Miraval Rosé is een van de beste rosé wijnen ter wereld. Ook in magnum is deze verkrijgbaar en dan heb je dubbel zoveel plezier. Maar ook Miraval wit is een heerlijke witte wijn.
Miraval Rosé behoort tot de beste rosé wijnen ter wereld. Het mooie wijndomein Miraval ligt in de Provence. Om precies te zijn in het achterland van de ruige Provence. Op die plek hebben Brad Pitt en Angelina Jolie dan ook hun versnipperde wijngaarden liggen.
Chateau Miraval in de Provence is een aantal jaren geleden gekocht door Pitt en Jolie. Daarvoor was de eigenaar van dit mooie wijndomein de wijnliefhebber Jacques Loussier. In zijn vrije tijd was ook ook nog eens jazzpianist (hij verdiende daar een heel leuk centje mee) en hij verdiende ook nog wat bij door het wijndomein Miraval af en toe om te toveren tot een muziekstudio.
Onder andere Sting, Pink Floyd en Sade een aantal van hun platen en cd’s hier gemaakt. Talloze mooie liedjes zijn van dit wijndomein gekomen.
Veel verschillende eigenaren waren er voor Loussier. Niemand kon dit wijndomein ‘aan’ met zijn karakteristieke druivenrassen en de enorme kwaliteit van de druiven. Vroeger waren de wijnen maar van een gemiddelde kwaliteit, maar wijnmaker Perrin heeft hier verandering in gebracht.
De wijngaarden van Miraval
De wijngaarden van Miraval liggen op een gemiddelde hoogte van 350 meter. Dat betekent hier in de Provence koele nachten en hete zomerse dagen. De zonuren maken van de druiven heel rijpe druiven en de nachten geven de druiven hun frisheid. De oppervlakte van het domein is ruim 1000 hectare groot, maar 5% is voor de wijngaarden en de wijngaarden liggen ook versnipperd over het hele wijndomein heen. Er is altijd en aanvoer van koele en frisse lucht over de wijngaarden. Door de ligging van de wijngaarden is er ook altijd een late pluk. De druiven worden gewoon later rijp als in de rest van de Provence. Dit komt door de hoogte, de wind en de ligging van de wijngaarden. Gemiddeld wel 2 weken later wordt er geoogst.
De ondergrond is heel divers. Dat komt door de versnippering en de oudheid van de bodem. In de wijngaarden vind je klei, zand en mergel als grondsoorten en het terroir is zeer oud.
Op het wijndomein Miraval zijn verschillende druivenrassen aangeplant. Je vind hier Syrah, de witte Rolle (die bekend staat als de Queen of the Provence), Grenache, Cinsault, en Grenache Blanc.
Naast deze mooie ligging heeft de familie Perrin ook een dikke vinger in de pap. Perrin is sinds 2011 partner met Britt en Jolie. Sindsdien gaat het ook steeds beter met Miraval en de Miraval Rosé is dan ook bekend en gewild over de hele wereld.
Perrin en de Miraval Rosé
De familie Perrin is een bekende wijnfamilie in het zuiden van Frankrijk. Veel wijndomeinen (waaronder Chateau de Beaucastel) zijn in hun bezit en het merendeel van deze wijndomeinen liggen in de Rhône vallei (je kan Perrin opzoeken op http://familleperrin.com/en/) . Op Miraval maakt Perrin de wijn en sinds 2012 wordt er alleen maar op kwaliteit wijn gemaakt. De complexiteit van het fruit heeft de hoofdrol in de wijn, of dit nou de witte Miraval is of de Miraval Rosé. De Miraval Rosé moet de complexiteit en de fruitigheid hebben van rode wijn en de frisheid van een witte wijn. Dat is het streven van Perrin. Biologisch worden de wijnen ook gemaakt, er ontbreekt alleen een logo op het etiket want Perrin gelooft hier niet in. Eerlijk wijn maken is zijn visie en geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Door de mistral (de wind uit het zuiden) die hier bijna elke dag waait is het vrij makkelijk biologische druiven telen. Ongedierte heeft hier geen kans door de harde wind. Dus geen gecertificeerde bio wijn voor Miraval, maar eerlijk wijn maken. Door biologisch de druiven te telen blijft de wijn zuiverder en de wijngaarden komen zonder de pesticiden weer tot leven. De natuur zorgt voor de druiven en de druiven laten de kwaliteit terugzien in de wijn. Er is weinig inmenging van de mens en dat is misschien ook wel het beste.
Hoe wordt de Miraval Rosé gemaakt
De Miraval Rosé wordt gemaakt van de druivenrassen Cinsault, Grenache, Syrah en Rolle. De wijn heeft een AOP classificatie van Côtes de Provence.
De druiven groeien op de percelen in Muriers, Longue en Romarin. De beste terroirs kun je hier vinden in de Provence. Diverse terroirs zijn er en die hebben een ondergrond van klei, zand en kalksteen.
De druiven worden altijd vroeg in de ochtend geplukt. De druiven worden handmatig geplukt, ze worden twee keer met de hand gesorteerd en daarna ontsteelt. De druiven Cinsault, Grenache en Rolle worden direct geperst. Dit is omdat deze druivenrassen vrij oxidatief zijn. De Syrah wordt na een korte maceratie gevinifieerd en gescheiden door middel van de saignee methode (dit is dat het druivensap wegloopt zonder te persen). Zo houd je zacht en gecompliceerd sap over zonder de harde tonen van de schillen en de pitjes. Daarna wordt de Syrah verder vergist in RVS tanks en in houten vaten (5%).
Brad Pitt en Angelina Jolie en hun Miraval
Pitt en Jolie zijn nog steeds eigenaar van hun Miraval. Ook al gaat het privé niet goed met die twee, het domein lijdt hier niet onder. Pitt en Jolie zagen het wijnmaken als een film maken. Alleen de top is genoeg voor jolie en Pitt. Acteurs en wijnmaker zijn was hun droom en die droom is nu uitgekomen. Jammer genoeg voor hen, kunnen ze hier niet meer van profiteren, maar het wijndomein is nu voor de kinderen.
Hoe smaakt de Miraval Rosé
De Miraval Rosé is een verhaal apart. Zelden heb ik zo een mooie rosé geproefd. De rosé wijn is zeer licht van kleur (dit komt ook door de witte druif Rolle). De bekende Provence neus komt als eerste naar boven. Verder vind je veel complexiteit met subtiliteit. De wijnen hebben mooi en zacht rood fruit en zijn droog gevinifieerd met een lange lengte.
Miraval Blanc en Miraval Blanc Coteaux Varois zijn prachtige witte wijnen. De Miraval Blanc en de Miraval Blanc Coteaux Varois zijn misschien nog wel mooier (in mijn ogen) als de Miraval Rosé. De Miraval Blanc – die voor 95% uit Rolle en 5% Grenache Blanc wordt gemaakt – is mooi droog met een zeer complexe kruidigheid. Veel mineralen zitten in de Miraval Blanc met kalkmineraal en de wijnen lijken iets van houtopvoeding te hebben gekregen.
De wijngaarden van Miraval Blanc liggen in de Coteaux Varois en in het noorden van de Provence. De wijngaarden hebben een ondergrond van klei en kalksteen en de sub-grond staat bekend als Keuper mergel, dit geeft de druiven dan ook hun typische mineraal mee.
De Miraval Blanc Coteaux Varois is een heel andere wijn. Ook al zijn de druivenrassen hetzelfde als van de Miraval Blanc, de wijn is gewoon heel anders.
De wijngaarden van de Miraval Blanc Coteaux Varois liggen in de regio Correns in het noorden van Brignoles. De wijngaarden hebben een lichte stijging van 5 tot 9 % en ook hier is de ondergrond klei en kalksteen en ook hier vind je het Keuper mergel. Ook deze wijn lijkt nieuw eikenhout te hebben gekregen. Veel frisheid vind je in deze Miraval Blanc. Daarnaast ook veel mineraal met ijzer en kalk met nóg meer complexiteit als de Miraval Blanc.
Muse de Miraval, nog beter dan de Miraval Rosé
Nieuw op de markt is de Muse de Miraval. Dit is een overtreffende trap van de Miraval Rosé. Een strenge selectie is hier van toepassing op de druiven. De druiven komen maar van twee percelen en die percelen zijn de oudste percelen die het wijndomein heeft. De oeroude ondergrond zorgt hier voor de biologisch geteelde druiven. Muse de Miraval is het beste wat je met een rosé kunt doen. De druivenrassen die hier worden gebruikt zijn wel anders als van de Miraval Rosé. In de Muse de Miraval zitten de druivenrassen Grenache en Rolle. De druiven worden gevinifieerd in betonnen tanks in de vorm van grote eieren. De wijn wordt ook lang gerijpt in grote houten vaten (demi-muids) en de flessen worden handmatig gemaakt. Helaas worden er maar 2000 magnums gemaakt van de Muse de Miraval en het eerste jaar is 2018. De prijs van de Muse de Miraval ligt rond de € 250,–.
Met dank aan Wine & Spirits