Porto en port, een geweldige combinatie

het meest bekende café in porto, majestic Porto en port, een geweldige combinatie. Porto en port zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze prachtige stad en deze prachtige wijn horen gewoon al honderden jaren bij elkaar. Porto en port, een geweldige combinatie.

Porto, een stad met 237.000 inwoners. Het is een middelgrote stad en alleen de binnenstad is compact gebouwd. Porto ligt aan de rivier de Douro, de bekende rivier in het noorden van Portugal waar ook de bekende wijngaarden aan liggen die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de portflessen.

Porto heeft een prachtige binnenstad met veel katholieke invloeden. Het merendeel van de bevolking is ook katholiek, ook al komen er in het zuiden een paar moslims voor. Porto en port, een geweldige combinatie.

 

wijn koop je gewoon op de markt in porto markt in porto café in porto

 

De stad Porto (technisch gesproken in Vila Nova de Gaia) is ook bekend van zijn shippers. Shippers of portshippers zijn grote wijnhuizen en vaak van Engelse komaf.

cruz, een bekende portshipperEngeland had vroeger een sterke band met Bordeauxwijnen. Door de oorlog tussen Engeland en Frankrijk in 1689 stagneerde de verkoop van Bordeauxwijnen in Engeland. De Engelsen gingen op zoek naar alternatieven voor de krachtige Bordeauxwijnen en die vonden ze bij toeval in het binnenland bij de stad Porto.
De portshippers stammen ook uit die tijd. De eerste portshipper is Kopke en dat bedrijf bestaat al sinds 1636. Later in de 17e eeuw zijn Warre, Croft en Tayler er ook nog bijgekomen.
Gelukkig zijn de handelsbetrekkingen tussen Engeland en Frankrijk weer goed gekomen. De liefde voor Bordeaux en Port is in Engeland wel blijven bestaan.

 

quevedo port, mooie portwijnen       porto, bekend om de tegeltjes

 

Porto en port, een geweldige combinatie en een stad vol met wijn

Porto ligt in het noorden van Portugal. Porto is de hoofdstad van de wereldbekende port, de versterkte wijn waar de Britten zo dol op zijn. Misschien komt het wel door het kille klimaat in het Verenigd Koninkrijk dat juist daarom daar een port oh-zo-goed smaakt. Porto en port, een geweldige combinatie en een mooie stad vol met heerlijke wijnen.

bekende trammetjes in portoPorto is een stad die draait om de wijn, versterkte wijn welteverstaan. Weliswaar zijn er ook niet versterkte wijnen in de Douro vallei, maar het merendeel is versterkt. Port is een versterkte wijn met een alcoholgehalte van rond de 20%. Heerlijk als aperitief, maar ook bij het dessert. Weet je ook dat je port heel goed kan mixen met bijvoorbeeld tonic? Een veelzijdige drank die zomers en ’s winters altijd goed geschonken kan worden.

Porto is ook bekend om zijn boulevard, deze ligt aan de noordkant van de Douro. Joggende, fietsende en wandelende inwoners kom je hier tegen. Bijna elke man loopt hier zonder shirt, dik of dun. Het interesseert ze niet wat anderen ervan denken. De inwoners van Porto zijn ‘chill’.
port en kaas, een fantastische combinatiePorto is een heerlijke stad waar je alles kunt doen. Ondanks de vele uren zonneschijn is het in de stad nooit te heet. Ja, in de binnenstad is het wel warm, hier kan de krachtige wind niet doordringen, maar op de boulevard en eromheen is het heerlijk toeven. Met een gemiddelde temperatuur van 24 graden in juli is het voor Nederlanders een zeer aangenaam klimaat.
Porto is ook een gemoedelijke stad. Je hoeft je als toerist nooit opgejaagd te voelen. Iedere automobilist stopt voor je en je kunt op deze manier meer van de schoonheid van de stad opdoen.

het treinstation in porto ik bekend om zijn tegeltjes

 

Porto en port, een geweldige combinatie en er zijn 2 oevers

Op de zuidelijke oever van de Douro, in Vila Nova de Gaia, liggen de meeste porthuizen en op de noordelijke oever, in Porto, vind je de prachtige binnenstad met zijn schattige marktjes, de geweldige kerken, het met de hand beschilderde tegeltjes in het station en zijn gezellige straatjes.
port kan je ook koelen in een koelemmerDe binnenstad van Porto behoort niet voor niets tot het werelderfgoed.

Eén deel van de binnenstad van Porto is ook autoluw, heerlijk om te wandelen en te struinen en waar de zuidelijke invloeden zeer aanwezig zijn.
Op de zuidelijke oever is het heel anders, weliswaar ook een boulevard, maar van een heel ander soort. In Vila Nova de Gaia draait het allemaal om de port, de versterkte wijn. Talloze porthuizen, groot en klein, hebben hier hun standplaats. Ze proberen de dorstige toerist allemaal naar binnen te lokken met hun verleidelijke wijn.
Deze wijn kan in de kleuren rood, wit, maar ook in de kleur rosé zijn. Ook kan je port goed mixen met tonic of port koel drinken rond een graad of 10, maar ook is een glaasje port met ijsklontjes zeer aan te bevelen.

 

Quevedo, klein maar fijn

Vila Nova de Gaia draait om de porthuizen. Je vind de grote huizen Graham, Ferreira, Kopke en nog tal van grote porthuizen die vaak van Engelse komaf zijn.

Eén porthuis dat je niet mag missen en waarvan de wijnen ook in Nederland te koop zijn, is Quevedo. Je kunt het proeflokaal vinden in het straatje dat parallel loopt aan de boulevard in Vila Nova de Gaia. Je kunt gewoon de borden volgen.

Wil je meer lezen over de prachtige wijnen van Quevedo, dat kan op https://www.wijngekken.nl/2016/09/30/quevedo-kleine-wijnboer-tegenover-de-grote-portshippers/

 

de dourovallei nabij porto

Quevedo is een relatief klein porthuis en maakt sinds de 80’er jaren eindelijk een port met zijn eigen naam erop. Vroeger was het bij wet verboden om voor kleine wijnboeren hun eigen port te maken. Je moest je eigen gemaakte port verkopen aan een van de grote shippers en die brachten de port op de markt. Gelukkig heeft de EU hier een stokje voor gestoken en sindsdien mag elke wijnboer zijn eigen wijn op de markt brengen.

porto, bekend om zijn versterkte wijnenQuevedo port kan je vinden in de Jumbo Supermarkt. Het zijn kwalitatief hoogstaande portwijnen die je kunt krijgen in de kleuren rood, wit en rosé. De witte port heet overigens ‘branco’ en is gemaakt van andere druivenrassen dan de rode port. De druivenrassen zijn teveel om op te noemen. Rode port mag bijvoorbeeld gemaakt zijn van wel 20 druivenrassen. Buiten de rode, witte en rosé port, heeft Quevedo ook portwijnen van 10, 20, 30 en zelfs 40 jaar oud. Uiteraard ontbreken ook de LBV, Vintage en nog wat andere typen port niet in het assortiment van de Jumbo.

 

Martin