Chateau Anthonic is een biologische wijngaard in Bordeaux

Betonnen gistkuipen en roestvrijstalen kuipen bij Chateau Anthonic Chateau Anthonic is een biologische wijngaard in Bordeaux. Ze werkt sinds kort helemaal biologisch. Biologisch druiven telen in de Bordeaux is helaas nog een uitzondering. Bordeaux is de streek waar je moet zijn voor je pesticiden. Bij Chateau Anthonic is de maat vol.

Ja, de maat is vol. Genoeg pesticiden gebruikt in de Bordeaux streek. De wijngaarden moeten weer leven en leven doet het weer op Chateau Anthonic.
Deze Cru Bourgeois Supérieur ligt in Moulis-en-Médoc. Dit jaar gaat Anthonic officieel de boeken in als een biologische wijngaard.

 

Biologische wijn maken is niet makkelijk

De weg was lang naar biologische wijn maken en dat ging ook niet helemaal zonder problemen. Het is een omschakeling en die omschakeling moet je ook in je hoofd maken. Er is meer werk in de wijngaard en in de wijnkelder, maar het gaat om het resultaat.
Er is weer leven in de wijngaard, vertelde eigenaar en wijnmaker Jean-Baptiste Cordonnier mij afgelopen zomer. De wijngaard leeft weer en je ziet het allemaal terug in de grond.

Er is weer leven in de wijngaard, vertelde eigenaar en wijnmaker Jean-Baptiste Cordonnier van Chateau Anthonic
Aan de ene kant is biologische wijn maken moeilijker, maar soms is het ook makkelijker. De grond leeft en de biodiversiteit helpt een handje mee in de wijngaard.
Cordonnier is een man met een visie. Een visie hoe hij het beste de druiven kan telen en dan ook nog zonder de pesticiden. Op zijn opleiding heeft hij veel studie gedaan naar bomen. Die bomen kun je ook niet ‘platspuiten’. Eerlijk werken is het devies. Laat de natuur zijn werk doen, maar help wel een klein handje.

 

Chateau Anthonic is een echte Moulis-en-Médoc

De wijnen van Chateau Anthonic stralen het achterland uit van de Bordeaux. De wijnen van Moulis zijn niet zo geraffineerd als zijn grote broers in de Saint Julien of Pauillac. De wijnen van Moulis zijn boerser en meer down to earth. Het zijn Bordeauxwijnen die er mogen zijn.
Chateau Anthonic is een vrij groot domein. Met 28 hectare is het een behoorlijk domein. Glooiende wijngaarden met 62% Merlot, 29% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot en de gemiddelde wijnstok is 20 jaar oud.

Experimenteren met diverse manieren voor betere biodiversiteit

Chateau Anthonic is ook een van de voorlopers met de biodiversiteit. Er zijn wijngaarden waar bomen tussen de wijnranken zijn aangeplant. De bomen zorgen deels voor schaduw, biodiversiteit, maar de bomen breken ook de wind en de hagel die soms met bakken naar beneden komt.
De hagel kan veel vernietigen in de Bordeauxstreek. Vaak zijn die hagelbuien heel lokaal en hoor je het in de verte donderen en bliksemen. Geen wijngaard blijft bespaard in de Bordeaux streek. Van Médoc tot Margaux hagelt het en ook aan de rechteroever ontkomen ze niet aan die hagelbuien.

In sommige jaren kan de schade wel oplopen tot een verwoesting van 70%. Denk daarnaast aan meeldauw en rot en je houdt geen druif meer over.
In die jaren kan je dan misschien ook terugvallen op de verzekering die je hebt afgesloten, maar voor sommige wijnboeren is die verzekering te duur en die zitten met de gebakken peren.

Natuurlijk ook houtopvoeding bij Chateau Anthonic

Terug naar Chateau Anthonic. Dit domein ligt niet aan de grote weg die door Moulis heen loopt. Je moet goed zoeken om Anthonic te vinden. Mocht je een bezoek willen brengen aan het interessante chateau Anthonic, de coordinaten zijn 45.0590753,-0.7711853

 

Chateau Anthonic is een van de weinige biologisch wijngaarden van de Bordeaux
Geproefd:
Chateau Anthonic Moulis-en-Médoc, 2012, Bordeaux, Frankrijk

Kleur: de kleur van de rode wijn van Anthonic is warm rood en medium diep op de tong. In de rand roze met een wat oranje gloed / 2,7

Neus: klassiek Bordeaux fruit in de neus. Charmant en elegant. De neus is vol en diep met zwarte bessen, pruim, ijzerig en met droge klei. Een vleugje tabak komt ook tevoorschijn met wat licht nieuw hout / 3,9

Smaak: de smaak is extreem zacht. Mooi ontwikkeld Bordeaux fruit en heel klassiek in de smaak. Op de tong zacht en elegant met prachtige zuren en ontwikkelde tonen van zwarte bes en pruim. Maar ook hier tertiaire tonen van tabak, ijzer en klei. Deze Chateau Anthonic is vol op de tong en de afdronk is fluwelig en lang / 7,3

Mijn eindoordeel over deze Chateau Anthonic uit Moulis en Médoc:
Deze Chateau Anthonic is een voorbeeld voor alle moderne chateaux die meer in het binnenland liggen. Deze rode Bordeaux straalt elegantie uit, maar levert hier niets in van kracht en complexiteit. Het middelmatige wijnjaar van Bordeaux kun je totaal niet terugvinden in deze rode wijn. Een stukje vakmanschap van de wijnmaker, zou ik zeggen / 2,3

Dus geef ik deze rode Bordeaux van Chateau Anthonic een totaal van 16,2 punten

 

De oude kerk van Moulis-en-Medoc