Château Prieuré-Lichine 1996, Grand Cru uit Margaux in Bordeaux

Château Prieuré-Lichine en de wijngaarden

Château Prieuré-Lichine 1996 is een Grand Cru uit het wijndorp Margaux die er wezen mag. Een fantastisch wijnjaar dus het resultaat moet er zijn.

Château Prieuré-Lichine is een 4e Grand Cru Classé uit Margaux. Het kleine dorpje Margaux stelt niet veel voor maar de wijnen mogen er zijn.
Veel Grand Cru Classé wijnen komen uit Margaux. Chateau Margaux (zie onderaan voor meer informatie over Chateau Margaux) neemt hier de leiding als Premier Grand Cru de Bordeaux.

De kerk van het wijndorp Margaux in Bordeaux

Wat moet je weten over Château Prieuré-Lichine

Château Prieuré-Lichine, voorheen Château Le Prieuré en Château Prieuré-Cantenac, is een bekend wijnchateau in de Margaux-appellatie van de regio Bordeaux in Frankrijk, om precies te zijn ligt Prieuré-Lichine in de gemeente Cantenac. Lees het allemaal over dit prachtige chateau in de historische Bordeaux wijn classificatie van 1855.

Het klassement van de 4e GRAND CRU
CHATEAUPLAATSAPPELLATION
Château BeychevelleSaint-Julien BeychevelleSaint-Julien
Château Branaire-DucruSaint-Julien BeychevelleSaint-Julien
Château Duhart-MilionPauillacPauillac
Château Lafon-RochetSaint-EstèpheSaint-Estèphe
Château Marquis de TermeMargauxMargaux
Château PougetCantenacMargaux
Château Prieuré LichineCantenacMargaux
Château Saint PierreSaint-Julien BeychevelleSaint-Julien
Château TalbotSaint-Julien BeychevelleSaint-Julien
Château La Tour CarnetSaint-Laurent de MédocSaint-Julien

De 2e wijn van Château Prieuré-Lichine
Het kasteel produceert een tweede wijn onder het label Clairefont Castle (sinds 2008 Prieuré-Lichine’s Confidences genoemd).

De bodem van Château Prieuré-Lichine bestaan hoofdzakelijk uit grind dat door de rivier werd afgezet tijdens het Quartair tijdperk. De grind structuur zorgt voor een goede afwatering van dit Chateau. De sedimentaire bodems lijken op terpen en vanaf de glooiende wijngaarden kun je de Gironde zien liggen.

De wijngaarden van Château Prieuré-Lichine

Château Prieuré-Lichine bestaat uit ongeveer 78 hectare aan wijngaarden die in productie zijn. De wijngaarden van deze 4e Grand Cru Classé is beplant met 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot en 5% Petit verdot. Na het gisten, wat traditioneel nog steeds in betonnen vaten gebeurd, wordt de wijn maximaal 16 maanden gerijpt in 50 procent nieuwe eiken vaten van Frans eikenhout.
Sinds 1999 zijn er veel technische verbeteringen doorgevoerd. Het wijnhuis werkt met 34 betonnen vaten (dit waren hiervoor houten gistkuipen) van 80 tot 120 hectoliter waardoor de selectie van het perceel kan worden verbeterd. Er wordt tegenwoordig ook meer onderscheid tussen de percelen gemaakt in de keuze van vergisting.

