Het WijnGekken Proefformulier

WHet WijnGekken Proefformulier. Hoe moet je wijn proevenijn proeven wil toch iedereen die dol is op kwaliteitswijn? Als je wijn proeft, geef dan punten aan een wijn. Punten kreeg je ook al op school en zo kun je beter de wijn analyseren, ruiken, proeven en meer intens genieten. Zo is het WijnGekken Proefformulier ontstaan.

Onderaan de pagina vind je Het WijnGekken Proefformulier en leer alles over wijn beoordelen

Het WijnGekken proefformulier is misschien wel beter als het SDEN 3 proefformulier

Het WijnGekken Proefformulier of het wijn beoordelingsformulier is er voor iedereen die dol is op goede wijn. Leg je wijn op de pijnbank en kijk zelf hoe de kwaliteit in elkaar is. Er zijn maar een paar dingen waar je op hoeft te letten en zo moeilijk is het dan allemaal niet.

Het proeven van wijn gaat om de letters BLICCI

Blicci, een woord die je voor een wijn kunt gebruiken. Blicci is wijn, blicci is alles wat wijn kan zijn en blicci gebruik je ook bij de smaakcirkel.

De letter B van BLICCI staat voor Balans. De balans van de wijn moet goed zijn. Niet teveel zuur, niet teveel zoet, niet teveel alcohol. Balans is belangrijk en maakt de wijn spannend. Alles moet in verhouding staan.

De letter L staat voor Lengte. De afdronk van de wijn moet gewoon goed zijn. Een kwaliteitswijn heeft lengte of afdronk, zo verlang je niet te snel naar een nieuwe slok en proef je voor soms wel minutenlang een wijn, lekker goedkoop toch?

De letter I  staat voor Intensiteit. Intensiteit is hoe intens je de wijn ervaart. De intensiteit heeft niets te maken met concentratie (het volgende punt). Een wijn die medium vol is kan toch veel intensiteit hebben.

De letter C staat voor Concentratie. Een wijn moet ook geconcentreerd zijn en geen waterige rommel. Kwaliteitswijn heeft concentratie, een wijn die je op een verjaardag uitschenkt dus niet.

De 2e letter C staat voor Complexiteit. Proef je in elke slok of ruik je in elke snuf hetzelfde, dan heeft de wijn geen of weinig complexiteit. Bij een complexe wijn ruik of proef je weer iets anders. Geen een wijn lucht en laat de wijn iets oxideren door hem te karafferen. Soms karaffeer je een halve fles wijn en kijk hoe de verschillen zijn. Probeer het….

De laatste letter is de letter I. De letter I staat voor Integratie en het gaat hier om de houttonen. Is er écht eikenhout gebruikt in de vorm van eikenhouten vaten? Zijn er houtstaven gebruikt of in het meest erge geval: is er schaafsel of zelfs poeder gebruikt. Goedkope trucjes om een houtsmaak te krijgen in een wijn.

Dus download Het WijnGekken Proefformulier en wordt een echte wijnkenner.

Het WijnGekken Proefformulier is te downloaden via https://www.wijngekken.nl/?page_id=711.

Het is gebaseerd op het 20 punten systeem en iets aangepast door de WijnGekken. Download het formulier en print het uit. Je kan het zo invullen en in een multimap doen. Zeer handig om alle proefnotities bij elkaar te houden.

Nog meer leren? Lees meer op Hoe moet je wijn proeven

Martin