De vergeten wijnen van Chili

Merlot. Broertje van Cabernet SauvignonChili is een mooi wijnland met diverse klimaatzones. Van noord naar zuid zit Chili vol met verrassingen. Zo zijn er ook de vergeten wijnen van Chili. Wijnen die gemaakt zijn van druivenrassen die je niet zo snel verwacht in dit mooie wijnland.

Chili is een fascinerend wijnland. Een wijnland vol met diverse klimaatzones. Een wijnland waar de druivenrassen Carmenère, Cabernet Sauvignon, Merlot en veel andere populaire druiven weelderig hun fruit geven aan de wijnboeren om daar wijn van te maken.

De vergeten wijnen van Chili, dus geen Merlot en Cabernet Sauvignon

Chili is (in tegenstelling tot andere wijnlanden) heel anders. De klimaatzones lopen niet van noord naar zuid, maar van oost naar west. Diverse grillige dalen met rustige en kolkende rivieren bepalen deze klimaatzones. Grillige dalen waar het in de ene bocht zeer warm is en droog en in de andere bocht is het koud en nat. Dalen die beginnen te ontstaan in de Andes en lopen naar de Stille Oceaan. De Stille Oceaan is vrij koud door de golfstroom die uit het zuiden komt. Dit maakt het aan de kust een koel klimaat met toch een overdaad aan zon. De zon komt wel vaak aan bod in het kustgebied. In de ochtend heb je vaak mist of nevel die na het middaguur snel optrekt. Tegen de Andes aan is het heel anders. Irrigatie is hier niet nodig. Door het smeltwater is er water in overvloed voor de wijnranken. Toch is de noord-zuid ligging in Chili ook belangrijk. In het zuiden is veel meer neerslag en is het er gewoonweg koud. Koud en toch met veel zonuren, een ideaal klimaat voor bepaalde druivenrassen.

De vergeten wijnen van Chili

Tot de vergeten wijnen van Chili hoort ook wel de wijnen van de Pais

De Pais is een heel oud druivenras in Chili. Vooral is dit druivenras nog veel aangeplant in Maule, Itata en in Bio Bio. Een ideaal klimaat voor de Pais.
Verder vind je nog in deze gedeelten van Chili de druivenrassen Cinsault, Carignan, de Muscat en ook de Sémillon. De wijnboeren die ten tijde van de Phylloxera naar Chili kwamen, namen deze wijnranken mee. Vooral het frisse klimaat dat in Maule, Itata en Bio Bio heerst, geeft de wijnen ook een heerlijke frisheid mee. Een frisheid die je zelden in Chili tegenkomt. Deze ‘nieuwe wijnen’ van Chili gaan het wat mij betreft helemaal maken. Deze frisheid past zeer goed bij tal van gerechten en maakt de maaltijd compleet. Dit heeft ook te maken met de druivenrank. Druivenranken van meer dan 100 jaar oud vind je hier in overvloed. Wijnranken met een kleine opbrengst aan druiven, maar de kwaliteit proef je dadelijk.

De vergeten wijnen van Chili, een verhaal apart. Prachtige wijnen gemaakt van druivenrassen die je niet in Chili zou verwachten, maar een bijzonder plekje hebben in mijn hart.