De duurste 10 flessen wijn aller tijden

De duurste 10 flessen wijn aller tijden

De duurste 10 flessen wijn aller tijden. De 10 duurste uit de hele wereld, althans in dit tijdssegment. Ongetwijfeld zullen er weer records worden verbroken maar daar houden wij jullie natuurlijk van op de hoogte.


De 10e plaats van de duurste 10 flessen wijn aller tijden vinden we Chateau d’Yquem 1787. Dit chateau ligt in de Bordeaux-streek, om precies te zijn in het dorpje de Sauternes. Het chateau heeft ook de beroemde Appellation Controlée van de Sauternes.

Prijs: $ 100.000

De grootte van het perceel bedraagt 102 hectare. De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het microklimaat van de Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). Hierdoor krijgt de wijn zijn unieke zoetheid, maar is het rendement enorm laag, door het ontbreken van vocht in de druiven krijgen de wijnen een enorme concentratie.

Deze speciale zoete wijn uit de Bordeaux werd gekocht door een Amerikaanse verzamelaar en is een van de duurste witte wijnen van de wereld die ooit verkocht is. Antique Wine Company, dat gevestigd is in Londen heeft heeft deze 1787 Sauternes van Chateau d’Yquem verkocht. Deze zoete wijn, waarvan het eeuwen duur voordat die echt niet meer te drinken is, ging natuurlijk naar de VS en belande in de kelder van de rijke man. Een mooie plek voor d’Yquem in de duurste 10 flessen wijn aller tijden.

De duurste 10 flessen wijn aller tijden lafite rothschild

Op de 9e plaats in de duurste 10 flessen wijn aller tijden staat Chateau Lafite Rothschild 1865

Prijs: 111.625 dollar

Chateau Lafite Rothschild is een beroemd bordplaise kasteel in de gemeente Pauillac, het ligt direct aan de grens met de Saint-Estèphe. Het ligt naast een ander beroemd wijngoed: Chateau Mouton-Rothschild. Beide chateaux hebben de beroemde status van Premier Grand Cru Classé.

De 1865 Chateau Lafite, behoorde eerst aan de Amerikaanse Zakenman Russell H. Frye, die het record heeft aan het verzamelen van fantastische wijnen. Meer dan 8.500 flessen wijn kwamen er in zijn kelder in de afgelopen 10 tot 15 jaar. Deze Premier Grand Cru werd gekocht door een Europese particuliere verzamelaar over de telefoon tegen een gemiddelde prijs van 4650 dollar een glas. Nu maar hopen dat er weinig depot zat in de fles.


Een mooi Pauillac op nummer 8 van de duurste 10 flessen wijn aller tijden, de Chateau Mouton Rothschild 1945

Prijs: 114.614 dollar

Chateau Mouton-Rothschild is een Premier Grand Cru de Bordeaux en ligt in het kleine plaatsje Pauillac aan de grens met de Saint-Estèphe. Het ligt naast een ander beroemd wijngoed: Chateau Lafite-Rothschild, het chateau dat ik vorige week besprak en die op nummer 9 stond.

Chateau Mouton Rothschild 1945 is een wijn die zeer bewonderd werd Baron Philippe zelf. Een van de beste wijnen voor dit chateau van de 20e eeuw. Deze jerobeam heeft de eerste artist-label voor Mouton Rothschild die de Philippe de Rothschild heeft laten maken. De koper van deze zeldzame fles is onbekend en het etiket is het meest bekend om haar “V”, die staat voor de overwinning, met vermelding van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze mooie wijn kostte het bedrag van 114.614 dollar.
Niet alleen op de nummer 10 van de duurste 10 flessen wijn aller tijden, maar ook op nummer 7: Chateau d’Yquem 1811

Prijs: 117.000 dollar

De 7e plaats wordt bekleed door Chateau d’Yquem 1811. Dit chateau ligt in de Bordeaux-streek, om precies te zijn in het dorpje de Sauternes. Het chateau heeft ook de beroemde AOC Sauternes.
De grootte van het perceel bedraagt 102 hectare. De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het microklimaat van de Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). Hierdoor krijgt de wijn zijn unieke zoetheid, maar is het rendement enorm laag, door het ontbreken van vocht in de druiven krijgen de wijnen een enorme concentratie.

Deze fles met Sauternes-elixer is tot nu toe de duurste fles witte wijn die er verkocht is. Voor de belachelijk hoge prijs van 117.000 dollar ging deze fles van de hand en belandde in de handen van Christian Vanneque. Christian, sommelier in het bekende Parijse restaurant La Tour d’Argent, is van plan om dit flesje te gaan openen op zijn 50-jarige carrière in 2017. Het is een van de topjaren van dit chateau en zal ongetwijfeld nog te drinken zijn. Zoals je kunt zien is dit chateau ruim vertegenwoordigd in de duurste 10 flessen wijn aller tijden.

Op de nummer 6 van de ‘Duurste wijnen van de Wereld’, de 1945 La Romanée Conti

Prijs: 123.900 dollar

La Romanée-Conti is wijndomain in het dorp Vosne-Romanée dat tot de Côtes de Nuits in de Bourgogne behoort. De eigenaren hebben toen maar besloten om het wijnhuis ook deze naam maar te geven. Roald Dahl noemde het proeven van deze wijn “een orgasme op de tong”. Door de kleine wijngaard (1.8 hectare en 450 kistjes groot) en de grote vraag is het een van de duurste wijnen ter wereld.

