De 6 geheimen van het koken met wijn

Koken met wijn

Laten we eerlijk zijn, je wilt waarschijnlijk niet dat je je dure wijn in de pan gaan doen. Wijnen boven een bepaalde prijsklasse willen we wel aan tafel nuttigen, maar niet tijdens het koken in het gerecht doen. In De 6 geheimen van het koken met wijn zoek ik alternatieven of tips en ga ik die voor jullie op een rijtje zetten. Kortom: alles over koken met wijn

Denk aan wijn als vetvervanger in recepten. Wanneer u een deel van het vet uit het gerecht neemt, moet je er meestal een ander ingrediënt aan toevoegen om het verloren vocht of vet als smaak te vervangen. In plaats van het vlees of groente te bakken in zeeën van boter of olie, neem je een kleinere hoeveelheid en vul je de rest aan met een klein beetje wijn of versterkte wijn. Deze wijn kan je gebruiken bij groente en vlees. Bij het koken is het niet aan te raden, dan kan je het later beter afblussen met wijn.Voor bepaalde soorten gebak kan je met behulp van wijn of sherry een deel van het vet (boter) laten vervallen, hierdoor smaakt het niet alleen beter, het is ook nog beter voor de lijn.

Klaar om te gaan experimenteren? Hier zijn de 6 geheimen van het koken met wijn.

1. Gebruik de subtiele ‘voedsel-achtige’ smaken in wijn als een gids.

Kijk naar de smaakindrukken in de wijn naar smaken van meloen, appel, ananas, peer, citrus, vanille, karamel, olijven en champignons en combineer gerechten met deze ingrediënten. Zo ook voor de rode wijn, die een basis kan hebben van bessen, perziken, pruimen, kersen, sinaasappels, chocolade en koffie. Profiteer van deze smaken door het toevoegen van bepaalde wijnen in bepaalde gerechten.

2. Het kiezen van droge of een zoete wijn voor het koken met wijn

Een zeer droge wijn heeft weinig natuurlijke suikers en is meestal hoger met het alcoholpercentage. Daarentegen hebben zoetere wijnen een grotere hoeveelheid aan natuurlijke suiker. Dus de keuze bij droge of zoete wijn is bepalend om een bepaalde smaak die je wilt creëren.

___ Lees hier meer over wijn en spijs

3. Tannines en zuur

Tannines en zuur kan je combineren met scherpe gerechten, maar ook om de natuurlijke aroma’s te combineren. De tannines zijn te vinden in rode wijn en dit woord verwijst naar het bittere element in de wijn. Deze tannines in rode wijn gaan goed samen in combinatie met gearomatiseerde gerechten of hartige gerechten, zoals een sappige biefstuk.

___ Lees hier meer over tannines en zuren

4. Welke soort wijn moet worden gebruikt bij het soort voedsel?

Over het algemeen wordt gedacht dat een licht aromatische wijn het beste smaakt met een verfijnd gerecht. Je zou haast denken dat een gecontrasteerde wijn past bij een gerecht, maar de wijn moet het gerecht complementeren en zelfs samensmelten. Lichte vleessoorten zoals kip en vis combineer je met licht gekleurde wijnen of witte wijnen. Donker gekleurde vleessoorten zoals rundvlees en andere soorten van rood vlees worden gecombineerd met donker gekleurde wijnen.

5. Koken met wijn? Denk aan de voorbereiding.

Het is belangrijk om niet alleen naar het soort vlees, maar ook de manier waarop het vlees wordt bereid te kijken. Bijvoorbeeld: een gerecht met veel kruiden heeft een volle wijn nodig, maar ook een gerecht met zware sauzen. Een gerecht met een lichte of romige saus heeft een droge of lichte rode wijn nodig, in sommige gevallen kan je ook volstaan met een rosé.

6. Veel plezier en veel kookgenot!

Deze tip is waarschijnlijk de belangrijkste. Wees creatief en probeer nieuwe smaakcombinaties te bedenken.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je nog meer weten over wijn en maaltijd? Kijk eens op Wijn combineren met de maaltijd

Koken met wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *