Wijn bewaren en decanteren, hoe doe je dat?

Hier lees je een aantal fantastische tips hoe je een wijn moet laten ouderen, decanteren of karafferen en waar je allemaal op moet letten.

Wijn bewaren en decanteren, hoe doe je dat en wat moet je niet doen? Hier lees je een aantal fantastische wijn tips over wijn bewaren en decanteren, maar ook karaferen.

Oude rode wijn is vaak veel lekkerder dan een jonge wijn, dat vind ik tenminste. Wel moet de wijn de kwaliteit hebben om te ouderen. Tannine verdwijnt uit de jonge wijn en je krijgt er veel complexiteit en zachte tonen voor terug in een oude wijn.

Wat is een goede wijn

Als je een hele goede wijn hebt dan is het vaak aan te raden om deze goed weg te leggen. Een goede wijn kan ook goed ouderen. Een slechte wijn kan slecht ouderen. Een makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden over hoe moet je rode wijn bewaren, decanteren en karaferen.

rode bordeaux wijnen die niet kunnen ouderen of rijpen, wijn in pakken kun je niet bewaren
Slechte wijnen kunnen niet bewaren

Tips om een rode wijn te bewaren en te drinken

  • Let op het alcoholpercentage. Alcohol bouwt niet af en verdwijnt niet. Als het fruit minder wordt dan gaat de alcohol vaak overheersen. Als de wijn jong is dan moet de wijn voldoende krachtig zijn om te vechten tegen de alcohol.
  • Let op een goede kurk. Alleen wijnen met een goede kurk kunnen goed ouderen. Heb je een poreuze kurk dan sijpelt de wijn door de kurk heen en komt er teveel zuurstof in de fles. Als gevolg daarvan zal de wijnfles minder vol zijn met wijn, maar met meer zuurstof en dan krijg je oxidatie. Een goede kurk kost een wijnboer rond de 1 euro. Een goedkope fles wijn kan dus nooit een goede kurk hebben
wijn bewaren: bordeaux wijnen kunnen goed ouderen
  • Een wijn moet genoeg zuren hebben. Als een wijn geen zuren heeft dan kan een wijn niet ouderen en heeft het geen zin om deze wijn te bewaren. Een wijn mag niet teveel aan zuren hebben. De zuren en de tannines moeten in evenwicht zijn, maar ook het fruit moet genoeg aanwezig zijn. Zuren bouwen bij het ouderen niet af. De tannines en het fruit bouwen af, dus wel zuren, maar niet teveel.
  • Een wijn moet tannines hebben. Er zijn verschillende soorten tannines. Je hebt tannines van de schil, tannines van de steeltjes en tannines van het eikenhout. De tannine van de schil is het mooist en het meest homogeen met het fruit. In sommige wijnjaren, als er te weinig schil tannines zijn, dan hoef je een deel van de steeltjes niet te verwijderen. Deze steeltjes geven de tannine af aan de wijn. Wel moet de wijnmaker opletten dat de druiven volledig rijp zijn, is dat niet het geval dan krijg je een overvloed aan onrijpe tannines. De wijn wordt hard en de wijn is niet in balans. Deze onrijpe tonen proef je later, als de wijn ouder is, nog steeds terug in de wijn.

De kurk op een wijnfles en meer tips hoe je rode wijn moet bewaren

De kurk is een belangrijk onderdeel van een wijn. Deze afsluiting van een wijnfles is bijna cruciaal. Heb je een poreuze kurk dan laat de wijn teveel lucht door. Heb je een poreuze kurk dan krijg je de kurk later ook moeilijker uit de fles. De kurk brokkelt af bij het verwijderen van de kurk en je blijft met veel restjes kurk in de wijn zitten. Het enig wat dan overblijft is dan de wijn filteren met een goede filter.

Ook in wijn bewaren en decanteren: Hoe moet je een wijn filteren

Het filteren van een wijn moet met een filter die geen geuren of smaken afgeeft. Filter nooit met een koffiefilter of een poreuze filter die voor andere doeleinden is gebruikt. Het goede filter is een harde filter (kunststof of metaal) die je alleen voor wijn gebruikt.

Hoe moet je rode wijn bewaren, decanteren en karafferen. oude rode wijnen goed wegleggen om te laten ouderen

Het etiket van een wijn en hoe moet je wijn bewaren

Het etiket van een wijn moet van een goede kwaliteit zijn. Als je je wijn weglegt en er komt op een of andere wijze vocht bij het etiket, dan kan het etiket oplossen of vergaan. De enige manier om die wijn dan te identificeren is door de kurk. Op veel kurken van kwaliteitswijnen staat de naam van de wijn (naam, chateau of domain) gedrukt en het jaartal. Het jaartal staat vaak bovenop en zit onder het lood van de wijn (plastic of een ander metaal kan ook rond de wijn zitten).

een proeverij met oude rode wijnen is altijd leuk

 

Oude wijnen moet je na het bewaren vaak decanteren

Hoe moet je rode wijn bewaren, decanteren en karafferen. een goede manier om een wijn te karafferen

Het verschil tussen karaferen en decanteren

Decanteren moet je niet verwarren met karaferen. Karaferen doe je met jonge wijnen. Deze jonge wijnen hebben lucht nodig en hoe zwaarder en jonger de wijn, des te langer moeten ze van tevoren gekarafeerd worden. Karaferen doe je om een wijn lucht te geven, zoals bijvoorbeeld een jonge rode wijn met veel tannines. Druivenrassen die voor veel tannines zorgen zijn bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Nebbiolo en Tempranillo. Door een wijn veel lucht te geven worden de tannines zachter.

chateau montrose 1975 uit saint estephe is een oude rode wijn

Dit moet je niet verwarren met een wijn ruim van tevoren gewoon openen. Het oppervlak van de wijn dat in aanraking komt met de zuurstof is te klein om een jonge wijn toegankelijk te maken. Het walsen van het glas is ook te weinig om de wijn snel opdronk (de tijd dat een wijn goed te drinken is) te laten komen. Het walsen van het glas moet je altijd doen om de wijn in het glas te laten geuren.

Hoe moet je rode wijn bewaren, decanteren en karafferen. rode wijn uit een karaf

Schenk de wijn over in een ruime karaf met brede onderkant. Hoe breder de onderkant, hoe meer oppervlakte van de wijn in aanraking komt met zuurstof. Soms is het raadzaam om een witte wijn ook te karaferen. Vaak zijn dit jonge wijnen met houtopvoeding.

Hoe moet je rode wijn bewaren, decanteren en karaferen. Wat is het decanteren van wijn

Het decanteren van een wijn is niets anders dan het sap van de wijn scheiden van de vaste stoffen die een wijn produceert bij het ouderen van deze wijn. Kleurstoffen, tannines en wat andere stoffen gaan klonteren en blijven op de bodem liggen. Zet wel een wijn ruim van tevoren rechtop voordat je gaan decanteren. Zo kan de wijn zijn sediment (de vaste stoffen) laten zakken d.m.v. de zwaartekracht.
Het decanteren doe je zo voorzichtig mogelijk of op een decanteer machine. Krijg je de indruk dat het depot (de vaste stoffen) van een wijn mee wilt komen met het sap dan stop je met overschenken in de karaf. Het overige deel kun je filteren in een wijnglas.

oude rode wijn van 20 jaar oud