Romanée Conti 1945 kreeg een speciale plaats in de Christie’s fine-wine-veiling in Genève en deze exclusieve wijn werd verkocht om een record te verbreken. Deze zeldzame wijn werd geproduceerd tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het uitbreken van de phylloxera en slechts 600 flessen werden er toen gemaakt. De bieder was een verzamelaar uit de VS die voor het luttele bedrag van 123.900 dollar in het bezit kwam van deze lekkere wijn.
Nummer 5 in de duurste 10 flessen wijn aller tijden is Chateau Lafite Rothschild 1787

Prijs: 160.000 dollar

Chateau Lafite Rothschild is een beroemd bordolaise kasteel in de gemeente Pauillac, het ligt direct aan de grens met de Saint-Estèphe. Het ligt naast een ander beroemd wijngoed: Chateau Mouton-Rothschild. Beide chateaux hebben de beroemde status van Premier Grand Cru Classé.

Oorspronkelijk gekocht door de president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson, in Frankrijk. De 1787 Chateau Lafite was een van de beste wijnen ter wereld. Hoogstwaarschijnlijk is het nu wijnazijn maar een echte gefortuneerde liefhebber laat zich niet weerhouden om deze toch aan te schaffen. Ook wordt er getwijfeld aan de echtheid van de fles. Door een echte kenner is deze Chateau Lafite 1787 gekocht op een veiling voor het goede doel in de Londen en haalde, mede door het goede doel een mooie prijs van 160.000 dollar.

Op de nummer vier van de duurste 10 flessen wijn aller tijden staat chateau Lafite-Rothschild 1869

Prijs: 232.692 dollar

Chateau Lafite Rothschild is een beroemd bordolaise kasteel in de gemeente Pauillac, het ligt direct aan de grens met de Saint-Estèphe. De wijn van dit Chateau is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé volgens het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Het wijngoed omvat 107 hectare en de druivensoorten die gebruikt worden zijn de cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot.
De grond waarop de wijnstokken groeien is een kiezelbodem met daaronder een kalksteenbodem.

Een veiling in het Mandarin Oriental van Hong Kong was de plek van een nieuw record van drie flessen 1869 Chateau Lafite Rothschild. Het was toentertijd een record op een veiling voor de drie flessen. Het kwam mede door het feit dat de drie flessen uit de kelders van Chateau Lafite zelf kwamen en kosten daar het sommetje van 232.692 dollar per stuk.

Op de nummer drie van de duurste 10 flessen wijn aller tijden staat eindelijk een Champagne, 1907 Heidsieck uit het schipswrak

Prijs: 275.000 dollar

Piper-Heidsieck is een Frans champagnehuis dat in 1785 werd gesticht door Florens-Louis Heidsieck. Tegenwoordig worden er vijf verschillende soorten champagne gemaakt.

De wijn uit het schipwrak van 1907 is 100 jaar oud als deze wordt opgevist van de zeebodem. Meer dan 200 flessen werden verscheept naar de Russische keizerlijke familie in 1916 en ging verloren in zee. De ligging van het schip werd ontdekt en de wijnen konden gered worden. De oude champagnes werden verkocht aan rijke gasten van het Ritz-Carlton hotel in Moskou. Elke Heidsieck fles kost maar liefst $ 275.000.

De één na duurste wijn ter wereld is de Chateau Cheval Blanc 1947

Prijs: 304.375 dollar

Chateau Cheval Blanc heeft een AOC status van de Premier Grand Cru Classé A van de Saint Emilion. Het kan gerekend worden tot het beste chateau van de Saint Emilion.. 37 Hectare is beplant met druivenstokken en de druivensoorten die gebruikt worden, zijn voornamelijk merlot en cabernet franc.

Chateau Cheval Blanc 1947. De exclusieve kolossale Cheval Blanc uit het fantastische jaar 1947 heeft een record van enkele fles opgebracht van een dikke 300.000 dollar op een veiling. Volgens de wijnexpert van de Christie’s, Michael Ganne, dit is de enige bekende fles in het Imperial-formaat en die kunnen worden zeker voor nog eens 50 jaar zonder enig probleem bewaard worden. Deze wijn geldt als een van de grootste Bordeaux aller tijden en is nu in handen was van een anonieme Zwitserse verzamelaar. De wijn werd verkocht op een veiling bij Christie’s in Genève.
De onbekende nummer 1 van de duurste 10 flessen wijn aller tijden, de 1992 Screaming Eagle

Prijs: 500.000 dollar

De Screaming Eagle is een bijzonder produkt, je kunt de wijn bestellen als je jarenlang lid bent. Een andere manier is uitgesloten. De wijn wordt dan eventueel geleverd voor belachelijk hoge prijzen en die prijs mag je dan betalen. Niets hoeft, want het wordt toch wel verkocht. Het wijnbedrijf ligt in Oakville, in het noorden van de Napa Valley in Californië. De kleine wijngaard telt 43 hectare en is voornamelijk beplant druivensoorten voor rode wijn, een klein deel is beplant met Sauvignon Blanc. Er worden tussen de 900 en de 15000 flessen jaarlijks gebotteld.


Meer dure flessen?

De 1992 Screaming Eagle heeft een mooie ondoorzichtige paarse kleur met een elegante fruitige smaak die uren in de mond blijft hangen. Deze exclusieve wijn werd verkocht tijdens een liefdadigheidsactie van Napa Valley Auction 2008 en haalde maar liefst de 500.000 dollar! Hoewel het een van de duurste wijnen is in de wereld ging er een deel naar het goede doel. Dus of dit écht de duurste is valt te raden.De wijn werd gekocht door Cisco Systems directeur Chase Bailey.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Een gedachte over “De duurste 10 flessen wijn aller tijden”

  1. Vind het wel leuk om een te weten tis maar wat de gek er voor over heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *