Op vakantie naar de leu​kste wijngebieden dichtbij Nederland

wijngebied loire

Ben je een wijnliefhebber? Dan is een vakantie naar een leuk wijngebied een geweldige manier om je passie of liefhebberij te combineren met een heerlijke vakantie. Er zijn veel leuke wijngebieden dicht bij Nederland, waar je kunt genieten van de glooiende wijngaarden, de heerlijke wijnen en niet te vergeten, de gastvrije mensen.


Lees verder na de advertentie exaro

Vergeet ook niet deel 1 te lezen van deze wijngebieden. Deze kun je vinden op https://www.wijngekken.nl/achtergrond/op-vakantie-naar-de-leukste-wijngebieden-dichtbij-nederland/

Wijngebied Loire, diversiteit in wijndruiven

De Loire vallei is een van mijn favoriete wijngebieden maar, evenals de Bourgogne, net te ver weg voor een korte vakantie. Het wijngebied de Loire is het grootste wijngebied van Frankrijk met een oppervlakte van ongeveer 600 kilometer langs de riv​ier de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en 250 kilometer westelijker door Nantes.

De Loire is een veelzijdig wijngebied, met een breed scala aan druivenrassen en wijnen. De belangrijkste druivenrassen zijn:

Sauvignon Blanc: Deze druif wordt gebruikt voor de productie van droge, frisse witte wijnen, zoals Sauvignon de Touraine en Sancerre. De Sauvignon Blanc uit de Loire vallei brengt een van de meest interessante wijnen van Frankrijk.

Chenin Blanc: Evenals de Sauvignon Blanc is de Chenin druif een van de meest interessante druiven uit deze streek. Deze druif kan worden gebruikt voor de productie van een breed scala aan wijnen, van droge witte wijnen tot zoete dessertwijnen. De zoete wijnen van de Chenin Blanc zijn overigens ook zeer lang houdbaar en worden met de jaren alleen maar complexer.

Pinot Noir: Deze druif wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen, zoals Chinon en Saumur-Champigny.

Cabernet Franc: Deze druif wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen, zoals Anjou, Saumur en Touraine.

Melon de Bourgogne: Deze druif wordt gebruikt voor de productie van lichte, fruitige witte wijnen, zoals Muscadet.

Ook heel leuk en dichtbij zijn de wijngebieden in Nederland en België

Belgische wijngebieden worden steeds interessanter

België heeft drie wijngebieden: Heuvelland, Haspengouw en Hageland. Heuvelland is het grootste wijngebied en het gebied ligt in de provincie West-Vlaanderen. Haspengouw ligt in de provincie Limburg, en Hageland ligt in de provincie Vlaams-Brabant.

De Belgische wijnbouw is relatief kleinschalig, maar het groeit gestaag. In totaal zijn er tegenwoordig ongeveer 200 wijnboeren in België (kijk voor alle wijnboeren op de pagina van Wijnboeren België), die samen ongeveer 20 miljoen flessen wijn per jaar produceren. De Belgische wijngaarden zijn gelegen op een lössbodem, die rijk is aan mineralen en om die reden ook buitengewoon zijn voor mousserende wijnen. Het klimaat is gematigd, met warme zomers en koude winters.

De Belgische wijnen worden gemaakt van een verscheidenheid aan druivenrassen, waaronder Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris en Riesling.

De wijngebieden in Limburg en de Achterhoek zijn wijngebieden die lekker dichtbij liggen

Limburg en de Achterhoek zijn twee gebieden in Nederland, dus lang in de auto zitten is er niet bij. In Limburg ligt het wijngebied Maasland, en in de Achterhoek ligt het gelijknamige wijngebied Achterhoek.

De wijnbouw in Limburg en de Achterhoek is nog relatief jong. Limburg is al langer bezig en de wijnen die hier vandaan komen zijn uitermate mooi. Er zijn in totaal ongeveer 20 wijnboeren in deze gebieden, die samen ongeveer 1 miljoen flessen wijn per jaar produceren.

wijngaarden Achterhoek

De wijngaarden in Limburg en de Achterhoek zijn gelegen op lössbodem, die rijk is aan mineralen. Het klimaat is gematigd, met warme zomers en koude winters.

De wijnen uit Limburg en de Achterhoek worden gemaakt van een verscheidenheid aan druivenrassen, waaronder veel nieuwe druivenrassen als Regent, Johanniter, maar ook bekende druivenrassen als Pinot Noir, Chardonnay, Riesling en Pinot Gris.

Tips voor de leukste wijngebieden dichtbij Nederland

– Plan je reis van tevoren. Zoek uit welke wijngebieden je wilt bezoeken, en boek je accommodatie en activiteiten ruim van tevoren.
– Leer over de wijnen van het gebied. Vraag bij de wijnboeren om advies, en proef verschillende wijnen om te zien wat je lekker vindt.
– Ga op wijnproeverij. De meeste wijnboeren bieden wijnproeverijen aan. Dit is een geweldige manier om verschillende wijnen te proeven en te leren over de wijnbouw.
– Bezoek een wijnmakerij. Veel wijnboeren bieden rondleidingen aan door hun wijnmakerij. Dit is een geweldige manier om meer te weten te komen over het proces van wijn maken.
– Geniet van de omgeving. Veel wijngebieden zijn gelegen in prachtige natuurgebieden. Maak tijd om te wandelen, fietsen of varen in de omgeving.

Met deze tips kun je een onvergetelijke vakantie beleven in een van de leuke wijngebieden dichtbij Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *