DUURSTE BORDEAUX WIJN : LIBER PATER

De DUURSTE Bordeauxwijn : Liber Pater

Nee, geen Petrus, geen Chateau Lafite Rothschild, geen Cheval Blanc, geen Le Pin, geen Chateau Latour of een Chateau Mouton Rothschild… Nee! Gewoon een gewone AC Graves (en tegenwoordig nog maar een Vin de France!) is de DUURSTE BORDEAUX WIJN en het heet : LIBER PATER!

En waarschijnlijk hebt u daar nog nooit van gehoord!

Dat kan kloppen, want pas sinds 2006 zijn er wijnen van Liber Pater op de markt. 

Gelegen in de gemeente Landiras (Graves) is de eigenaar, de heer Loïc Pasquet, in 2005 begonnen aan zijn missie. 

De missie van Pasquet is om ons terug te brengen naar het pre-phylloxera Bordeaux tijdperk. Zijn doelstelling is om de mensen wijnen te laten proeven zoals Napoleon deed van autochtone variëteiten op niet-geënte wijnstokken. And the story begins….

Liber Pater ontleent zijn naam aan een oude Romeinse god die werd geassocieerd met Bacchus, de wijngod.

Liber Pater werd beschouwd als de God van wijnstokken, wijn, overvloed en zelfs vruchtbaarheid.

VROEGER WAS ALLES BETER

Zeven hectare heeft Loïc Pasquet in zijn bezit waarvan twee hectare is aangeplant voor de rode wijn en één hectare voor de witte wijn. De plantdichtheid is enorm, want er staan 20.000 wijnstokken op één hectare, terwijl in de Bordeaux gemiddeld maximaal 10.000 stokken per hectare staan. 


Lees verder na de advertentie exaro

Natuurlijk de ‘gebruikelijke’ Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot (allen razend bekend in de Bordeauxstreek), maar ook verbouwt Loïc andere druivenrassen en gaat daarmee terug in de tijd. Variëteiten zoals de Petite Vidure (een oude kloon van Cabernet Sauvignon), Castet, Saint Macaire, Pardotte, Tarnay, en Carmenere zal u daar ook terug vinden.

Liber Pater is de duurste Bordeauxwijn op dit moment

Naast de oudere en andere druivenrassen (de druivenstokken voor de rode wijn zijn gemiddeld 40 jaar oud en van de witte wijn 85 jaar oud) heeft Loïc nog een marketingitem: hij gebruikt niet-geënte druivenstokken in de Liber Pater wijngaard! De reden is onder meer dat hij u wilt terugbrengen naar het pre-phylloxera Bordeaux tijdperk en de pure terroir wilt laten proeven. Dat kan volgens hem niet op een geënt exemplaar. Bijkomend voordeel is wel dat een groot deel van de Graves een barrière vormt voor de gravende, worteletende luis phylloxera! Dus een herhaling van eind 19e eeuw lijkt hij hiermee te voorkomen..

Het 300.000 jaar oude terroir van Liber Pater bestaat voornamelijk uit grind met minerale afzettingen. De wijngaard van Liber Pater wordt biologisch bebouwd, waarbij alle mechanische ploegen uitsluitend met paarden en een Spaanse muilezel worden gedaan. Voor de duidelijkheid: Loïc  cultiveert de wijngaard in zijn eentje met de hulp van zijn Spaanse muilezel Carbonaro en een ploeg die meer dan een eeuw oud is (dan heeft u een beeld voor ogen).

Het oogsten is (natuurlijk) handmatig. De netto-opbrengsten zijn vaak de laagste van de hele Bordeaux-appellatie. In 2009 waren dat nog maar 15 hectoliter per hectare. In 2010 en 2011 waren de opbrengsten nog lager met slechts 10 hectoliter per hectare! In 2015 was het nog minder!

Ook daarin wil Loïc schijnbaar terug in de tijd van : “Vroeger was alles beter…”

VINIFICATIE EN OPVOEDING

Voorheen gebruikten ze microvinificatietechnieken om de wijn Liber Pater te produceren. De fermentatie vond plaats in 100% nieuwe, Franse eikenhouten vaten van Cadus (50%) en Remond (50%). De maceratietijd was meestal lang. Bij de wijnoogst van 2009 liep de maceratie bijvoorbeeld 60 dagen! Dat is tegenwoordig niet meer het geval.

De malolactische gisting vindt plaats in vaten waar de wijn 18 maanden wordt bewaard. Verdere rijping geschiedt op Italiaanse klei-amforen. 

In Georgië gebruiken ze al vanaf het eerste begin amforen en ook op Liber Pater hebben ze sinds enige tijd een voorkeur voor de 250 en 400 liter klei-amforen. (redactie: als u ook echte amforenwijnen wilt proeven maar niet zoveel geld wilt neerleggen voor een wijn, koop dan gewoon een mooie wijn uit Georgië bij bijv. Ghvino.nl. Topwijnen voor bijna niks in vergelijking met Liber Pater!). 

Sinds 2006 maakt Loïc dus de Liber Pater wijn, maar niet elk jaar brengt hij deze wijn op de markt (redactie: ook marketing? Schaarste = prijsstijging). Wijnjaar 2006 was de eerste die op de markt kwam. Vervolgens kwamen 2007, 2009, 2010, 2011 en 2015 op de markt. Van 2016 en 2017 zal u ook geen flesje van zien. In 2017 ging de gehele oogst stuk door de vorst. Wijnjaar 2018 komt wel op de markt en die zal dit jaar uitgebracht worden. Schijnbaar van fantastische kwaliteit (en dus zal de prijs navenant zijn…).

LIBER PATER 2015

Liber Pater 2015 is de duurste wijnfles uit de Bordeaux en kost u € 30.000

Liber Pater’s vintage 2015 is volledig gemaakt van niet-geënte wijnstokken en bestaat uit een mengsel van zeldzame druivenrassen die ooit algemeen in Bordeaux werden gekweekt, waaronder; Petite Vidure, Tarnay, Castet en Saint-Macaire, naast de bekendere Petit Verdot en Malbec. Liber Pater 2015 heeft geen AOC status, maar een Vin de France! Een dure tafelwijn kan ik wel zeggen want een flesje Liber Pater 2015 kost u € 30.000 !

De cuvée werd gevinifieerd in grijze, klei-amforen van 250 en 400 liter, met een maceratieperiode van twee maanden gevolgd door drie jaar rijping. De opbrengst is laag per hectare. In 2015 lag dat onder de 10 hectoliter per hectare.

Pasquet is natuurlijk zeer te spreken over zijn 2015. 550 flessen heeft het jaar 2015 voortgebracht (normaal ligt de productie op 1200 flessen per jaar) waarvan er op dit moment maar 240 van op de markt zijn gebracht. 

Pasquet experimenteert elk jaar en maakt dus naast de rode wijn ook witte wijn en een dessertwijn. De witte wijn is misschien nog wel zeldzamer, want normaal worden er maar 300 flessen van gemaakt! In 2009 was er maar een oogst van 2,25 hectoliter per hectare! Elk jaar een ander etiket maakt natuurlijk ook de wijnfles uniek (en gewild….). 

PRIJZIG

Maak de wijn uniek in zijn soort, ga terug naar het verleden (vroeger was alles beter); terug naar de roots; maak alles zo exclusief mogelijk en moeilijk verkrijgbaar; creëer een mooi exclusief en uniek verhaal omheen en bouw een cultstatus en voila … 

Begin 2021 is er een 18 liter fles Liber Pater 2011 verkocht voor de prijs van £ 210.000….

Wijngaard Liber Pater

KWALITEIT OF MARKETING ?

Even voor de duidelijkheid: ik heb zelf nog nooit een Liber Pater wijn geproefd en kan dus niks zinnigs zeggen over de kwaliteit. Er zijn echter mensen die de wijnen van Loïc wel hebben geproefd en hebben daar cijfers aan verbonden. Ik geef u er een paar: 

Liber Pater 2018 rood : 94 punten
Liber Pater 2016 rood : 94 punten
Liber Pater 2015 rood : 94 punten
Liber Pater 2015 wit    : 94 punten
Liber Pater 2014 rood : 93 punten
Liber Pater 2011 rood : 92 punten

Of Liber Pater een pure marketingwijn is laat ik helemaal aan u zelf over, maar als u overweegt een dergelijke wijn te kopen dan moet u wel flink is de slappe was zitten. Bijna nergens te verkrijgen en gemiddeld kost de wijn een paar duizend euro per fles, maar wijnjaar 2015 spant de kroon met een prijs van € 30.000 per fles!

Liber Pater “The god of wines, the wine of gods”

2 gedachten over “DUURSTE BORDEAUX WIJN : LIBER PATER”

  1. Is deze wijn interessant als belegging of zijn er verhalen bekent van investeringen in dit soort wijnen?

  2. Beleggen in wijn is risicovol. Daarbij komt dat Spaanse wijnen nog steeds slechtere beleggingen zijn dan Franse of Italiaanse wijnen. Je kunt het proberen, maar er is geen garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *