Bourgogne, een verweerde ondergrond die ze in Duitsland Muschelkalk noemen. De regenval is gewoon goed te noemen en met iets meer regen als op de Kaiserstuhl.

Weingut Bernhard Huber in Baden barriquesWeingut Bernhard Huber in het Badische Malterdingen

Het mooie Weingut van Bernhard Huber in het Badische Malterdingen bestaat al sinds 1987. Bernard Huber heeft het Weingut groot gemaakt en sinds 2010 maakt Julian de wijn. Daarvoor ook al, maar toen was het zijn vader die de touwtjes in handen hield. Toen zijn vader overleed in 2014 kreeg hij de leiding over het Weingut Bernhard Huber. Sinds die tijd zijn er op vinificatie gebied dingen drastisch veranderd en alles is positief gebleken.

Weingut Bernhard Huber in Baden entree

Julian en Barbara Huber

Julian heeft samen met zijn moeder Barbara de stijl van de wijn veranderd. Was het eerst onder Bernhard zijn leiding dat er wijnen werden gemaakt voor de toekomst. Wijnen met lange schilweking en veel tannines, staan er nu meer geraffineerde wijnen op de kaart. Geraffineerd met expressie, stijl en met complexiteit, maar bovenal een prachtige balans. De wijnen zijn haast vrouwelijk en hier zie je Julian zijn invloed duidelijk in terug.

Weingut Bernhard Huber in Baden VDP Gutswein

Welke wijnen van Weingut Bernhard Huber in Baden zijn er geproefd:

2016 Grauburgunder VDP Gutswein

Weingut Bernhard Huber in Baden Grauer BurgunderHet wijnjaar 2016 is voor Huber een prachtig wijnjaar. In het voorjaar is er wel veel regen gevallen en het was vechten voor de wijnranken. Ook moest er veel werk verricht worden in de wijngaard. Daarna brak er een droge periode aan en vanaf de zomer waren er alleen nog maar prachtige zomerdagen die niet te heet waren. De nachten waren in Malterdingen heerlijk koel en dat deed de druiven veel goeds.
De Grauburgunder is opgevoed op roestvrijstaal met een heel klein beetje houtopvoeding om zoveel mogelijk expressie van het terroir te laten zien. De wijn laat een Bourgogne stijl zien door het terroir.

De wijn is fris met een mooie charmante zuurgraad, een prachtige balans, mineraal en ijzer. Een prachtige volle body en lange afdronk, 3 sterren

2015 Weissburgunder VDP Gutswein

Weingut Bernhard Huber in Baden Weisser Burgunder2015 is een heel ander wijnjaar als 2016, 2015 is een heel heet wijnjaar met net genoeg regen, er is maar 500 mm regenval geweest in Malterdingen.
De jaargang 2015 is ook een vrij makkelijk wijnjaar voor de wijnboer gebleken. Er hoefde in de wijngaard niet zoveel werk te worden verricht en alles verliep vlekkeloos.
De wijn is vergist op hout, waarvan 30% nieuw en ook heeft de wijn een houtopvoeding gekregen van 15 maanden. Daarnaast is er ook een malolactische gisting geweest.

De 2015 Weissburgunder is mooi rijp met wit fruit, lichte houttonen en de wijn is romig. Daarnaast ook hier weer de prachtige balans en ook is de wijn charmant. Rond fruit met kracht. Zeer mooi, 3 sterren

 

2015 Malterdingen Chardonnay, Alte Reben, VDP Ortswein

Weingut Bernhard Huber in Baden Alte RebenDe lage opbrengst valt het meeste op. 40 Hectoliter per hectare is niet veel en dit ondanks dat er genoeg water voorhanden was.

De 2015 Malterdingen Chardonnay, Alte Reben is mooi en charmant (weer) met een zachte zuurgraad. Prachtig fruit, rijp en complex. Ook met lichte houttonen. vol en krachtig en complex, met ijzer mineralen. Prachtige wijn, 4 sterren

 

2015 Malterdingen Spätburgunder Ortswein
Weingut Bernhard Huber in Baden Bienenberg

De druiven van de Malterdingen Spätburgunder Ortswein komen van een relatief jonge wijngaard (verschillende klonen, hoofdzakelijk Bourgogne rassen tussen de 12 en de 20 jaar oud). De wijnranken hebben een ‘groene oogst’ gekregen. De pitten waren heel rijp en liet een goede kwaliteit zien.

De 2015 Malterdingen Spätburgunder van Weingut Bernhard Huber heeft veel jonge kersen. Het fruit is zacht met een mooie zuurgraad, mineralen en ijzer. De 2015 Malterdingen Spätburgunder komt wel heel jong over en moet in mijn ogen nog wat rijpen. 3 sterren.

 

2015 Bienenberg Spätburgunder Alte Reben

Weingut Bernhard Huber in Baden Barbara HuberDe opbrengst was rond de 35 hectoliter per hectare. De wijn is opgevoed met 60% nieuw hout van Franse oorsprong. De meeste vaten komen van Rousseau. Vroeger hadden ze bij Huber hun eigen vaten, maar toch is het Franse hout beter gebleken en ook veel goedkoper.

De 2015 Bienenberg Spätburgunder Alte Reben is een heel andere categorie. Wat een complexiteit. Wel jong met jonge kersen en wat reductie. Prachtig complex met ijzer en mineralen. Grand Cru kwaliteit. Ietsje bitter met prachtige zuren. Veel te jong en met een superlange lengte en een prachtige body. Totaal 4s sterren

2015 Bienenberg Spätburgunder Großes Gewächs

De opvoeding komt overeen met de Alte Reben Spätburgunder.

De 2015 Bienenberg Spätburgunder Großes Gewächs is het neusje van de zalm. Super elegant, zacht met klasse. Een grote complexiteit met ijzer mineraal, homogeen fruit en met een zeer grote klasse. Totaal 5 sterren

 

2010 Sommerhalder Grand Cru

Weingut Bernhard Huber in Baden een wijnglasDe 2010 Sommerhalder Grand Cru is van dezelfde klasse als de Bienenberg. De tonen zijn net iets anders met prachtig rijp fruit en salmiak, rood fruit en ijzer mineraal. Kracht met souplesse en een enorme complexiteit. De opbrengst is zeer laag met 30 hectoliter per hectare. Totaal 5 sterren.

De wijnen van Bernhard Huber zijn o.a. te koop bij de volgende adressen:
http://www.werkhovenwijnen.nl/pagina/199/Producent/100/index2.php
https://www.arentzwijnen.nl/
https://www.pasteuning.nl/brands/bernhard-huber/

Weingut Bernhard Huber in Baden de wijnkelder