De druiven in Chateauneuf-du-Pape

De druiven in Chateauneuf-du-PapeChateauneuf-du-Pape is wel het mooiste gedeelte van de Rhône vallei. In ieder geval is het het duurste gedeelte van de Rhône vallei. Maar wat zijn de druiven in Chateauneuf-du-Pape.

Chateauneuf-du-Pape beslaat maar een klein stukje van de Rhône vallei en toch is het een van de mooiste gedeeltes van dit prachtige wijndistrict.
De wijnen van Chateauneuf-du-Pape kunnen gemaakt worden van veel druivenrassen, in totaal mogen er 13 druivenrassen in dit godendrankje zitten. Heb je al die druiven in deze flesjes geperst dan krijg je meestal wel een heel complexe wijn. Gemiddeld worden er 3 tot 5 druivenrassen gebruikt in een fles Chateauneuf-du-Pape. De druiven van Chateauneuf-du-Pape zijn talrijk en er zitten witte, maar ook blauwe druivenrassen in dit hemelse drankje.

In totaal mogen er dus 13 verschillende druiven in een Chateauneuf-du-Pape zitten. Maar in feite mogen of kunnen er 18 verschillende druiven voorkomen (6 witte – 3 rosé – 9 rode) . Dit komt omdat sommige families, zoals Grenache (rood-wit-rosé), Picpoul (rood–wit-rosé) en Clairette (wit–rosé), in meerdere kleuren zijn toegelaten zijn het in totaal dus 18, maar in de praktijk komen we niet verder dan 13 verschillende soorten, Dus, officieel spreken we dus van 13 verschillende druiven, waarvan 5 witte en 8 rode.

 

Al de druiven in Chateauneuf-du-Pape

De meest belangrijke druif in de Chateauneuf-du-Pape is wel de Grenache. Grenache geeft de wijn zijn fruit, maar laat het meestal op de kleur afweten. Grenache geeft de wijn ook het alcoholpercentage. Grenache is in dit gedeelte van de Rhône vallei zeer rijp en dat resulteert in een gigantische alcoholpercentage die wel kan oplopen tot 16%.
Nummer 2 is de Clairette, niet in aantallen, maar het is een belangrijk druivenras voor de Chateauneuf-du-Pape. Van al de druiven in Chateauneuf-du-Pape is Clairette misschien wel een van de meest belangrijke. Deze woekerende druif past zich goed aan in de warme en met keien bezaaide regio. We vinden hem dus voornamelijk terug in het zuiden van Frankrijk. Hij geeft romige en zachte wijnen met veel alcohol met in het algemeen weinig zuren, dus heeft de Clairette hulp nodig van bijvoorbeeld de Syrah.
De druiven in Chateauneuf-du-PapeNummer drie van de druiven in Chateauneuf-du-Pape is de Syrah. Dit druivenras heeft kleine bessen en heeft een dikke schil. De Syrah houdt van veel warmte en hoge temperaturen en vindt zijn ideale terroir in de Rhônevallei. In de neus wordt Syrah gekenmerkt door klein rood fruit zoals framboos, cassis, wilde bessen, truffel en steenfruit. Hij zorgt voor kleur, intense aroma’s en structuur.

Volgende week het volgende deel van de druiven in Chateauneuf-du-Pape. Het gaat dan om de minder bekende of de minder belangrijke druivenrassen.