Pinot Noir als een nieuwe Grand Cru in de Elzas

pinot-noir-als-een-nieuwe-grand-cru-in-de-elzas-wijngaarden

De Pinot Noir als een nieuwe Grand Cru in de Elzas, wie had dat ooit kunnen denken….

De Elzas heeft prachtige terroirs en subliem gelegen wijngaarden. Door de grille vorm van de Vogezen vind je veel microklimaten. Ook de wijnboeren weten wat ze doen in dit redelijk koele klimaat. De Elzas heeft weliswaar meestal prachtige nazomers, wanneer dan ook zeer weinig neerslag valt, maar in het voorjaar is het er kil en is er vaak kans op nachtvorst.
Geen ideaal klimaat voor Pinot Noir, zou je zeggen. Ten dele is dat waar, Pinot Noir rijpt goed bij een mooie nazomer en prachtige herfstdagen. Ook houd de Pinot Noir van koele nachten, zo kunnen de zuren zich mooi ontwikkelen en behoud de wijn zijn frisheid. Verder is de bodem van belang. De Elzas heeft ook een complexe bodemstructuur en op sommige van die bodems kan de Pinot Noir prachtige wijnen voortbrengen.

 

pinot-noir-als-een-nieuwe-grand-cru-in-de-elzas-de-wijngaarden

4 Grand Cru druivenrassen in de Elzas

pinot-noir-als-een-nieuwe-grand-cru-in-de-elzas-thannDe Elzas heeft 4 Grand Cru druivenrassen. Het zijn de Pinot Gris, de Riesling, de Gewürztraminer en de Muscat. Ee uitzondering is er wel gemaakt voor de Sylvaner Zotzenberg en de Altenberg de Bergheim. Bij de Altenberg de Bergheim mag Sylvaner, Pinot Blanc en Chasselas in de Grand Cru, maar ook een blend met de vier edele druivenrassen.
Sinds 1975 bestaan deze Grand Cru wijnen in de Elzas, maar hier gaat verandering in komen. De Pinot Noir als een nieuwe Grand Cru in de Elzas, het komt eraan.

Het druivenras Pinot Noir als een nieuwe Grand Cru in de Elzas

Pinot Noir is een edel druivenras. Een edel druivenras dat vooral in Bourgogne prachtige wijnen oplevert. De Elzas ligt hemelsbreed niet ver van de Bourgogne, dus waarom dan niet van Pinot Noir ook een Grand Cru wijn te maken. Pinot Noir als een nieuwe Grand Cru in de Elzas, het is geen gek idee. Zo met de klimaatverandering in ogenschouw houdend is het eigenlijk wel een heel goed idee, de druif verdient het in ieder geval.

Pinot Noir groeit maar in 10% van de wijngaarden

Pinot Noir is ondervertegenwoordigd in de Elzas. Dit komt gewoon doordat de druiven voor de crémant wordt gebruikt of voor wat enkele eenvoudige wijnen. Ook al doet de wijnboer nog zo zijn best, de wijnen zijn tot op heden gewoon niet veel geld waard. De consument heeft er gewoon het geld er niet voor over, terwijl de prijzen van de wijnen op zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van de Elzas de pan uitschieten.
pinot-noir-als-een-nieuwe-grand-cru-in-de-elzas-wijngaardenDe Pinot Noir als een nieuwe Grand Cru in de Elzas? Geen gek idee! Aan de kwaliteit van het terroir kan het niet liggen. In sommige van de Grand Cru wijngaarden zijn er ijzerhoudend en kalkrijke kleigronden en kalksteen, grondsoorten waar Pinot Noir het uitstekend naar zijn zin heeft.

In juni 2016 is eindelijk de knoop doorgehakt. De Pinot Noir als een nieuwe Grand Cru in de Elzas geldt dan voor de wijngaarden van Hengst, Kirchberg de Barr en voor Vorbourg.
Wel zijn er duidelijke verschillen in de 3 types Pinot Noir van deze Grand Cru wijngaarden. Waar de Grand Cru Hengst een complexe en krachtige Pinot Noir tentoonstelt, moet de Kirchberg de Barr het hebben van zijn fruitige aroma’s en van zijn minerale tonen. De Grand Cru Pinot Noir Vorbourg is door zijn kalkzandstenen bodem, meer ronder en rijper, daardoor lijkt de wijn ook zoeter te zijn en van rijpere druiven te zijn gemaakt.

In de toekomst zullen misschien andere Grand Cru wijngaarden gaan volgen die hun Pinot Noir ook mogen betitelen als Grand Cru, maar zover is het nog niet.

 

pinot-noir-als-een-nieuwe-grand-cru-in-de-elzas-leuke-dorpjes-met-vakhuizen