Bordeaux wil meer biologische wijnen

Bordeaux wil meer biologische wijnenDe wijnstreek Bordeaux wil meer biologische wijnen, maar hoe pakken ze dat aan? Bordeaux staat in de hoogste regionen wat betreft pesticiden, dus het is tijd voor een structurele verandering..


De Bordeaux Wine Council, of CIVB heeft er alweer 10 jaar opzitten. In deze 10 jaar hebben ze geprobeerd om het aantal pesticiden te verminderen, maar dat wilde maar niet opschieten. Het wordt hoog tijd dat Bordeaux ook zijn steentje bij gaat dragen om de CO2 te verminderen. Het gebruik van chemicaliën liep in het vorige decennium ontzettend uit de hand.
Tegenwoordig zijn er genoeg wijnboeren die wel hun steentje willen bijdragen. Wijnboeren die vinden dat het zo niet langer kan en de overstap maken naar biologische wijnbouw of zelfs biodynamische wijnbouw. Bordeaux wil daarom meer biologische wijnen gaan maken.

Bordeaux wil meer biologische wijnen detail

Bordeaux gaat schoner en Bordeaux wil meer biologische wijnen gaan maken

Diverse sprekers op het Wine Environment Forum van 6 december afgelopen jaar wezen op een reeks successen. Volgens cijfers zijn 85% van de eigenaren van Bordeaux chateaux meer bezig met het milieu. Wel is dat cijfer misleidend: in die 85% zijn ook landbouwgronden meegeteld die aan reguliere landbouw meedoen in dit onderzoek.
Als Bordeaux meer biologische wijnen wil maken, dan moeten ze er ook wat voor doen, waaronder het aantal onbehandelde hectares van wijngaarden die 85% zijn gedaald in het afgelopen decennium – wat betekent dat ze vol zitten met gras en wilde bloemen, in plaats van herbiciden.

Wel heeft 60% van de eigenaren van die Bordeaux chateaux zich in laten schrijven voor een milieu-certificeringsprogramma. Hoeveel eigenaren zich hieraan houden is helaas onbekend.

 

Meer pesticiden in Bordeaux

Meer pesticiden in Bordeaux, dus als Bordeaux meer biologische wijnen wil dan moet de regering wel maatregelen gaan treffen.
Hoewel het gebruik van de meest agressieve stoffen als carcinogeen (1) (een kankerverwekkend middel) of Mutageen (2) (ook een toxische stof) of reprotoxische stoffen (3) gelukkig wel gedaald zijn met 20% het laatste decennium, is het gebruik van koper (tegen meeldauw) iets gestegen en het gebruik van zwavel is zelfs met 30% toegenomen.

De voorzitter van de CIVB, Allan Sichel, voegde eraan toe dat het gebruik van pesticiden wordt gemeten per kilo. Vandaar dat de ‘oude’ stoffen als zwavel en koper meer aanwezig zijn dan de nieuwe CMR-stoffen (4) ,” zei Sichel.

Ook is Bordeaux bezig om meer biocontrole producten (5) te hanteren. Kort gezegd zijn dat producten die de insecten of andere ongedierte misleiden. Een prachtig initiatief dat al in veel andere wijngebieden met succes wordt toegepast. Was het gebruik van deze producten in 2015 nog nul, in 2017 zit de wijnstreek al op 14% toepasbaarheid.

Bordeaux wil meer biologische wijnen, dus de wijnstreek moet behoorlijke stappen gaan zetten in de volgende 10 jaar, maar het gaat ze heus wel lukken. De EU zit hen op de hielen, dus de wijnstreek moet wel. Jammer genoeg hebben ze de laatste jaren veel laten liggen, maar biologisch wijn maken moet ook in de Bordeaux mogelijk zijn.

 

1 “Carcinogeen – Wikipedia.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Carcinogeen.

2 “Mutageen – Wikipedia.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Mutageen.

3 “Reprotoxische stoffen | Beswic.” https://www.beswic.be/nl/themas/gevaarlijke-stoffen/reprotoxische-stoffen.

4 “CMR | Risico’s van stoffen.” 22 okt.. 2018, https://rvs.rivm.nl/gevaarsindeling/CMR.

5 “Select Biocontrol-aanpak – WUR.” https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/Biointeracties-Plantgezondheid/Ziekten-en-plagen-in-gewassen/Biologische-bestrijding/Select-Biocontrol-aanpak.htm.

 

Bordeaux wil meer biologische wijnen en ook saint emilion