Château Prieuré-Lichine

Geproefd:
Château Prieuré-Lichine 1996, 4e Grand Cru Classé uit Margaux

Kleur: de kleur van deze Grand Cru uit Margaux is goed vol en niet eens zo oud. De kleur is rijp rood op de tong en met een goede donkere diepte. De kleur in de rand is oud roze met een robijnrode gloed / 2,8
Neus: de neus van Prieuré-Lichine heeft geuren van oud bos, salmiak, sigaren, drop, schimmelkaas, champignons en gerijpt fruit. Het fruit zit helemaal op de achtergrond en de tertiaire tonen hebben de overhand. De neus is diep, vol en krachtig / 4,4
Smaak: de eerste slok is vrij drogend in de mond. Droog met tabak, sigaren, rijp rood en zwart fruit, krenten. Zeer mooie elegante zuren combineren met het mooie fruit. Deze Grand Cru uit Margaux is prachtig complex met een zeer mooie body en afdronk / 8,0
Mijn eindoordeel over deze Chateau Prieuré-Lichine, de Grand Cru uit Margaux:
Bordeaux blijft fantastisch. Zeker op oudere leeftijd is dit de moeite waard. Bordeaux is en blijft fantastisch en niet voor niets bestaat er zo een klassement van de Grand Cru de Bordeaux / 2,5

Punten WijnGek Ed 18,0
Punten WijnGek Chris 17,3
Punten WijnGek Martin 17,7 punten

Château Prieuré-Lichine wijngaarden

Wil je nog meer weten over Château Prieuré-Lichine, klik HIER

Alles over Château Margaux in het gelijknamige wijndorp in Bordeaux

Een van de meest beroemde wijnhuizen is Château Margaux, een herenhuis van stand uit de twaalfde eeuw.

Sinds de zestiende eeuw wordt dit chateau al in verband gebracht met de productie van wijn door de familie Lestonnac.

In 1787 noemde Thomas Jefferson Chateau Margaux als één van de “vier wijngaarden van eerste kwaliteit”. Na de executie van de eigenaar tijdens de Franse Revolutie werd het domein in 1804 gekocht door Bertrand Douat, Markies de la Colonilla. In 1810 tot 1812 werd het door Guy-Louis Combes herbouwd tot het markante kasteel zoals we dat nu kennen, en dat wel het “Versailles van de Médoc” wordt genoemd.

Nadat het door verschillende handen was gegaan, kocht de wijnhandelaar Fernand Ginestet in 1925 aandelen in het domein. Gedurende de daarop volgende jaren kocht hij steeds meer aandelen, totdat hij het volledige eigendom in handen had.

In 1949 droeg hij het eigendom over aan zijn zoon Pierre Ginestet. Deze was in de jaren zeventig wegens financiële problemen genoodzaakt het kasteel te verkopen aan de Franse groep Félix Potinmet, met aan het hoofd de in Frankrijk woonachtige Griek André Mentzelopoulos. Voordien blokkeerde de Franse regering overigens de verkoop aan het Amerikaanse conglomeraat National Distillers.

In de jaren 1950-1976 kon Chateau Margaux niet voldoen aan de verwachting die aan een Premier cru wordt gesteld. Na de aankoop van het domein in 1977 door de familie Mentzelopoulos kwam aan deze zwakke periode een resoluut einde.

Door forse investeringen in de verwaarloosde wijngaard, in de chais en door gezond management van zowel vader Mentzelopoulos als diens dochter Corinne Mentzelopoulos, die hem na zijn overlijden opvolgde, maakte het domein in één keer de sprong van zwakste Premier cru naar (vaak) de beste.

In 1992 werden Perrier en de Italiaanse familie Agnelli (o.a. eigenaren van Fiat) door een complexe, internationale transactie mede-eigenaren van het château, maar Corinne Mentzelopoulos bleef de leiding houden.

De harmonieuze samenwerking duurde 10 jaar, totdat de Agnelli-groep in 2003 besloot hun aandeel in Château Margaux te verkopen. Corinne Mentzelopoulos kocht ze onmiddellijk terug en werd daarmee enig aandeelhouder van het domein.

Het wijngoed omvat 77 hectare voor rode wijn en 12 hectare voor witte wijn en er wordt ongeveer 75% cabernet sauvignon, 20% merlot en een beetje cabernet franc en petit verdot (5%) en voor de witte wijn Sauvignon blanc verbouwd. De tweede wijn van het wijngoed heet Pavillon rouge; de witte wijn, Pavillon blanc.

Chateau Margaux is, volgens het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855, geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé.