Een carrièreswitch van apotheker naar wijnboer

Een carrièreswitch van apotheker naar wijnboerDurf jij het aan? Een carrièreswitch van apotheker naar wijnboer. Chris Cardon durfde het wel en nu maakt hij prachtige wijnen.

Château La Haye is gelegen in de Médoc en is de passie van Chris Cardon. Chris is een voormalige Vlaamse apotheker en nu een château-eigenaar in Bordeaux.

Sinds Chris Cardon het Château la Haye in 2012 heeft gekocht, reist hij heen en weer tussen België en Frankrijk. Cardon heeft zijn opleiding als apotheker in Brugge (België) doorlopen maar tijdens zijn carrière als eigenaar van een farmaciebedrijf heeft hij besloten om dit mooie chateau te kopen.

Een carrièreswitch van apotheker naar wijnboer
Copyright Chateau La Haye

 

Een carrièreswitch van apotheker naar wijnboer, durf jij het aan?

Cardon heeft een tal van interesses: bijvoorbeeld filosofie en de filmschool in Brussel interesseren hem ook nog. In 1993 heeft Cardon zijn diploma van apotheker gehaald. Zijn ouders bezaten een apotheek dus deze keuze voor leerschool was snel gemaakt.

Cardon gaat in de leer in verschillende apotheken, in 1996 neemt hij de apotheek van zijn ouders in Blankenberge over. In die tussentijd heeft Cardon ook nog zijdelings de MBA Vlerickschool doorlopen. Cardon is een druk baasje en ondertussen stelt hij ook nog eens een formule voor een nieuw mondspoelmiddel samen. Dit blijkt zeer effectief met weinig neveneffecten, een formule waar de concurrentie nog aan kan tippen. Perio Plus is intussen gepatenteerd en Cardon verdient er heel veel geld mee. Terloops vindt Cardon ook nog een middel tegen luizen uit. Het is een middel geworden voor honden dat ook nog eens lekker ruikt.
Het bedrijf groeit zienderogen en Cardon trekt verschillende verkopers aan, hij doet nieuwe overnames, lanceert nieuwe producten en breidt zijn activiteiten uit naar Nederland en Frankrijk. Het bedrijf groeit zo snel dat er ook voor een andere bedrijfsnaam gekozen moest worden. Mooss-Pharma is geboren en het hoofdkantoor ligt in Izegem. Vijf jaar na de start in 1996 draait Mooss-Pharma een omzet van 18 miljoen euro.

 

Eén keer de Bordeaux proeven en je bent gelijk helemaal om

Tijdens de ‘Marathon du Médoc’ is het enthousiasme gewekt bij Cardon voor de wereld van wijn en vooral de wereld in de Medoc. Chris Cardon raakt helemaal in de ban van het wijngebeuren en hij wil zelf aan de slag als wijnmaker en het liefst op een eigen wijnchâteau. In Saint-Estèphe komt hij terecht op Château La Haye. ‘Ik proefde een Château La Haye 2009 en vond meteen dat die wijn een heel groot potentieel had,’ verteld Cardon. Anderhalf jaar later, begin 2011, is de verkoop een feit en is de Vlaamse apotheker de nieuwe eigenaar van Château La Haye.

 

La Haye, een prachtige ligging tussen de Grand Cru’s

Ook de ligging, middenin de Médoc, is een opsteker. ‘De 80 kilometer lange landtong, gelegen tussen de Atlantische Oceaan in het westen en de Gironde in het oosten, begunstigt de Médoc met een microklimaat, uitstekend geschikt om er wijn te verbouwen.’ Op het moment van de equinoxe ontstaat hier zelfs de ‘MASCARET’ – dit is een enorme vloedgolf op de Gironde waarop men kan golfsurfen. Jammer genoeg komt dit natuurfenomeen slechts één maal per jaar voor.

Op Château La Haye blijft de vroegere oenoloog van La Haye, Marc Quertinier, aan het werk. Hij werkt nu alleen samen met Eric Boissenot (vliegend wijnadviseur in de Bordeauxstreek). Voor Cardon de geknipte man om hem de kneepjes te leren als wijnbouwer. ‘Wijn leeft, het is een beetje microbiologie. Het enige wat me op het gebied van wijn ontbreekt, is ervaring. Ik moet dus veel kijken en luisteren naar mensen met veel ervaring,’ is Cardon zijn stelregel.

http://www.chateaulahaye.com

De wijnen van Chateau La Haye en Bel Air zijn te verkrijgen op onderstaande adressen:

In Nederland:

Wijnen Goessens
Maastricht
Cht. La Haye
info@goessens.com

Wijnkoperij Okhuysen
Haarlem
Cht. Bel Air
vineus@okhuysen.nl

Verbunt
Wijnkopers
Tilburg
Cht. La Haye
Info@verbunt.nl


In Belgiê:

Wijnen Jacobs
Lille
Cht. La Haye
Wit, rood Bordeaux La Haye
Fief la Haye
Info@wijnenjacobs.be

Wijnen De Clerck
Kortrijk
Cht. La Haye
Fief La Haye
Info@wijnendeclerck.be

Wijnen Maenhout
Majesté La Haye
Cht. La Haye
Fief La Haye
Blanc La Haye
Cèdre La Haye
Info@wijnenmaenhout.be

Wijnen Neyt
Waarschoot
Cht. La Haye
Cèdre La Haye
Indo@wijnenneyt.be

Wijnen Moniez
Catenbergstraat 2
Rumst
Cht. La Haye
Cèdre La Haye
Blanc, Rosé, Rouge Bordeaux
info@wijnen-moniez.be

Topwijnen
Lesage
Vleteren
Cht. La Haye
Info@topwijnen.be

Maag Vins
Visé
Cht. La Haye
Info@maagvin.be

Cave St-Amand
Gent
Cht. La Haye
Cèdre La Haye
Cht. Bel Air
Info@cavesstamand.be

Vinaert
Aalter
Majesté La Haye
Cht. La Haye
Fief La Haye
Blanc La Haye, Roude, Rosé
Cèdre La Haye
Info@vineart.be

La Maison du Vins fins
Mons
Cht. La Haye
Fief La Haye
www.maisondesvinsfins.be

Fleur de Bruyere
Weelde
Cht. La Haye
Fief La Haye
Blanc La Haye
www.fleurdebruyere.be

Wine 4 you
Bonheiden
Cht. La Haye
Blanc La Haye
www.wineandspirit.be