Madiran en Saint Mont, wijnen met een eigen gezicht

Madiran en Saint Mont, vignobles Marie Maria Madiran en Saint Mont zijn twee prachtige wijngebieden in het Sud-Ouest in Frankrijk. De wijndistricten liggen ingeklemd tussen Bordeaux en de Pyreneeën. Plaimont Producteurs zijn samen met Brumont (Madiran) de belangrijkste aanjagers in deze wijngebieden.

De wijngebieden Madiran en Saint Mont zijn klein voor Franse begrippen. Het overgrote deel van de wijnen in deze streek worden uitgebracht als IGP Côtes de Gascogne. De AOP wijnen van Madiran en Saint Mont (en natuurlijk ook Pacherenc du Vic-Bilh) steken hier ruim bovenuit met hun kwaliteit. Vooral de wijnen van Madiran en Saint Mont stelen de show, het zijn wijnen voor mannen en wijnen met karakter.

Cave Cooperative de Crouseilles - Madiran
Madiran, de mannelijke Saint Mont

De mooie wijnen van Pacherenc du Vic-Bilh, chateau de MascaraasCrouseilles, de ingangDe verschillen tussen Madiran en Saint Mont zijn zeer groot. Waar Saint Mont uitblinkt met zijn vrouwelijke charme, is Madiran haar grote sterke broer. Madiran is eigenlijk een wijngebied met 5 valleien en die 5 valleien worden weer onderverdeeld in diverse terroirs. De wijngaarden met de witte druivenrassen liggen hoger en op het oosten, dat maakt ze uitermate geschikt voor wijnen voor de late oogst.
Het wijngebied Madiran is ruig en je merkt de invloed van de Pyreneeën. Plaimont Producteurs is samen met Brumont de belangrijkste wijnmakers in Madiran.

De druivenrassen van Madiran

Je kunt ook haast zeggen dat Madiran de grote broer is van Bordeaux. Buiten de Tannat zijn de druivenrassen gelijk. Ook het smaakpalet komt overeen, maar je kunt de Tannat er altijd uithalen. Wel moet je wijnen uit Madiran tijd gunnen, maar altijd wordt dit ruim beloond.

“Prachtige onbekende wijnen, dat zijn de wijnen uit Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh”

Madiran, Marie Maria met kurkentrekkerDe Tannat is heer en meester voor rode wijnen in Madiran en groeit goed op de kleibodems. 120 wijnmakers maken deel uit van de Madiran en werken veelal afzonderlijk. Het terroir is zeer oud en kan teruggaan tot 22 miljoen jaar. Voor de witte wijnen zijn het de druivenrassen Petit Manseng, de Gros Manseng en de Petit Courbu die de wijnen maken van de Pacherenc du Vic-Bilh. De wijngaarden met de witte druivenrassen liggen meer oostwaarts gericht en liggen hoger op de heuvels. Hierdoor profiteren ze dan ook van het prachtige najaar die dit wijngebied te bieden heeft en maakt de wijnen hierdoor geschikt voor een late oogst.

De diverse wijnboeren werken bijna veelal zelfstandig en 50% van de wijnboeren werkt samen met Plaimont Producteurs.

Wijngaard in Madiran

Welke wijnen uit Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh hebben indruk op mij gemaakt

De rode wijnen van Madiran
De wijnen die eruit sprongen zijn: Grévière Marie Maria Red, 2014. De Argilo Marie Maria Red, Chateau de Crouseilles Red 2014 en de Crouzeilles – Côte Abeilles Red 2015 uit Madiran.

De witte wijnen van Pacherenc du Vic-Bilh
Les Ombrages, Sweet 2016, Sweet Bilh, Sweet 2015 en Lutz, Marie Maria, Sweet 2015 allen uit Pacherenc du Vic-Bilh

Een deel van de geproefde wijnen uit Madiran

Plaimont Producteurs

Plaimont producteurs is een belangrijke wijncoöperatie in het zuidwesten van Frankrijk. Veel wijnboeren werken samen met Plaimont. Hierdoor heeft Plaimont producteurs 98% van de AOC Saint Mont, 55% van de AOC Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh en 30% van de IGP Côtes de Gascogne onder zijn beheer. Dit maakt Plaimont de belangrijkste wijncoöperatie in het zuidwesten van Frankrijk.
http://www.plaimont.com

De Madiran wijnen van Plaimont worden geïmporteerd door DGS wijn in Waddinxveen. Je kunt ze vinden op https://www.dgswijn.nl/Plaimont. Neem contact met ze op voor de verkoopkanalen.

Lees meer over Plaimont en de wijngebieden in het zuidwesten van Frankrijk op  [get_posts tag=”Plaimont” numberposts=50]

#plaimont #plaimontproducteurs #saintmont #madiran #cotesdegascogne

Sterke mannen bij Crouseilles
Sterke mannen bij Crouseilles