Ribera del Duero, Tempranillo

ribera-del-duero-tempranillo

Ribera del Duero, Tempranillo is heer en meester in dit Spaanse wijngebied. Tempranillo is ook het meest bekende druivenras van Spanje.

Zeg je Ribera del Duero, Tempranillo is dan het eerste waar je aan moet denken.
Het bekende wijngebied Ribera del Duero ligt ten hoogte van de noordgrens van Portugal. Ga je iets meer het binnenland van Spanje in langs de rivier de Duero, dan kom je in Ribera del Duero.

Ribera del Duero, Tempranillo is de baas

In Ribera del Duero, Tempranillo is daar heer en meester met 96% van de aanplant zijn de kwaliteitseisen zeer streng. Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het behouden van de kwaliteit en authenticiteit van wijnen uit deze regio. Zij zorgen ervoor dat elke fles met het label voldoet aan de strenge kwaliteitscontroles.
Bijna 300 wijnproducenten hebben het kwaliteits wijnlabel D.O. Verkregen. In 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit Ribera del Duero D.O. (wat staat voor Denominación de Origen) onderscheiden zich middels hun hoge kwaliteit, beperkte productie van druiventeelt en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero, Tempranillo maakt de kwaliteit van de rode wijnen.

 

ribera-del-duero-het-land-van-tempranillo

Ribera del Duero, Tempranillo en meer wijnweetjes

Ribera del Duero, even in vogelvlucht:

  1. het wijnjaar 2016: een historische oogst voor Ribera del Duero. Het wijnjaar met fruitige wijnen.
  2. 133 miljoen kilo druiven zijn er geoogst in het wijnjaar 2016 en in een perfecte conditie
  3. Ondanks dat 2016 een geweldig jaar is geweest voor fruitige wijnen, hebben de wijnen ook zeker rijpingspotentieel. De zuren en tannines zijn optimaal te noemen voor dit Spaanse wijngebied. Let ook op de wijnjarentabel, hierin staat ook dat Ribera del Duero, Tempranillo in het bijzonder in dit wijngebied, een 5 sterren scoort.
  4. Ribera del Duero heeft een gemiddelde neerslag van 450 mm regen per jaar. De zomers zijn droog en heet en de temperatuur kan wel oplopen tot 40 graden Celsius. In de winter daarentegen kan het flink vriezen met temperaturen van -18 graden Celsius.
  5. Ribera del Duero, Tempranillo is er heer en meester met 96% van de aanplant. Verder staat er nog wat Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot en het witte inheemse druivenras Albillo.
  6. 8.258 wijnmakers en 308 wijnhuizen in de Denominación de Origen planten druivenrassen op 22.319 hectare grond. Ribera del Duero, Tempranillo met 96%, de Tempranillo druif (ook wel Tinto fino of Tinta del país genoemd) voor de beste kwaliteit Ribera del Duero wijnen.

ribera-del-duero-tempranillo

 

Meer Ribera del Duero lees je op https://en.wikipedia.org/wiki/Ribera_del_Duero