Preignes le Vieux, alles over dit wijndomein in de Languedoc

Preignes-le-Vieux-Collection

Preignes le Vieux is een van de belangrijkste wijndomeinen in de Languedoc. Ze zijn trendsetters en maken wijnen voor betaalbare prijzen.

Preignes le Vieux is zeker een belangrijk wijndomein. Het wijndomein ligt in de buurt van Béziers en de wijnmakers zijn de meest belangrijke trendsetters in de omgeving.
Met hun moderne wijnen, die ook nog betaalbaar zijn, veroveren ze de wereld.

Alles wat je moet weten over het Domaine Preignes le Vieux

Sinds 1905 is het wijndomein Preignes le Vieux al in handen van de familie Vic. Tegenwoordig staan Jérôme Vic en zijn vrouw Aurélie aan het roer. Zij zijn inmiddels de 5e generatie die hier de wijnen maken.

 Jérôme Vic van Preignes le Vieux
Jérôme Vic

Een groot wijndomein

Preignes le Vieux is een fors wijndomein. Met 250 hectare aan wijngaarden is het zelfs groot te noemen. Toch is het domaine een terroir gedreven wijndomein. Ze hebben op het domaine 3 verschillende soorten terroirs en die terroirs hebben ook weer hun eigen microklimaten. Een complex geheel met vulkanische grond, een bodem met kiezels en een bodem met een combinatie van kalk en zand.

Preignes le Vieux is een fors wijndomein. Met 250 hectare aan wijngaarden is het zelfs groot te noemen. Toch is het domaine Preignes le Vieux een terroir gedreven wijndomein.

Elk van die bodems hebben dan ook hun eigen druivenrassen. Er staan 17 verschillende druivenrassen aangeplant op dit domaine. Veelal zijn het blauwe druivenrassen, maar het aandeel wit is groeiende. De vraag in de markt is ook belangrijk en de bodems die Domaine Preignes le Vieux rijk is, zijn zeker geschikt voor klassieke witte wijnen.

Welke druivenrassen worden er gebruikt op dit wijndomein

Met 17 verschillende druivenrassen is het puzzelen, maar met zoveel hectare aan wijngaarden is de keuze toch wel snel gemaakt. De rode druivenrassen die gebruikt worden op zijn de Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Alicante, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Pinot Noir en Marselan.


Voor de witte druivenrassen is gekozen voor Chardonnay, Viognier, Vermentino, Muscat d’Alexandrie, Sauvignon en Colombard. Buiten de cépage wijnen worden er ook blends gemaakt van twee of meer druivenrassen.

Alleen kwaliteit voor de wijnen van Domaine Preignes le Vieux

Er wordt veel aan kwaliteit gewerkt op Preignes le Vieux. Buiten de selectie in de wijngaard en het wegknippen van teveel aan opbrengst wordt er ook in de nacht geoogst om de frisheid van het fruit te behouden. De wijnen krijgen ook een koele fermentatie in roestvrijstaal waarbij de temperatuur streng in de gaten wordt gehouden. Alles doen om het alcohol te temmen en het fruit te behouden.

Roestvrijstalen gistkuipen in de kelder
Roestvrijstalen gistkuipen in de kelder

Geen biologische wijnen maar Haute Valeur Environnementale

Er worden geen biologische wijnen geproduceerd op het wijndomein Preignes le Vieux. Wel zijn alle wijnen en het hele wijndomein HVE gecertificeerd. HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en betekent dat alle aandacht naar het milieu gaat met een minimum aan bestrijdingsmiddelen. Soms kan een wijnboer niet anders dan voor bestrijdingsmiddelen kiezen. Als je je hele oogst kapot ziet gaan omdat je mag niets gebruiken aan bestrijdingsmiddelen, dan is het bedrijf zo failliet.

Wat is HVE of Haute VAleur Environnementale:
Since 2003, the wine estate promises to respect a quality program gathered around a referencial called QUALENVI = QUALité ENVironnement Vigneron Indépendant ( Environment Quality for Independant Winemaker). This referencial was created by the federation of independent cellars.

