Het mooiste chateau in Bordeaux is …

La Haye Blanc capsuleWat is het mooiste chateau in de Bordeauxstreek. Er zijn talloze mooie kastelen in de Bordeauxstreek. Allemaal even duur en evenveel kwaliteit? Nee, ik denk het niet. Het mooiste chateau in Bordeaux is… Chateau La Haye.

Château La Haye, gelegen in de prachtige Médoc-streek, is het verhaal van Chris Cardon, een Vlaamse apotheker van opleiding. Sinds de aankoop van Château la Haye in 2012, pendelt Chris over en weer tussen België en Frankrijk. Allemaal in functie van zijn grote passie, de wijn. Een druk maar boeiend leven, want Chris Cardon is zijn eerste liefde, de farmacie, nog altijd trouw gebleven. Zijn opleiding tot apotheker komt de jonge Bruggeling trouwens goed van pas bij het maken van wijn….

Van gouden levenselixir tot modern schoonheidsproduct Château La Haye is een kasteel met een lange, 450 jaar oude, geschiedenis. Maar van in het begin van die geschiedenis, waren kasteel en wijn nauw verbonden… En dat is met de nieuwe eigenaar vandaag niet anders…

De eerste tekenen die wijzen op de aanwezigheid van een wijngaard dateren van 1557, het jaar waarin een verkoopcontract getekend werd tussen ene mevrouw Jeanne Bernard en Sir Janot Bernard de Leyssac. Het gaat om niet meer of niet minder dan de stichtingsakte van het domein.
Volgens de legende zou het kasteel La Haye in 1557 ook de ontmoetingsplaats zijn geweest voor de Franse koning Henri II en zijn minnares Diane de Poitiers. Een dure minnares, want Diane de Poitiers dronk naast wijn ook graag een glaasje…vloeibaar goud, zo blijkt althans uit recent onderzoek. Vloeibaar goud was heel populair in de 16e eeuw, het werd veelvuldig gedronken door de Franse dames. Het goedje zou er voor zorgen dat de dames hun jeugdigheid behielden… Een overblijfsel van die periode vinden we vandaag nog terug aan de ingangspoort van het kasteel. In een steen zijn daar de initialen van de twee geliefden te zien, die samen het monogram vormen dat vandaag nog altijd de etiketten van de wijn van Château La Haye siert…
De naam La Haye duikt voor het eerst op in de 16e eeuw. In 1870 krijgt het kasteel zijn huidige vorm, tal van architecturale elementen van het originele gebouw bleven bewaard…

Het mooiste chateau in Bordeaux is… La Haye natuurlijk

1932 is een belangrijk jaar want dan krijgt Château La Haye de classificatie ‘Cru Bourgeois Supérieur’. In 1990 worden alle technische installaties (kelder, fermentatieruimte…) vernieuwd.
In juni 2003, toen het domein in handen was van dhr. Lecallier (van Zwitserse nationaliteit – tweede man binnen Danone), bevestigt La Haye opnieuw de classificatie van Cru Bourgeois Supérieur.
De rijke geschiedenis van het kasteel is voor eigenaar Chris Cardon een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ook op het vlak van het maken van wijn. Tijdens de oogst 2011 waren de klimatologische omstandigheden moeilijk, het had veel geregend en een hagelstorm verplichtte ons de oogst aan te vangen, ondanks het teveel aan water.
Via een systeem van osmose liet Chris Cardon het teveel aan vocht uit het druivensap halen. ‘Ik vond het zonde om dat vocht weg te gooien. Het zit boordevol anti-oxidanten, de zuurtegraad is perfect voor de menselijke huid en bovendien heeft zo’n water ook een mooie, lichtroze kleur.
Kortom, dit sap heeft alles om een goed werkzaam schoonheidsproduct van te maken.’
Lang geleden schreef de apotheker Diane de Poitiers een gouden levenselixir voor om eeuwig jong te blijven. 500 jaar later brengt de apotheker-eigenaar van Chateau La Haye een zalfje op de markt dat ook dient om jong en mooi te blijven…maar gelukkig absoluut veilig en efficiënt is. L’histoire se répète…

De wijnen van Château La Haye

De bodem van de wijngaard van Château La Haye bestaat uit de voor Saint-Estèphe typische ondergrond van klei-kalk en kiezel-zandsteen. Sinds 2007 werd de wijngaard helemaal vernieuwd, door het verwijderen van oude wijnstokken en de indeling in verschillende percelen.
• Oppervlakte: 18,5 hectare
• Bodem

Als bodem van grote wijnen, bevindt Saint-Estèphe zich praktisch in het midden van de Médoc, heel dicht bij de wijde riviermond van de Grionde. De appellatie is even ver verwijderd van Bordeaux city als van La Pointe-de-Grave. Haar bodem is gekenmerkt door een opvallende verscheidenheid in de samenstelling van de lagen en haar perfecte natuurlijke drainage. De zanderige bodem ligt bezaaid met fijne kiezels van kwarts en ronde keien. Sommige ondergronden daarentegen (vooral in het westen van de gemeente) zijn samengesteld uit de fameuze klei en kalksteen van Saint-Estèphe.

• De druivenrassen van het wijndomein
40 % Cabernet-Sauvignon
50 % Merlot
4 % Cabernet Fanc
5 % Petit Verdot
1 % Malbec
• Jaarlijkse productie: 90.000 flessen

• Vinificatie
Bij de ontvangst van de oogst, worden de druiven van steeltjes ontdaan en worden de druiven gekneusd in de pers. De hieruit ontstane most wordt in een gistvat of kuip gepompt. De vinificatie van de Château La Haye wijn start met een koude inweking van 3 tot 5 dagen. Daarna wordt speciaal geselecteerde gist toegevoegd voor de alcoholische gisting.
De omzetting van suiker in alcohol duurt tussen de 10-15 dagen en wordt gevolgd door een finale warme maceratie om de tannines uit de schil en de pitten te halen.
Zodra het gezochte evenwicht bereikt is, wordt de wijn afgetapt en worde de marc (schil en pitten) geperst. De bekomen wijn dient nu een malolactische fermentatie te ondergaan die de wijn zal stabiliseren, wat het einde van het vinificatie-proces en het begin van de élevage zal betekenen.

• Opvoeding
De wijn van Château La Haye wordt gerijpt in houten vaten van Franse eik (waarvan één derde vernieuwd wordt per jaar) en/of in inox kuipen, afhankelijk van het potentieel van de gevinifieerde druiven – er wordt rekening gehouden met hun frisheid, de tannines en het fruit.
Zo wordt de wijn 10-14 maanden gerijpt vòòr de assemblage. Eens de verschillende cépages worden geassembleerd, wordt de wijn 3 tot 6 maanden bewaard in cuves om een mooie harmonie te bekomen alvorens de botteling.

• De wijnen van Château La Haye:
1. Château La Haye : Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc
2. Majesté par Château La Haye : Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
3. Fief de La Haye : Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc

Info
Château La Haye
1, Rue de Saint-Affrique
33180 Saint-Estèphe
00 33 5 56 59 32 18
http://www.chateaulahaye.com