Contador, 100 punten Parker

contador-100-punten-parker-kwaliteit-rioja

Contador, 100 punten Parker wijn. Twee keer is het Benjamin Romeo al gelukt om bij Robert Parker in de gratie te vallen. Bodegas Contador is een begrip in de wijnwereld en Benjamin Romeo is heer en meester van Contador.

contador-100-punten-parker-alle-kurken-op-een-rijBenjamin Romeo vindt zichzelf een gewone boer die toevallig topwijnen maakt, een Contador, 100 punten Parker wijn. Ik weet nu alleen beter nadat ik zijn wijnen geproefd heb. Het is een tovenaar, een wijntovenaar en niet voor niets is Contador, 100 punten Parker wijn.

‘Ik vond het wel leuk toe Robert Parker mij 100 punten voor mijn wijn gaf’

Contador, 100 punten Parker voor de rode wijn Contador

Benjamin Romeo is een gewone wijnboer, een gewone wijnboer die weet hoe je met Contador, 100 punten Parker wijnen moet maken. Het is hem al twee keer gelukt om Robert Parker ervan te overtuigen om de Contador wijn de maximale 100 punten te geven. Benjamin Romeo blijft er rustig onder, zo rustig zelfs dat ‘hij het wel leuk vond dat Parker de Contador 100 punten gaf’. Een gewone wijnboer met een bijna Nederlandse nuchterheid.

contador-100-punten-parker-voor-benjamin-romeo
Benjamin Romeo, goed voor 100 punten Parker

Benjamin Romeo was een paar weken geleden in Nederland en ik had een interview met hem. Heerlijk in het najaarszonnetje praten over zijn wijnen, de man achter de wijnboer en het idee van wijn maken.

Contador, 100 punten Parker – hoe het begon

In 1968 is Benjamin met het wijn maken begonnen. Eerst bij Artadi en daarna is hij voor zichzelf begonnen. Niet omdat het werk hem niet beviel, maar zijn ambitie knaagde en hij wilde zijn eigen wijn maken.
contador-100-punten-parker-kwaliteit-riojaWijnen met zijn eigen filosofie, van zijn eigen druiven en van zijn eigen wijngaarden. Tegenwoordig maakt hij de wijnen niet meer zelf, maar Benjamin is nu supervisor en hij heeft meerdere wijnmakers in dienst. Benjamin heeft uiteraard het laatste woord en bepaalt nog steeds het beleid in de wijngaard en in de wijnkelder.

contador-100-punten-parker-in-een-mooi-houten-wijnkistjeZelf heeft hij het wijn maken geleerd van zijn vader. Al van jongs af aan was hij in de wijnkelder te vinden en later hielp hij mee met het wijnproces. Eerst als leerling met veel schoonmaken en later – nadat hij de Universiteit van Madrid had doorlopen – ook als wijnmaker.
Na de universiteit wilde hij het in de praktijk brengen en het liefst in Bordeaux, maar daar kreeg hij de mogelijkheden niet. Bodegas Artadi in Rioja wilde Romeo wel hebben als teamlid en daar deed hij zijn praktijkervaring op.

Na de praktijkervaring besloot Benjamin Romeo voor zichzelf te beginnen en hij begon in de oude garage van het ouderlijk huis. De wind was Romeo duidelijk in de rug en de vraag naar zijn wijnen nam explosief toe. Al snel moest hij uitbreiden en besloot Romeo dat hij een ‘bodeguero’ wilde worden.

contador-100-punten-parker-een-topwijn
Na een paar jaar proefde Robert Parker de wijnen van Contador en bekroonde de jaargangen 2004 en 2005 met de maximale 100 punten die een wijn kan krijgen. Nu is het Benjamin Romeo allemaal duidelijk hoe je een Contador, 100 punten Parker wijn moet maken. Weinig wijnmakers uit Rioja kunnen Benjamin Romeo dat nadoen. Hij vond Parker ook een ‘heel intelligente man’, ‘een man die weet welke wijnen 100 punten verdienen’ en de Contador, 100 punten Parker was geboren. De wijn Contador wordt ook niet elk jaar geproduceerd. Alleen in topjaren komt deze wijn op de markt.

De website van Bodega Contador vind je op Bodega Contador, Rioja

 

contador-100-punten-parker-in-een-mooi-houten-wijnkist