Ontdek de smaakvolle, Hongaarse wijn

Hongaarse wijn was lange tijd impopulair, maar is helemaal klaar voor een comeback. Ontdek de lekkerste Hongaarse wijnsoorten.Hongarije is als wijnland niet heel bekend, en dat is jammer! Hongarije heeft namelijk een van de oudste wijngebieden in Europa. Al sinds de tijd van het oude Rome werd er in het gebied wat nu Hongarije heet, al wijn verbouwd.

Dat er wijn gemaakt wordt in Hongarije is ook niet zo gek. Het land ligt namelijk op dezelfde breedtegraad als de bekende Franse wijngebieden en ook het klimaat is zeer geschikt voor wijnbouw. Wij vertellen je graag meer over deze bijzondere wijnen.

Hongaarse druivensoorten

In Hongarije worden de bekende druiven verbouwd, waaronder Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Merlot. Naast deze bekende druiven beschikt de Hongaarse wijn ook over een aantal eigen druivenrassen, waaronder de Furmint, Hárslevelü, Kadarka, en de Kékfrankos.

In het verleden was het in Hongarije gebruikelijk om de druiven laat te oogsten, dit wordt ook wel ‘edele rotting’ genoemd. De kwaliteit van de Hongaarse wijn was door de eeuwen heen geroemd en één van de Hongaarse wijnen werd zelfs gezegend door Koning Lodewijk de 14e van Frankrijk. Tijdens het communistische regime in Hongarije raakte de wijnbouw in verval en werd er vooral gezorgd voor massaproductie, wat ten koste ging van de kwaliteit. Nu maakt de Hongaarse wijn zijn comeback en wordt de wijn steeds populairder onder kenners en ook in de horeca wordt de wijn vaker geschonken. Met name de Tokaj wijn en de Bikaver zijn erg populair.

Tokaj wijnen

De Tokaj wijn komt uit het oosten van Hongarije en een deel van deze wijn wordt ook wel in Slowakije gemaakt. Dit wijngebied bestaat uit vulkaangesteente en löss. De twee rivieren, Bodrog en Tisza, zorgen in combinatie met de zon voor een uitstekend klimaat voor wijnbouw.

Een groot deel van de Tokaj wijn bestaat uit de Furmint druif. Daarnaast worden ook de Hárslevelű en Sárga muskotály gebruikt in de wijn. De Tokaj wijnen zijn over het algemeen vrij zoet en wordt daarom ook veel als dessertwijn gedronken.

Bikaver of ‘stierenbloed’

Een andere populaire wijn is de Bikaver, wat ook wel ‘Stierenbloed’ betekent. In principe komen de Bikaver wijnen uit 2 verschillende regio’s, namelijk Szekszard en Eger. Volgens de verhalen, dankt de Bikaver zijn naam aan de belegering van de stad Eger door het Ottomaanse Rijk. De inwoners deden zich tegoed aan deze donkerrode wijn, die leek op het bloed van een stier. Door als dolle stieren te vechten, wisten zij de Ottomanen te verslaan. De Bikaver is een stevige, kruidige wijn die altijd bestaat uit 3 of meer druivensoorten, waarvan er altijd enkele Hongaarse wijndruiven worden gebruikt.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door https://www.wereldwijnonline.be