Wat gebeurt er allemaal in je wijnglas

Wat gebeurt er allemaal als je wijnglas als je die ronddraait. Gaat de wijn geleidelijk heen en weer of gaat het op een meer grovere wijze?

Als het goed is dan draai jij je glas ook in het rond om de neus of de geur van de wijn los te laten komen in het glas. Door het ronddraaien komen er allemaal geurstoffen naar boven die je anders niet zou ruiken. Misschien is het ruiken wel belangrijker dan het proeven?

Ik heb wel eens wijnen in het glas gehad waar je genoeg had aan alleen de neus van de wijn. Het zijn wijnen waar je geen genoeg van kon krijgen als je er alleen maar aan rook. Talloze geurstoffen kwamen naar boven en elke keer waren die ook anders. Liet je de wijn even stilstaat en je rook eraan (de stille spiegel), was de wijn zó complex dat je bleef ruiken en ik vergat zowaar om een slok te nemen. Zo kan je ook het verschil zien (of ruiken) tussen een complexe en een gewone dagelijkse wijn. Een dagelijkse wijn, laten we zeggen ‘uit de supermarkt’ heeft in het algemeen een lagere geurintensiteit en alleen maar fruitige tonen in de neus. Heb je een wijn met houtlagering in het glas, dan neemt de complexiteit enorm toe.

Ook de smaak verandert door het ronddraaien van je wijnglas. Door het ronddraaien krijgt de wijn meer zuurstof en vervliegen de zuren enigszins en de tannine wordt ronder.

 

Wijn in jouw wijnglas

Met welke snelheid draait het alcoholische genotsmiddel in de rondte. Klotst het van boven naar beneden en gaat champagne in een champagneglas met dezelfde snelheid als een stille witte wijn of rode wijn in een normaal wijnglas?

 

Martin