It is composed of 3 parts:
Nutritious safety:
– to to locate all the things which could represent a danger for the consummer’s health during the wine’s development,
– to put controls in place to avoid these dangers,
– to follow the product from the fields to the customer.

The environment’s protection
– to put a project in place
to carry out some actions to have a continuous activity.

It is important to protect the soil to perpetuate our activity.

Une monument historique

Het HVE staat hoog aangeschreven in de Languedoc. Zo wordt er alles aan gedaan om insecten aan te trekken door lokstoffen. Die insecten eten weer de slechte insecten op en zo is de cirkel rond. Biodiversiteit is belangrijk in de Languedoc en dat straalt het wijngebied dan ook uit. Het is een heel ander wijngebied als Bordeaux of Bourgogne. In die wijnstreken heerst er dan ook een monocultuur en het is moeilijk om daar biologisch of HVE druiven te telen.

Welke wijnen worden er gemaakt op het domaine

De Réserve serie

De wijnen uit de Réserve serie zijn de meest soepele wijnen van dit wijndomein. Dit zijn geen hoogstaande wijnen, maar wel goede wijnen met een soepel prijskaartje.

De wijnen uit de Tradition serie zijn wijnen van één druivenras. Er wordt veel zorg besteed aan die wijnen en toch hebben die wijnen een aantrekkelijke prijs.

De Tradition serie

De wijnen uit de Tradition serie zijn wijnen van één druivenras. Er wordt veel zorg besteed aan die wijnen en toch hebben die wijnen een aantrekkelijke prijs.

De Prestige serie

De Prestige serie zijn wijnen van één druivenras, maar ook wijnen van een blend. De wijnen uit deze serie hebben allen een glazen stop, de zogenaamde vinolok. Het zijn allemaal mooi vormgegeven flessen die je met een gerust hart op tafel kunt zetten.

De wijnen uit de Aurélie Vic serie zijn allemaal wijnen die in samenwerking met andere wijnboeren worden gemaakt. Het zijn ook allemaal AOP wijnen uit omliggende dorpen. Aurélie Vic heeft die wijnboeren speciaal uitgezocht om hun kwaliteit in wijn maken en wijnen die passen bij Preignes le Vieux

De Aurélie Vic serie

De wijnen uit de Aurélie Vic serie zijn allemaal wijnen die in samenwerking met andere wijnboeren worden gemaakt. Het zijn ook allemaal AOP wijnen uit omliggende dorpen. Aurélie Vic heeft die wijnboeren speciaal uitgezocht om hun kwaliteit in wijn maken en wijnen die passen bij Preignes le Vieux.
Deze wijnen zijn ook allemaal in kleine oplage gemaakt en laten de diversiteit van de Languedoc zien. Alles draait hier ook om complexiteit en finesse. De wijnen kunnen nu gedronken worden, maar ze kunnen ook zeker bewaard worden.

Preignes le Vieux en de toekomst van wijn maken
Ook op Preignes le Vieux hebben ze last van de klimaatverandering. Ook op dit wijndomein wordt er geëxperimeerd met andere onderstokken en andere druivenrassen. Gelukkig is dit de Languedoc en zijn de regels minder streng als in de AOP wijndistricten. De klimaatverandering in de Languedoc is niet zozeer de stijging van de temperatuur (het klimaat is mild en staat onder invloed van de Middellandse Zee), maar het wisselvallige en de sterke wisselingen van dag tot dag. Dat maakt het moeilijk druiven telen en telkens moet er ook weer bijgestuurd worden.

Wil je nog meer weten over dit wijndomein en meer proefnotities lezen van oudere jaargangen? Bezoek dan https://www.wijngekken.nl/?s=preignes

Wil je nog meer weten over Domaine Preignes le Vieux? Bezoek dan http://www.preignes.com. De wijnen van Preignes le Vieux zijn verkrijgbaar in de winkels van Mitra of op https://www.mitra.nl

Foto’s: Preignes le Vieux en wijngekken.nl