VDP, de Grand Cru van Duitsland

VDP, de Grand Cru van DuitslandKun je de VDP vergelijken met de Grand Crus uit Frankrijk? Ik denk het wel. VDP, de Grand Cru van Duitsland, klinkt wel lekker.

Iedereen kent de mooie wijnen uit Duitsland. Vooral de druivenrassen Riesling en Spätburgunder springen eruit.

De gewone wijnen kent iedereen wel, maar ken jij ook de VDP klasse? VDP staat voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. VDP geldt voor de beste wijnen van Duitsland. VDP wijnen zijn onderverdeeld in vier categorieën en die categorieën kan je best vergelijken met de Grand crus van Frankrijk. VDP, de Grand Cru van Duitsland is een antwoord op de overvloed aan slechte Duitse wijnen die een decennium geleden de Nederlandse markt overspoelde. Tegenwoordig streeft Duitsland kwaliteit na, alle VDP wijngaarden zijn biologisch en er wordt met de natuur samengewerkt.

VDP, de Grand Cru van Duitsland uitgelegd

VDP, de Grand Cru van Duitsland: De Gutswein

De onderste van de vdp wijnen is de Gutswein. Het is de instapklasse van de VDP en staat gelijk aan een regionale wijn in de Bourgogne. De Gutswein is een heerlijke wijn en de druiven zijn altijd met de hand geplukt. Het zijn lichte instapwijnen, fruitig een met een bepaalde complexiteit. Het is ook een toegankelijke wijn die iedereen lekker vindt. Veelal hebben die wijnen nog wat restzoet om de zuren te temmen.

VDP, de Grand Cru van Duitsland: De Ortswein

Daar boven staat de Ortswein. Ortswijnen zijn ook met de hand geplukt, het zijn vriendelijke wijnen die heel toegankelijk zijn, meer complexiteit bieden dan de Gutswein en te vergelijken met een village wijn in de Bourgogne.

VDP, de Grand Cru van Duitsland: De Erste Lage

Met de Erste Lage stap je de Grand Cru kwaliteit in. Het zijn echte Premium wijnen. Complex en je proeft het terroir terug. De druiven van deze wijnen zijn ook altijd met de hand geplukt en komen vaak van een enkele wijngaard. Dit soort wijnen kun je vergelijken met een Premier Cru in de Bourgogne.

VDP, de Grand Cru van Duitsland: De Grosse Lage

De top van de VDP klasse is de Grosse Lage, een Grand Cru uit een enkele wijngaard. Deze wijnen zijn de top van Duitsland, het zijn complexe wijnen met een enorm ouderings potentieel. Ze zijn ook te vergelijken met een Grand Cru classé uit de Bourgogne.

VDP, de Grand Cru van Duitsland