Hoe wordt rosé gemaakt? Een hele makkelijke en kleine vraag, maar het antwoord is iets uitvoeriger.
Rosé is een échte zomerwijn |
Rosé kan op verschillende manieren gemaakt worden en dat wordt het dan ook. Eigenlijk wordt rosé op dezelfde wijze gemaakt als rode wijn maar er zijn uitzonderingen.
De druiven komen van de wijngaard en worden van de steel ontdaan, daarna gaan ze in de gistingstank in totdat de gewenste kleur is bereikt. Denk aan 1 á 2 uur tot maximaal zo′n 48 uur. In het algemeen is het dan, hoe langer het sap in contact is met de schilletjes, hoe voller of dieper de kleur van de rosé. Daarnaast is het in Europa zo, dat rosé alleen gemaakt mag worden van rode druiven. Het is volgens wetgeving ten strengste verboden om rode en witte wijn te mengen. Alleen in Champagne is het toegestaan om een kleine hoeveelheid rode wijn aan de witte basiswijn toe te voegen.
Hoe wordt rosé gemaakt? De technieken
Eén van de meest favoriete technieken om rosé te maken is de “saignée”, wat “laten bloeden” betekent. Wanneer een wijnmaker meer tannine in zijn rode wijn wilt wordt roze sap uit de most verwijderd, en dat gebeurt in een vroeg stadium. De resterende rode wijn in de vaten wordt versterkt als gevolg van het “bloeden”, aangezien er minder sap overblijft. Het roze sap dat wordt opgevangen wordt afzonderlijk gefermenteerd tot rosé.
Het zijn eigenlijk twee vliegen in een klap. De rode wijn wordt meer geconcentreerder en de rosé, wat nu in theorie afval is, wordt nog verkocht als rosé wijn. Welke techniek er ook wordt gebruikt, na de scheiding van de schillen wordt rosé verder vergist, dit gebeurt op dezelfde manier als witte wijn.
De meeste rosé in de wereld komt uit warme gebieden. Daar schijnt de zon voldoende om rode druiven genoeg te laten rijpen. Voor een hete zomer ontwikkelt men frisse rosé. Denk bijvoorbeeld aan Tavel of Lirac in de zuidelijke Rhônevallei en aan de Provence. Meestal is de rosé hier droog en kruidig en wordt hij gekoeld geserveerd.
Speciaal is de Californische “Witte Zinfandel”. Dat is een zeer zoete lichtgekleurde rosé (dus kort in de gistingstank) gemaakt van de druif Zinfandel waaraan soms tot 25% witte Muscat-druiven wordt toegevoegd.
Hoe wordt rosé gemaakt? Welke landen voor rosé wijn
In sommige gevallen, of liever landen is het weer anders. Een trend is het om rosé te maken van witte druiven, bijvoorbeeld een rosé van Sauvignon Blanc of een rosé van Chardonnay. In nieuwe wereldlanden voegen ze bij deze wit vergistte sap een deel rode wijn toe (hetzelfde als in de Champagne). Je hebt dus een rosé op basis van een witte druif.
Dit maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Jij als consument weet niet hoe een rosé dan smaakt. Je hebt kennis van druiven nodig om te achterhalen hoe zo’n wijn zou kunnen smaken.
—
Martin