Op de Canarische eilanden wordt ook wijn gemaakt, en hoe. Een speciale manier van druivenstokken aanplanten hanteren ze op het droge Lanzarote
De Canarische eilanden zijn een uniek gebied voor de wijnbouw: hier groeien nog druivensoorten die op het vasteland allang zijn uitgestorven.
Ondanks de vulkanische bodem en het bijna woestijnachtige klimaat zorgt de met een as-laag bedekte grond dat er water kan worden vastgehouden. Deze as-laag beschermt de bodem ook tegen erosie, remt verdamping en houdt de kracht van de zon tegen. Het wijngebied in het Timanfaya National Park op Lanzarote ziet er echt sprookjesachtig uit.
Wijnranken op Lanzarote
De wijnranken groeien hier op de zwarte grond in speciale met stenen muurtjes beschermde greppels. De witte wijnen die er geproduceerd worden zijn droog maar hebben er een volle weelderige smaak soms met een vleugje citroen.
De rode wijnen van Lanzarote
De rode wijnen zijn donker van kleur en smaken krachtig naar zwart fruit, mokka, karamel en soms bijna naar leer. Er zijn verschillende wijnhuizen te bezoeken waar je deze bijzondere wijnen zelf kan proberen.
Bezoek Lanzarote, kunst, wijn, wandelen en duiken
Bezoek de kunst van César Manrique – Lanzarote
César Manrique (1919-1992) was niet alleen een kunstenaar en architect maar ook een milieuactivist. Geboren in Lanzarote, liet hij de natuur een hoofdrol spelen in zijn ontwerpen.
Zijn relatie met de bijzondere landschappen van Lanzarote was dan ook niet alleen gebaseerd op architectonische esthetiek, maar ook het streven om deze zelfde prachtige natuur te beschermen, er samen mee te werken.
De ‘Jameos del Agua’ is bijvoorbeeld één van de meest interessante, mede door Manrique vormgegeven, bezienswaardigheden van Lanzarote.
De ‘Jameos’ is een vlakbij de kust gelegen vulkanische tunnel die in directe verbinding staat met de oceaan. Soms komt deze tunnel aan de oppervlakte en zo ontstaan er dan natuurlijke lagunes met helder smaragdgroen water. Manrique maakte van de grotten van Jameos del Agua een echte bezienswaardigheid met terrassen tussen de verschillende rotswanden, met planten die in kooien hangen, en met een natuurlijk auditorium.
Maar ook de Mirador del Rio, een uitzichtpunt op 500 meter hoogte op de top van de Risco-klif, met grote ramen en balkons aan de buitenzijde, is zeer de moeite waard. Bezoekers krijgen hier niet alleen een prachtig uitzicht over het eiland, maar kunnen ook traditionele keramiek en sculpturen bewonderen in de koepelvormige hoofdruimte. Ook het tegenwoordige hoofdkantoor van de César Manrique Foundation, in het voormalige huis van Manrique, is gebouwd op iets wat door de natuur gevormd is, namelijk een lavastroom. Boven de grond ziet het huis eruit als een traditionele woning uit Lanzarote maar onder de grond bestaat het huis uit vijf vulkanische holtes, met elkaar verbonden door tunnels.
Wandelen door een van de oudste oerbossen ter wereld – La Gomera
Met palmen begroeide valleien, diepe ravijnen, zwarte zandstranden met kristalhelder water, weelderige oerbossen met kabbelende beekjes …
La Gomera is een natuurlijk paradijs, de thuisbasis van plant- en diersoorten die overal elders zijn verdwenen en de perfecte plek om te wandelen dankzij een netwerk van meer dan 600 kilometer paden. Het eiland kreeg de World Biosphere Reserve-status in 2011, in de categorie ‘Uitstekend”, dankzij de ongerepte ecosystemen van zowel de onderwater wereld als de vegetatie op het eiland zelf. De laurierbossen van het Natuurpark Garajonay, is een goed voorbeeld van niet alleen prehistorische vegetatie maar ook een heel aantal inheemse diersoorten die alleen in La Gomera overleefd hebben dankzij het gematigd klimaat. Een wandeling door de bossen is dan ook een hele bijzondere en onverwachte beleving.