Italië, van gewone wijn tot kwaliteitswijn

Italie wijnland Zoek je wijnen met klasse en complexiteit dan kan je niet om het Italiaanse Toscane heen. Heb je zin in een wijn voor alledag dan kan je het beter een stukje zuidelijker zoeken, in Puglia.

Italië is als wijnland heel divers. Van de frisse witte wijnen in het noordelijk gelegen Veneto tot de zonnige, dikke wijnen uit Sicilië. Deze keer heb ik het over twee wijngebieden waar de verschillen enorm groot tussen zijn. Eén gebied met hoogwaardige kwaliteitswijnen en één gebied met heerlijke ongecompliceerde wijnen voor dagelijks genieten. Italië is een land met verschillende stijlen aan wijnen en met een scala aan klimaten en microklimaten. Italië is ook een land waar je die heerlijke wijnen uitermate goed kan combineren met het heerlijke Italiaanse eten.

Toscane wijnkaart

Toscane, heuvelachtig met kwaliteitswijnen

Toscane, het wijndistrict van klassewijnen. Toscane is ook het gebied van de sangiovese, de druif die laat rijpt en rijke wijnen geeft. Sangiovese is ook de druif met een een dunne schil die wijn met een lichte kleur voorbrengt. Witte druivenrassen heb je ook in Toscane, bijvoorbeeld de trebbiano en de vermentino, maar hier concentreer ik mij op de sangiovese.
Toscane Bolgheri_CastleTegenwoordig is Toscane ook het land van de internationale druivenrassen die iedereen wel kent. Druivenrassen als de bordeauxvarianten merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, maar veel mensen weten dat niet. Dit is gedaan om de sangiovese druif een internationaler karakter te geven en de consument te helpen bij de keuze van de wijn. Vaak staat het niet op het etiket vermeldt, maar de wijnmaker blend vaak zijn sangiovese met merlot of cabernet sauvignon.

Toscane is een wijnstreek met veel kwaliteitswijnen, er zijn 34 verschillende wijnen met het kwaliteitskeurmerk DOC en 6 verschillende met het nog hogere DOCG.

 

Wijnen uit Toscane

Talloze mooie wijnen komen er uit Toscane. Wie er wel eens op vakantie is geweest en wel een glaasje wijn lust, kan dat zeker beamen. Op diverse vakantieverblijven of op campings worden ook proeverijen gehouden om de verkoop uit de streek te stimuleren en de gasten enthousiast te maken voor de mooie Toscaanse wijnen. Wijnen uit Toscane vind je in zowel de fruitige klasse als de volle robuuste klasse. Wijnen die gemaakt worden met of zonder rijping op eikenhout.
Toscane wijn 1RRRijping op eikenhout is om de wijn meer complexiteit te geven en de tannine zachter te maken. Een robuuste wijn zoals een Brunello di Montalcino moet 4 jaar rijpen waarvan twee jaar op eikenhout. De Riserva moet zelfs 5 jaar rijpen waarvan drie jaar op hout.

Na zo’n lange tijd rijpen krijgt deze Brunello di Montalcino wel een hogere consumentenprijs. Te verklaren is dat wel, een wijngaard waar de sangiovese grosso, een sangiovese kloon waarvan de Brunello gemaakt is, geeft een laag rendement. Soms is de opbrengst van zo’n wijngaard wel 10x zo laag als een gemiddelde wijngaard in een nieuwe wereld wijnland zoals Chili. Dat proef je terug in de wijn maar dat zie je ook terug in de prijs.

 

Wie aan Toscane denkt, denkt uiteraard ook aan Chianti. Chianti heeft een grote stap in kwaliteit gemaakt. De mandflessen die je vroeger zag op de Nederlandse markt, die zie je bijna niet meer. Ze bestaan nog wel, maar zelfs in de mandflessen zit tegenwoordig een Chianti van goede kwaliteit. Vooral Chianti Classico heeft een hoge kwaliteit. Chianti Classico is het oorspronkelijke gebied waar Chianti ooit vandaan kwam.

wijngaard in puglia, italië


Wijnen uit Puglia

negroamaro in puglia, apuliëPuglia of Apulië in het Nederlands. Denk je aan Puglia dan denk je aan zon. Zon, zee en het ongecompliceerde leven en ook de ongecompliceerde wijnen. In dit droge hete stukje van Italië komen zeer betaalbare, ongecompliceerde wijnen vandaan.

Wijnen die bijvoorbeeld gemaakt zijn van de druivenrassen primitivo of de negroamaro laten de streek opperbest zien. Het zijn ook wijnen die geklasseerd zijn met de titel IGT. Dikke wijnen met een hoger alcoholgehalte. Wijnen die je eenvoudig kan combineren met gerechten van rood vlees of stevige sauzen. Wijnen die ook een laag zuurgehalte en weinig bittere tannine hebben. Het zijn wel wijnen die zwoel en robuust overkomen, maar zonder de strenge bittere tonen van de tannine. Heerlijk bij de open haard, na een lange koude boswandeling of op een koele avond in de tuin. Het zijn wel wijnen die je iets moet koelen, zeker tot 16-17 graden Celsius. Tegenwoordig zie je steeds meer internationale druivenrassen in Puglia als bijvoorbeeld de chardonnay.

 

Italië als wijnland

Italië heeft veel te bieden als wijnland en als vakantieland. Italië is vaak nummer 1 als meest productieve wijnland in Europa. Samen met Frankrijk heeft Italië een reputatie van een prachtig en authentiek wijnland. Veel verschillende soorten wijnen. Wijnen die je ziet met een fris en klein bubbeltje als Frizzante tot de grotere bubbel in de Spumante. Ook een wijnland met rode wijnen die lopen van fruitig naar vol en wel of geen houtopvoeding.

Italië is een wijnland waar je zeker iets van moet proeven.

Martin Reageren?

Mail naar me. Je kan ons volgen via facebooktwitter of google+!