Onbekende druiven uit Italië zijn de moeite waard

Onbekende druiven uit Italië zijn de moeite waard

druiven uit ItaliëDe Brunello di Montalcino is één van de meest bekende en geliefde Italiaanse wijnen. De Brunello di Montalcino wordt geproduceerd in de gemeente Montalcino, het zuidelijke deel van de regio Toscane in Italië. Maar Italië is meer, wat zijn de 5 onbekende druiven uit Italië.

Het stadje Montalcino is zeer klein en telt zo’n 5.000 inwoners, die grotendeels in de wijnsector werkzaam zijn. Hier in dit stadje worden dan ook de mooiste wijnen uit Italië gemaakt. De bekendste en mooiste druiven uit Italië zitten dan ook in deze wijn.


Wereldwijd is er veel vraag naar deze Toscaanse wijn, geliefd omdat zij krachtig is, een schitterende complexiteit heeft, vol is, met heerlijke geuren en smaken van rijp donker rood bosfruit. In de lang aanhoudende afdronk kun je volop genieten van de zijdezachte tannines.

 

Maar Italië is meer.. wat zijn de 5 onbekende druiven uit Italië

Wijnland Italië bezit, naast de “internationale” rassen, een enorme hoeveelheid inheemse druivenrassen. Wist u bijvoorbeeld dat….

  1. De Pecorino, naast de bekende schapenkaas, ook een druivensoort is, die onder meer voorkomt in de regio Abruzzo en Marche. De druif brengt frisse en fruitige witte wijnen voort. De wijnen worden ook steeds populairder en zijn het proberen waard.
  2. De Mantonico een witte druif is uit de regio Calabria, de druif wordt veel gebruikt voor het maken van een dessertwijn, de zogenaamde Vino Dolce. Mocht je zo een fles wijn tegenkomen met de Mantonico, aarzel dan niet om die aan te schaffen.
  3. De Pallagrello is een van de druiven uit Italië die er in de kleuren wit en rood is. De druiven gaan door het leven als de Pallagrello Nero en Pallagrello Bianco. Het zijn fraaie witte en rode wijnen produceert in de regio Campania.
  4. De Passarina is een witte druif is die in de regio Abruzzo en Marche wordt verbouwd en waar ook mousserende wijn van wordt gemaakt. Een onbekend druivenras in het rijtje van de onbekende druiven uit Italië.
  5. De Sagrantino is een wat bekendere druif. Een druivenras die een rode DOCG-wijn voortbrengt in de heuvels rond Montefalco in de regio Umbria. Prachtige wijnen worden hiervan gemaakt.

 

Italië heeft nog veel meer onbekende druivenrassen. Dit was ook maar een kleine selectie van onbekende druiven uit Italië.