De classificatie van Bourgogne

De classificatie van BourgogneDe classificatie van Bourgogne lijkt simpel, maar is het toch niet helemaal. Wij leggen de classificatie je uit.

De classificatie van Bourgogne

De classificatie van Bourgogne lijkt heel simpel, maar toch is het oppassen.

De A.C. Bourgogne
Onder deze A.C. vallen de gewone Bourgognes, het zijn de wijnen op de onderste trede van de ladder.

De gemeentelijke appellations
Deze term staat voor wijnen die in het dorp waarvan ze de naam dragen geproduceerd worden.

Domaine Marius DeLarcheDe Premier Cru
Ongeveer 600 wijngaarden verdienen de aanduiding “Premier Cru”. Het etiket van een “Premier Cru” draagt de naam van het dorp, gevolgd door de naam van de wijngaard in dezelfde belettering.

De Grand Cru
Slechts 32 wijngaarden mogen “Grand Cru” heten. In het verleden werden deze “Tête de Cuvée” genoemd.

Zij zijn het beste wat de Bourgogne kan voortbrengen:
Chambertin, Clos Vougeot, Corton, Corton-Charlemagne, Montrachet, Musigny, La Tache… Op de etiketten van de Bourgogne “Grands Crus” wordt overigens alleen de naam van de wijngaard vermeld.

 

Bourgogne. De verschillende gebieden:

Chablis
In de classificatie van Bourgogne mag het dorp Chablis niet ontbreken. Het dorp Chablis produceert witte wijn met dezelfde naam. Het druivenras die wordt gebruikt is de Chardonnay. Het is één van de beroemdste streken in Frankrijk. Deze wijn is open, fruitig, zeer droog en heeft een verfrissende zuurgraad. Chablis wordt verbouwd op kalksteen en is dezelfde kalksteen als in Champagne. Chablis wijnen zijn zeer mooi in grote jaren, aangezien het gebied in een koel klimaat ligt. In mindere of slechte jaren kan je de wijn beter laten liggen.

De classificatie van Bourgogne, een cave bezoekenCôtes de Nuits
De Côtes de Nuits wijngaarden liggen net ten zuiden van Dijon. De rode Côtes de Nuits zijn robuust en elegant tegelijk. Het druivenras in dit gebied is voor rode wijn de Pinot Noir en voor witte wijn is het de Chardonnay. Het bouquet voor de rode wijn is bij de grote wijnen intens en geurig met hinten van ‘stal’ en ‘mest’ als de wijnen wat ouder worden.
De dorpen die in de Côtes de Nuits liggen, zijn: Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée en Nuits Saint-Georges..

Côte de Beaune
De Côte de Beaune begint slechts een paar kilometer ten zuiden van Nuits Saint-Georges, rondom het dorpje Ladoix. De verschillen tussen de twee gebieden is enorm en dat uit zich ook in de wijnen. Ook voor de wijnen uit de Côte de Beaune gebruikt men voor de rode wijn de Pinot Noir en voor wit de Chardonnay.
De rode Côte de Beaune wijnen staan bekend om hun aroma en hun warme bouquet. Zij hebben een iets lichtere “body” en een snellere rijping dan de Côtes de Nuits.
De witte wijnen hebben vaak een strogele kleur en zijn stevig, dik en strak en droog.
De bekende dorpen zijn Aloxe-Corton, Savigny, Pommard, Meursault, Chassagne-Montrachet en Santenay.

Het centrum van de wijnbouw is Beaune. De “Hospices de Beaune”, een liefdadigheidshospitaal is gesticht in 1443 en dat bevindt zich in Beaune. De “Hospices” wijnen worden jaarlijks, kort na de oogst, bij veiling verkocht. Deze veiling is een van de hoogtepunten in de Bourgogne. Vanuit de hele wereld komen wijnkopers hiernaar toe om de beste wijnen aan te schaffen.

Côte Châlonnaise en de Mâcon
De rode wijnen van de Côte Châlonnaise zijn lichtvoetig en gekoeld nog lekkerder, maar het district staat nóg beter bekend om zijn witte wijnen. Die zijn licht, aangenaam en charmant.
De best aangeschreven wijnen zijn Mâcon, Mâcon Supérieur en Mâcon-Villages en, vooral, de Pouilly-Fuissé. De Pouilly-Fuissé moet je rekenen tot een van de beste witte wijnen van Frankrijk. Belangrijk zijn hier de witte druiven; hier wordt de Chardonnay gebruikt. Voor rode wijnen meestal de Gamay.

Beaujolais
Beaujolais is het zuidelijkste district van Bourgondië. Het bracht één van de beroemdste rode wijnen ter wereld voort, maar is de laatste jaren (mede door toedoen van de Beaujolais Primeur) in diskrediet geraak. Beaujolais behoort fruitig te zijn. De wijn moet je tot rond de 17 graden  koelen en jong drinken. Al moet ik wel zeggen dat je sommige Grand Cru Beaujolais wijnen ook goed kan laten ouderen. De laatste jaren zie je ook steeds meer langere schilweking en krijgen de wijnen ook veel meer tannine mee. Hierdoor zijn dit soort wijnen ook veel langer houdbaar. Ook hier wordt de Gamay druif gebruikt voor rode wijn.

De Beaujolais wijnen :
De Crus de Beaujolais bestaan uit: Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Moulin à Vent, Régnié en Saint Amour. Beaujolais wijnen worden gemaakt van de Gamay druif.

Verder zijn er ook nog de Beaujolais Supérieur, Beaujolais, Beaujolais-Village (uit een van de 39 geregistreerde dorpen) en de Beaujolais Nouveau.

Wijnjaren zijn in Bourgogne heel belangrijk. Een matig jaar is in de Bourgogne dan ook gelijk een slecht jaar. Lees hier voor de goede wijnjaren.

Lees HIER meer over de Bourgogne.